Cum au murit oamenii celebri… (118)

in Lecturi la lumina ceaiului

* * *
VALDIVIA
(Pedro de)
Conchistador spaniol
Data morţii: decembrie 1569 (la 59 de ani)
Cauza: sfîrtecat de viu
Locul: Chile
Înhumat: trupul i-a fost, fără îndoială, devorat
Este foarte posibil ca Valdivia să fi sfîrşit în oalele indienilor araucani antropofagi, care l-au sfîrtecat de viu. Potrivit unei mărturii, el ar fi ispăşit crunt patima conchistadorilor pentru metalul galben: araucanii l-ar fi silit să bea aur topit, spunîndu-i: „Bea, să te saturi, că doar aurul l-ai iubit“!
Băştinaşii i-au păstrat craniul şi oasele, din care au făcut fluiere.
* * *
VALENTINO
(Rodolfo Guglieimi, zis Rudolph)
Actor american de origine italiană
Data morţii: 23 august 1926 (la 31 de ani)
Cauza: pleurezie
Locul: Polyclinic Hospital, Strada 50, New York (S.U.A.)
Înhumat: Memorial Park Cemetery, Hollywood, California (S.U.A.)
Operat pe 15 august de peritonită, actorul a răcit la plămîni din cauza eterului de la anestezie şi, în cîteva zile, a făcut o pleurezie purulentă.
În dimineaţa zilei de 23 august, la răsăritul soarelui, infirmiera care îl veghea a vrut să coboare storurile, dar Valentino a oprit-o: „Nu, lasă să intre soarele. Vreau să fie multă lumină cînd trec în regatul umbrelor“. Intrat în comă la ora 8.00, a murit la ora 12.00. Pentru a evita debandada, trupul actorului a fost scos din spital într-unul din coşurile de răchită folosite pentru lenjeria murdară. Ajuns la Campbell Funeral Parlor, a fost îmbrăcat în smoking, după care a început vînzoleala… Nouă mii de persoane pe oră, timp de zece ore pe zi, trei zile la rînd, ceea ce înseamnă că prin faţa catafalcului au trecut 270.000 de persoane; ordinea a fost asigurată de 150 de poliţişti.
În ziua funeraliilor, la biserica Saint-Malachy, debandada n-a mai putut fi evitată. Vitrinele din jur au fost sparte, maşinile răsturnate, zeci de persoane călcate în picioare, cam o sută de copii pierduţi, capela funerară devastată de admiratorii avizi de suveniruri. În lume, au avut loc 13 sinucideri – printre care cea a unei femei, mamă a trei copii – şi 100 de tentative de sinucidere.
Sicriul a fost condus la Hollywood Memorial Park Cemetery, în timp ce un avion împrăştia asupra cortegiului o ploaie de petale de trandafiri. Dar, odată ajuns acolo, a rămas depus sub un şopron, negăsindu-se nici un doritor să suporte cheltuielile înmormîntării celebrului actor. Nici fratele său, Alberto, care a pretins că nu are nici un ban, nici logodnica sa, Pola Negri, nici cele două foste soţii, care au răspuns că, de vreme ce nu figurează în testament, nu vor da nici un ban, nici impresarul său, George Ullmann. S-a făcut apel la prietenii lui din lumea filmului, expediindu-se în acest scop 2000 de scrisori: au sosit 12 răspunsuri, însoţite de cecuri cu sume modice. O subscripţie iniţiată de un ziar american, cu un dolar de persoană, abia a adus 200 de dolari. Trupul abandonat a fost, în cele din urmă, înhumat, la 14 septembrie, într-o nişă murală a cimitirului, pe cheltuiala operatorului italian Balboni, un prieten al actorului.

(va urma)
Isabelle Bricard

COMENTARII DE LA CITITORI