Cum au murit oamenii celebri… (42)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

* * *

MALET

(Claude François)

General francez

Data morţii: 29 octombrie 1812 (la 58 de ani)

Cauza: împuşcat

Locul: cîmpia Grenelle, Paris (Franţa)

Înhumat: cimitirul Sainte-Catherine, Paris

Judecat pentru conspirareat împotriva lui Napoleon. Malet s-a apărat, sau mai degrabă a refuzat să se apere, cu emfază: „Un bărbat care şi-a asumat misiunea de răzbunător al ţării sale nu are a se apăra: el triumfă sau moare“.

„Cine vă sînt complicii?“, l-a întrebat preşedintele tribunalului militar, înainte de a-l condamna la moarte. „Întreaga Franţă şi dumneavoastră înşivă, dacă aş fi reuşit!“ S-a dus la locul supliciului cu aerul cel mai detaşat. Ultimele sale cuvinte s-au referit la Domul Invalizilor, care tocmai era poleit cu aur: „Va fi de efect“.

* * *

MALHERBE

(François de)

Poet francez

Data morţii: 16 octombrie 1628 (la 73 de ani)

Cauza: răceală

Locul: Paris (Franţa)

Înhumat: biserica Saint-Germain l’Auxerrois, Paris

Malherbe era atît de friguros, încît îşi „numerota“ ciorapii cu litere, de frică să nu-şi pună mai mulţi pe unul din picioare. Mărturisise că uneori ajungea la L! Ceea ce nu l-a împiedicat să contacteze o răceală cît se poate de serioasă. Sfîrşitul i-a fost grăbit şi de durerea pierderii unicului fiu, mort într-un duel.

Cu un ceas înaintea sfîrşitului, ieşise brusc din letargie ca să-şi dojenească infirmiera. Aceasta spusese un cuvînt nu tocmai franţuzesc, care-i displăcuse. Mustrat de duhovnic, care l-a îndemnat să se ocupe de lucruri mai serioase în clipa din urmă, el a răspuns: „Mai bine aţi aprecia faptul că apăr pînă la ultima suflare puritatea limbii franceze“.

* * *

MALRAUX (André)

Scriitor francez

Data morţii: 23 noiembrie 1976 (la 75 de ani)

Cauza: embolie pulmonară

Locul: spitalul Henri Mondor, Créteil (Franţa)

Înhumat: cimitirul comunal din Verričres-Le-Buisson (Franţa)

Cînd corpul neînsufleţit al lui Malraux a fost adus la Verričres, pentru a fi expus în salonul albastru al castelului, cele două pisici ale sale, Fourrure şi Lustrée, s-au comportat foarte ciudat. Una, zbîrlită toată, a ţîşnit deodată în salon. „Pisica s-a oprit o clipă la piciorul patului – povesteşte un martor al scenei – apoi, dintr-un salt, a fost pe André şi a început să-şi frece ghearele de vesta lui, să-i roadă nasturii mici de os şi să-i lingă mîinile cu limba ei zgrunţuroasă“.

Înmormîntarea lui Malraux, la cimitirul din Verričres, a fost fără binecuvîntare, fără rugăciuni şi fără cruce. „Eu sînt agnostic – spunea el. Ceva trebuie să fiu, fiindcă, nu uitaţi, sînt foarte inteligent, dar ştiţi şi voi, mai bine decît mine, nu-i nimeni să-i scape lui Dumnezeu“. Olivier Thomas povesteşte că, deodată, din pădure, a apărut o pasăre. „Se roti de cîteva ori pe deasupra spinărilor încovoiate, cîntă, absolut nemişcată, îşi desfăcu aripile multicolore, plecă în zbor, veni iar, de parcă cerul plumburiu ar fi spus încetişor că n-ar trebui niciodată să ne încredem în aparenţe“. În „Speranţa“, o ţărancă bătrînă spune: “Solo una hora despues de la muerte, empieza a verse el alma” (Abia după un ceas de la moarte începe să se vadă sufletul)… Pisicile, nelipsite din viaţa şi opera lui Malraux, l-au însoţit pînă şi la ceremonia funebră de la Luvru, unde spoturile reflectoarelor erau aţintite asupra unei pisici din piatră.

* * *

MANDRIN (Louis)

Tîlhar de drumul mare

Data morţii: 26 mai 1755 (la 30 de ani)

Cauza: tras pe roată

Locul: Valence (Franţa)

Înhumat: nu se cunoaşte locul

Mandrin, care nu ataca decît încasatorii de impozite, se bucura de mare simpatie în rîndul poporului. Pentru a se putea pune mîna pe el a fost nevoie de cîteva detaşamente de jandarmi, dar şi de trădarea unui tovarăş.

De pe eşafod, le-a spus copiilor aduşi de la şcoli şi aşezaţi în rîndul din faţă: „Tineri, luaţi pildă de la mine!“. Apoi, întinzîndu-se pe crucea Sfîntului Andrei, pe care urma să fie schingiuit, i-a spus călăului: „Fă-ţi datoria cît poţi mai iute, amice“. N-a scos un geamăt în timpul supliciului. Printr-o favoare excepţională, n-a mai fost lăsat să agonizeze pe cruce, ci a fost omorît.

(va urma)

Isabelle Bricard

COMENTARII DE LA CITITORI