Cum au murit oamenii celebri… (115)

in Lecturi la lumina ceaiului

* * *
TRISTAN
(Flora Céleste Thérese Tristan-Morcoso, zisă Flora)
Om politic francez
Data morţii: 14 noiembrie 1844 (la 41 de ani)
Cauza: febră tifoidă şi congestie cerebrală
Locul: Bordeaux (Franţa)
Înhumată: Cimitirul Chartreux, Bordeaux
Înainte să intre în comă, Flora Tristan le-a cerut prietenilor săi Lemonnier, în casa cărora îşi aştepta sfîrşitul: „Dacă mor… faceţi ca toţi cei care m-au iubit să ştie că şi eu i-am iubit nemărginit, cu religiozitate”.
Flora Tristan nu şi-a ascuns niciodată ateismul; cu toate acestea, a fost înmormîntată religios, ceea ce a stîrnit mirarea celor care o admirau. Soţii Lemonnier au afirmat că, atunci cînd au întrebat-o dacă doreşte un preot, ea a spus mai întîi că nu, apoi „foarte clar”, că da. „Se cuvenea să respectăm o astfel de dorinţă, chiar dacă a fost manifestată în timpul delirului“. În virtutea acestei dorinţe, soţii au decis să fie înmormîntată religios. Flora Tristan dorea – şi acest lucru este cert – ca, înainte de a fi aruncat la groapa comună, cadavrul să-i fie dat spre a folosi ştiinţei. Dar această dorinţă n-a fost respectată de soţii Lemonnier. Ei doreau ca ea să aibă „un altar la care muncitorul să poată merge în pelerinaj, pentru a învăţa să iubească şi să fie credincios fraţilor şi surorilor sale“. Aşa încît, încă o dată trădată, a fost înmormîntată la Cimitirul Chartreux, avînd drept monument, făcut prin subscripţie, o coloană din marmură albă.
* * *
TROŢKI
(Lev Davidovici Bronstein, zis Leon)
Om de stat sovietic
Data morţii: 21 august 1940 (la 63 de ani)
Cauza: asasinat
Locul: Coyoacán, la periferia oraşului Mexico (Mexic)
Înhumat: Mexico
De puţin timp, jurnalistul Ramon Mercader reuşise să pătrundă în anturajul lui Troţki. Pe 20 august, spre sfîrşitul după-amiezii, acesta veni să-i arate un articol pe care tocmai îl scrisese. Troţki îl conduse în birou şi închise uşa. Cîteva clipe mai tîrziu a fost auzit „un strigăt de agonie, care era şi strigăt, şi hohot de plîns“: în timp ce el citea articolul, Mercader îl izbise în cap, pe la spate, cu un piolet pe care îl ţinuse ascuns sub impermeabil. Rana avea o adîncime de 7 centimetri. „De data asta, au reuşit!“, a şoptit Troţki, care a fost transportat imediat la clinica Croix-Verte. Pentru că trebuia să fie operat, a fost tuns. „Vezi“, i-a spus el soţiei, căreia îi ceruse în dimineaţa aceea să cheme un frizer, „frizerul a venit, totuşi…“ Înainte de a intra în sala de operaţie, i-ar fi spus secretarului său, Hansen: „Sînt sigur de triumful Internaţionalei a patra. Înainte!“ A murit în ziua următoare, la orele 8 seara, fără să-şi mai recapete cunoştinţa.

(va urma)
Isabelle Bricard

COMENTARII DE LA CITITORI