Cum au murit oamenii celebri… (51)

in Lecturi la lumina ceaiului

* * *

MEDICI (Cosimo de)

Om politic florentin

Data morţii: 1 august 1464 (la 75 de ani)

Cauza: retenţie urinară

Locul: vila Careggi, lîngă Florenţa (Italia)

Înhumat: biserica San Lorenzo Florenţa

Cosimo de Medici, care îşi aştepta, în meditaţie şi linişte, sfîrşitul la vila Carregi – sediul Academiei platoniciene, pe care o întemeiase în urmă cu 5 ani, întrebat de soţia sa de ce stă atît de mult cu ochii închişi, a răspuns: „Ca să-i obişnuiesc“.

* * *

MEDICI (Lorenzo de)

Om politic florentin

Data morţii: 8 aprilie 1492 (la 44 de ani)

Cauza : gută

Locul: vila Careggi, lîngă Florenţa (Italia)

Înhumat: biserica San Lorenzo, Florenţa

Lorenzo de Medici şi-a petrecut ultimele zile meditînd şi discutînd filozofie cu vechiul său prieten Marsilio Ficino, care-i fusese preceptor. Ultima binecuvîntare i-a fost dată de însuşi Savonarola. Întrebat cum i s-a părut masa care i se servise, ultima, a răspuns, cu un aer amărît: „Ca unuia care trage să moară!“ De astă dată, bolnavul a fost cel care şi-a omorît doctorul, şi nu viceversa. Căci Piero Leonardi, medicul şi astrologul lui Lorenzo de Medici, îi mai dăduse ani buni de trăit pacientului său, pretinzînd că nici o boală nu rezistă leacului descoperit de el – o soluţie savant preparată, cu pudră de pietre preţioase. Şi cînd Lorenzo de Medici a murit, de supărare şi umilinţă, Leonardi şi-a luat zilele. Pentru a nu-şi contrazice propriul horoscop, care îi prezicea moartea prin înecare, s-a aruncat într-un puţ.

* * *

MERIMEE (Prosper)

Scriitor francez

Data morţii : 23 septembrie 1870 (la 67 de ani)

Cauza : boală de inimă

Locul: Strada Bivouac-Napoleon 6 (azi scuarul Merimee), Cannes (Franţa)

Înhumat: Cimitirul Englez, Cannes

Cu siguranţă că Merimee, deşi cardiac şi astmatic, a murit de supărare, după înfrîngerea suferită de Franţa, în 1870, din partea Prusiei. Pe 11 septembrie, la capătul puterilor, a ajuns la Cannes. „Franţa moare, vreau să mor cu ea“, le spunea celor apropiaţi. După 12 zile, moare, neputînd asista la dezonoarea naţională. Deşi se declarase ateu convins, în 1869, în testamentul său a scris: „Doresc ca la înmormîntarea mea să fie chemat un pastor al Confesiunii de la Augsburg“. Ceea ce s-a şi făcut.

* * *

Morţii sînt invizibili, dar nu absenţi – Sfîntul Augustin (354-430).

* * *

MERMOZ (Jean)

Aviator francez

Data morţii: 7 decembrie 1936 (la 35 de ani)

Cauza: dispărut în mare

Locul: în larg de Dakar (Senegal)

Înhumat: corpul nu a fost găsit

Pe 7 decembrie 1936, „Arhanghelul“ decola de la Dakar, în cea de-a 24-a traversare a Atlanticului de Sud, la bordul hidroavionului „Crucea Sudului“, un cvadrimotor construit de Latecoere. Se ridică de la sol la ora 3.30 dimineaţa, dar 2 ore mai tîrziu revine, avînd probleme cu una din elice. La 6.43, după reparaţiile necesare, avionul decolează din nou. La 10.47, în timp ce aparatul se afla la vreo 800 de kilometri de coastă, postul de la Dakar primeşte un mesaj: „Oprim motor spate dreapta…“, după care emisia încetează. „Mă simt atît de bine acolo sus, că n-aş vrea să mai cobor nicodată“, obişnuia să spună.

Printr-un nefericit joc al telegramelor, s-a crezut că Mermoz a fost găsit, timp de cîteva ore manifestîndu-se o adevărată bucurie naţională, după care ştirea a fost dezminţită. Nu s-a mai găsit nimic din „Crucea Sudului“.

O dată cu Mermoz au dispărut şi Pichodon. pilot secund; Ezan, navigator; Cruvelhier, radiofonist; Lavidalie, mecanic. Vorbind de ei, Henri Guillaumet (1902-1940), aviator francez, care s-a prăbuşit în Marea Mediterană pilotînd un avion de transport, ar fi spus: „Au avut noroc. Au murit cu Mermoz“.

* * *

MESSAGER (Andre)

Compozitor francez

Data morţii: 24 februarie 1929 (la        76 de ani)

Cauza: embolie

Locul: Strada Jouffroy, Paris    (Franţa)

Înhumat: Cimitirul Passy, Paris

Compozitor, care a înnobilat un gen socotit minor, Messager a compus operete de succes pînă la sfîrşitul vieţii. Nici lumea de apoi nu şi-o putea imagina fără muzică, de vreme ce în clipa morţii a murmurat, cu ochii ridicaţi la cer: „Să mergem să vedem ce muzică se aude acolo sus!“

* * *

Michelangelo (Buonarroti)

Pictor, sculptor, arhitect, inginer şi poet italian

Data morţii:17 februarie 1564 (la 89 de ani)

Cauza: congestie cerebrală

Locul: Roma (Italia)

Înhumat: biserica Santa-Croce, Florenţa (Italia)

Michelangelo a pictat, în capul unei scări a casei sale, un schelet cu orbitele aţintite către cei ce-o urcau. Macabra imagine era în spiritul artistului, pe care gîndul la moarte nu l-a părăsit nici o clipă şi care în 1555 scria: „Nu se naşte în mine nici măcar o idee în care moartea să nu fie, ca să zic aşa, sculptată“. Nu se putea închipui în viaţa veşnică fără travaliul său. Spunea că, dacă e cu putinţă „ca şi pe lumea cealaltă să sculptezi şi să pictezi, nu scap eu prilejul, acolo, unde nu mai îmbătrînim“.

Şi-a lăsat „sufletul în mîinile Domnului, trupul – pămîntului şi bunurile – rudelor“. Trupul – pămîntului, dar cărui pămînt? Roma şi Florenţa şi-au disputat rămăşiţele lui pămînteşti, care i-au fost furate în cele din urmă Papei, ascunse într-un sac de pînză şi duse clandestin, ca un balot de marfă, la Florenţa.

(va urma)

Isabelle Bricard

COMENTARII DE LA CITITORI