Cum au murit oamenii celebri… (23)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Un ,,mort“ cu umor

Cu cîţiva ani înainte de moartea lui Kipling, un ziar la care scriitorul era abonat, de multă vreme, îi anunţă – dintr-o eroare – decesul. „Mortul“ trimise, de îndată, directorului ziarului următoarea scrisoare: „Domnule director, cum dumneavoastră sînteţi, în general, bine informat, această ştire trebuie să fie exactă. În consecinţă, vă rog să-mi anulaţi abonamentul, nemaifiindu-mi, de aici înainte, de nici un folos“. Pe 18 ianuarie 1936, informaţia a fost verificată cum se cuvine – de data aceasta, era adevărată.

* * *

LABICHE (Eugčne), autor dramatic francez

Data morţii: 23 ianuarie 1888 (la 72 de ani)

Cauza: apoplexie

Locul: Paris (Franţa)

Înhumat: Cimitirul Montmartre, Paris

Boala nu a dăunat, cîtuşi de puţin, bunei-dispoziţii a lui Labiche. „Şi bolnav, e tot el! – nota un prieten, Ernest Legouvé. Martirul acesta e un stoic de tip nou, care ştie să facă haz!“. Cu toate acestea, suferea mult, fiind nevoit să stea, zi şi noapte, într-un fotoliu, pentru că în pat se sufoca. Doctorul Peter, care îl îngrijea, îi trata congestia cu lipitori. Într-o zi, îi puse trei lipitori, şi, apoi, veni să vadă cum îi merge:

– A, nu e rău deloc. Două au lucrat bine, dar a treia, ca să zic aşa, nici nu s-a sinchisit! Aoleu! Dar, de ce?

– Nu ştiu, nu i-o fi plăcînd sîngele.

– Păi, bine – zise Labiche, iritat, dacă nu-ţi place sîngele, nu te faci lipitoare!

În ianuarie, tulburările circulatorii i-au fost agravate de o afecţiune hepatică şi de o congestie pulmonară. Un prieten care venise să-l vadă îi spuse:

– Ei, dar parcă eşti mai bine astăzi!

– Aşa şi-aşa. Preotul nu s-a arătat încă, dar mi-a trimis cartea sa de vizită, mă pîndeşte…

În ultimele clipe l-a avut alături pe fiul său, André, care îşi pierduse, nu de mult, soţia, pe Madeleine.

– Tată, dacă ai s-o revezi pe Madeleine, să-i spui că n-am încetat s-o iubesc.

– Fă bine şi du-ţi singur mesajul!

 

Paradox

După ce s-a spovedit, în ceasul din urmă, Cardinalul de La Roche-Aymon (=1777) a comentat: „Sînt foarte mulţumit de preotul acesta, care vorbeşte despre infern ca un înger!“.

* * *

LA FAYETTE (Marie-Joseph du Motier, marchiz de), general şi om politic francez

Data morţii: 20 mai 1834 (la 77 de ani)

Cauza: răceală

Locul: Strada Anjou nr. 8, Paris (Franţa)

Înhumat: Cimitirul Picpus, Paris

Deşi era deja bolnav, bătrînul general a dorit să urmeze pe jos cortegiul funerar al deputatului Dulong, care îşi pierduse viaţa într-un duel cu generalul Bugeaud. Starea i s-a agravat rapid şi, în scurt timp, nu a mai putut vorbi. Era deja în agonie, cînd fiul său, Charles, văzînd că-şi căuta, febril, ceva la piept, l-a ajutat: i-a pus în mînă medalionul de care nu se despărţea niciodată. La Fayette l-a dus la buze şi şi-a dat sufletul. În medalion se regăsea miniatura doamnei de La Fayette, de la a cărei moarte, survenită cu 2 ani în urmă, rămăsese neconsolat. La cîteva săptămîni după ce La Fayette, care era şi cetăţean american, a fost înhumat, un bric aducea o mînă de pămînt din Statele Unite, de la Yorktown, unde generalul luptase în octombrie 1781, pentru a-i fi pus pe mormînt. În fiecare an, la 4 iulie, ambasadorul Statelor Unite se reculege la acest mormînt, în amintirea ajutorului dat de Franţa la cucerirea independenţei ţării sale şi, în mod special, în amintirea contribuţiei lui La Fayette la victoria decisivă de la Yorktown.

(va urma)

Isabelle Bricard

 

COMENTARII DE LA CITITORI