Cum au murit oamenii celebri… (14)

in Lecturi la lumina ceaiului

HERACLIT, filozof grec

Data morţii: cca. 480 î.Chr. (la 40 de ani)

Cauza: devorat de cîini

Locul : Efes (Turcia)

Înhumat : Efes

Bolnav de hidropizie, Heraclit a născocit un tratament pentru a elimina apa din corp: s-a uns cu bălegar şi s-a expus la soare. Dar, cum prin crusta de excremente nu răzbătea mirosul de om, o haită de cîini l-a luat pe filozof drept un animal şi l-a devorat.

HIMMLER (Heinrich), om politic german, ministru de Interne al celui de-al III-lea Reich

Data morţii: 23 mai 1945 (la 45 de ani)

Cauza: sinucidere

Locul: Lüneburg (Germania)

Înhumat: Lüneburg, locul nu se cunoaşte

Pe 22 mai, Himmler a fost arestat, de englezi, lîngă Lüneburg, şi dus în Lagărul 031. Avea asupra lui acte pe numele de Hitzinger – „factor“ -, dar şi-a declinat, imediat, adevărata identitate în faţa ofiţerilor aliaţi. La percheziţie i s-au găsit, în buzunare, două tuburi de cupru – unul conţinea o fiolă de sticlă, iar celălalt era gol. „E un medicament – a explicat el. Îmi calmează crampele la stomac“. Ofiţerul, nelăsîndu-se înşelat, şi-a continuat treaba, iar cel care l-a avut sub supraveghere în următoarele 8 ore i-a apreciat atitudinea ca fiind „extrem de corectă“, „aproape de bună dispoziţie“, în unele momente. Spre orele 20,00, a sosit în lagăr colonelul Murphy, şeful Serviciilor de Informaţii ale generalului Montgomery. A procedat, el însuşi, la o nouă percheziţie, asistat de doctorul Wells, care a descoperit o uşoară protuberanţă sub maxilarul stîng al lui Himmler. „Veniţi la lumină şi deschideţi gura“, i-a spus. Încercînd să-l controleze în gură cu două degete, doctorul a fost muşcat cu violenţă. Atunci, Murphy şi Wells l-au trîntit cu faţa la pămînt şi au încercat să-l facă să scuipe otrava. A fost imposibil. În ciuda vomitivelor, a spălăturilor stomacale şi a respiraţiei artificiale, cianura şi-a făcut efectul.

HINDENBURG (Paul von Beneckdorff und von), mareşal şi om de stat german

Data morţii: 2 august 1934 (la 87 de ani)

Cauza: bătrîneţe

Locul: Neudeck (Germania)

Înhumat: Marburg (Germania)

Bătrînul mareşal îi spusese fiului său: „Cînd va sosi îngerul morţii – cred că în Biblie i se spune Rafael -, să mă previi“. La puţin timp după aceea, s-a îmbolnăvit şi a căzut la pat. Fiul a venit degrabă la căpătîiul lui, iar Hindenburg l-a întrebat:

– Rafael e în casă?

– Nu, e în grădină, dar nu va întîrzia să apară.

Într-adevăr, moartea îi dădea tîrcoale. Mareşalul s-a pregătit cum se cuvine, iar, pe 2 august, i-a spus doctorului său, care se încăpăţîna să-i prelungească viaţa: „E perfect, Sauerbruch, acum spune-i lui Rafael că poate intra“.

(va urma)

Isabelle Bricard

COMENTARII DE LA CITITORI