Cum asigură Legea Alegerilor Locale modificată – 115 / 2015 – căţărarea „penalilor“ la conducerea Primăriilor şi Consiliilor Locale

in Război corupției

La alegerile locale din 5 iunie 2016, din punctual nostru de vedere, asistăm la un proces foarte periculos pentru democraţie, este un proces de instaurare a dictaturii de partid. Acest proces a început odată cu modificarea legii electorale de către U.S.L., prin care se permite, într-un mod abuziv, instalarea la conducerile unor localităţi şi Consilii Judeţene a unor „penali”.
La prima lecturare a legii electorale, modificată de „anormala” U.S.L., ne-am bucurat crezînd că, în sfîrşit, avem o lege care pune pe picior de egalitate toate forţele politice înscrise în campanie, indiferent dacă sînt parlamentare sau nu.
Am salutat şi am crezut că plocoanele electorale şi banii în general nu mai creează diferenţe între competitor, acum partidele au criterii stricte privind sumele ce pot fi cheltuite, tipurile de materiale de propagandă ce pot fi folosite, proporţiile pentru fiecare tip de cheltuială.
Dar ne-am bucurat degeaba, pentru că atunci cînd am trecut la studierea aprofundată a Legii alegerilor locale, 115/2015, am constatat că acele modificări sînt o mare cacialma.
Domnii de la fostul U.S.L. au avut grijă să formuleze de aşa manieră modificările, încît şi-au creat din start avantaje, încălcînd în mod grosolan principiile democratice.
Iată avantajele ce şi le-au creat:
– Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin favorizează cert partidele mari şi mai ales partidele aflate la putere locală, judeţeană şi naţională. Din alt punct de vedere, alegerea unui primar dintr-un singur tur de scrutin este nereprezentativ atît timp cît numărul de voturi valabile sînt sub 50%, putînd fi chiar 10–15%.
– Birourile electorale de circumscripţie judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale se completează în prima etapă numai cu reprezentanţii partidelor parlamentare, indiferent dacă au sau nu candidaţi (ex. UDMR în Prahova), iar în etapa a doua participă din nou alături de partidele neparlamentare, de data aceasta în ordinea descrescătoare a numărului de candidaturi, procedură ce avantajează tot partidele parlamentare, partidele aflate la putere.
Aşa s-a ajuns ca, în Prahova, în Biroul Electoral judeţean să fie cîte 2 reprezentanţi ai partidelor parlamentare, precum P.S.D., P.N.L. şi altele. Acelaşi lucru se înregistrează în majoritatea Birourilor electorale de la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor din Prahova şi este foarte probabil că aşa se va proceda şi la nivelul Birourilor din Secţiile de votare
În aceste condiţii, este uşor de anticipat că doamna FRAUDĂ va fi la ea acasă, pentru că nu va mai fi nici o posibilitate de control.
– Un alt aspect se referă la afişarea materialelor publicitare pe panourile special amenajate de primării. În condiţiile legii modificate, 115/2015, pe un panou este permis un singur afiş al unui partid, deşi alegerile locale se referă la 3 scrutinuri distincte pentru 3 instituţii diferite – primar, consiliu local, consiliu judeţean – cu candidaţi distincţi. În condiţiile legii, vor fi promovaţi în primul rînd candidaţii la funcţia de primar, candidaţii pentru consilii neputînd să-şi facă campanie electorală vizuală.
Tot privitor la campania electorală, am vizionat pe posturile de televiziune locale dezbaterile şi proiectele unor candidaţi la primării şi am constatat aceleaşi promisiuni fără fundamentare pertinentă, aceleaşi ca în campaniile electorale de la alegerile precedente. Se promite şi se minte cu aceeaşi nonşalanţă, că te lasă fără grai.
Cei care au condus primării ani de zile, care au fraudat bani publici, care au dosare penale sau cu dosare în derulare vin pe post şi se declară curaţi ca lacrima!
Unii care nu sînt compromişi uită totuşi faptul că partidele pe care le reprezintă sînt compromise.
Noroc că mass-media – în special televiziunile de ştiri – şi internetul de astăzi sînt o oglindă corectă şi prezintă toate aspectele privind integritatea candidaţilor.
Dacă aceste alegeri vor fi corecte, în mod cert vor fi surprize interesante, dar mi-e teamă că vor fi alegerile cele mai uşor de fraudat.
Mărturisesc că, atunci cînd trăia preşedintele fondator al PRM, Corneliu Vadim Tudor, în mai multe rînduri nu am fost de acord cu atitudinea sa prea intransigentă, cu atacurile dure la persoană, cu neacceptarea compromisului, a dialogului, dar, acum, din ce în ce mai mult, constat că pentru a contracara această avalanşă de hoţii, furturi, trădări, vînzări de ţară, a fost şi este nevoie de un om ca Vadim Tudor.
Profit de ocazie să aduc la cunoştinţa opiniei publice că Filiala Judeţeană PRM Prahova este singura filială din ţară care, în baza neconstituţionalităţii Ordonanţei 55/2015 (migrarea politică a primarilor şi consilierilor), a înfruntat în justiţie o prefectură – Prefectura Prahova – şi a cîştigat procesul privind retragerea susţinerii politice a unui consilier local PRM din comuna Lipăneşti, migrat la PSD.

Ec. Alexandru NeacŞu
Preşedinte Filiala Judeţeană PRM Prahova

COMENTARII DE LA CITITORI