Cum a schimbat URSS 17 submarine pe răcoritoare Pepsi

in Lecturi la lumina ceaiului

În 1959, președintele SUA, Dwight Eisenhower, și secretarul general Nikita Hrușciov au încercat să stabilească relații între URSS și SUA. În primul rînd, la New York a avut loc o expoziție a realizărilor economiei sovietice, iar pe data de 29 iulie a aceluiași an, americanii au ajuns la Moscova. Pentru prima dată, oamenii sovietici au încercat „răcoritoarea burgheză“ Pepsi, care a fost pe gustul liderilor comuniști.

În parcul capitalei, Sokolniki, au fost instalate multe standuri, prin care sovieticii au fost introduși în farmecele lumii capitaliste. Pepsi-Cola a avut un succes uriaș cu vizitatorii la eveniment. Pe toată durata expoziției, cetățenii sovietici au băut 3 milioane de pahare din băutură. Delegația executivă a Pepsi&Co, reprezentată de Donald Mackintosh Kendalla, a ajuns la delegația americană și i-a oferit lui Hrușciov să guste din băutură. Acestuia i-a plăcut foarte mult și au început negocierile privind aprovizionarea directă cu Pepsi către URSS. În 1972, deja sub Leonid Brejnev, Donald Kendall a obținut monopolul asupra vînzării băuturii în Uniunea Sovietică. Astfel, Pepsi a devenit primul „produs al capitalismului” care a aprovizionat rafturile magazinelor sovietice. Pînă la prăbușirea URSS, 21 de fabrici americane erau amplasate pe teritoriul său. Concentratul de băuturi, a cărui rețetă a fost ținută secretă, a fost adus din SUA, iar în URSS a fost diluat și îmbuteliat cu etichete de marcă.

Unicitatea acordului constă în faptul că rubla nu a fost moneda de decontare internațională, și părțile au convenit pe barter. În schimbul concentratului de suc, URSS a furnizat Statelor Unite vodkă marca Stolichnaya. Datorită americanilor, vodka rusă a devenit un brand internațional și a fost vîndută anual în Europa și America, în valoare de 200 de milioane de dolari.

Contractul cu Pepsi a fost semnat pînă în 1989, iar cînd acțiunea s-a încheiat, Gorbaciov a apelat la americani cu o cerere de extindere a ofertei. Cu toate acestea, situația s-a schimbat, vodka în schimbul de concentrat de răcoritoare al partenerilor occidentali nu mai era satisfăcătoare. Conducerea sovietică a propus un nou barter. În schimbul siropului Pepsi, URSS a acceptat să renunțe la o flotilă de submarine diesel, dezafectate. Au aranjat-o pentru americani și au emis cererea pentru un nou lot de sirop dulce. În total, URSS a transferat 17 submarine, construite între 1951 și 1957. Anterior, toate armele au fost eliminate din ele. Pepsi&Co a vîndut submarinele la fier vechi. Fiecare submarin a adus corporației 150 de mii de dolari.

Toate submarinele erau învechite și dezafectate, cu toate acestea, în această afacere exista mai mult simbolism decît afaceri. O parte din puternica flotă a URSS a fost înstrăinată în schimbul siropului capitalist, care s-a dovedit a fi mai scump pentru cetățenii și liderii socialismului dezvoltat decît prestigiul forțelor armate ale patriei. Comunismul a pierdut în lupta împotriva capitalismului și a fost învins nu de bombe și tancuri, ci de blugi, VCR-uri, filme de la Hollywood și răcoritoare Pepsi.

În 1991, cînd URSS s-a prăbușit și capitalismul a intrat în republicile deja independente, contractul a încetat să mai existe. Directorul Pepsi&Co, Donald Mackintosh Kendall, care era prieten cu Hrușciov și Brejnev, în 2004 a primit Ordinul de prietenie din mîinile președintelui rus, Vladimir Putin.

D.A.

Păreri și opinii