Cum au murit oamenii celebri… (95)

in Lecturi la lumina ceaiului

SAND
(Aurore Dupin, baroanã Dudevant, zisã George )
Romancierã francezã
Data morţii: 8 iunie 1876 (la 72 de ani)
Cauza: ocluzie intestinalã
Locul: Nohant (Franţa)
Înhumatã: Nohant
„Îl am pe dracu-n burtã!“, spunea George Sand la apariţia primelor semne ale bolii. Pentru doctori, dracul s-a dovedit a fi o ocluzie intestinalã care i-a pricinuit suferinţe atroce romancierei; mai mult, ea a resimţit aceastã boalã ca pe o umilinţã şi, în ultima noapte, şi-a chemat moartea, strigînd: „Moartea, Doamne-Dumnezeule, moartea!“, şi, la sfîrşit: „Adio, adio, mor“, apoi o frazã ininteligibilã care se termina cu „Lãsaţi verdeaţa…“ La dorinţa fiicei sale, Solange, dupã funeralii, George Sand a fost îngropatã la Nohant, lîngã bunica şi tatãl sãu, la marginea dinspre cimitir a parcului , ceea ce a produs uimire printre prietenii ei. De la Paris, sosiserã cincisprezece din apropiaţii ei, printre care prinţul Napoleon, Gustave Flaubert, Ernest Renan, Dumas fiul. Paul Meurice a citit mesajul lui Victor Hugo: „Plîng o moartã şi salut o nemuritoare…“ Cei prezenţi au considerat cã mesajul era prea pompos şi plin de clişee, ceea ce l-a fãcut pe unul dintre ei, atunci cînd se auzi ciripitul unei pãsãrele, sã spunã: „A! iatã adevãratul discurs care se potriveşte aici!“.
* * *
SANTOS-DUMONT
(Alberto)
Inginer şi aeronaut brazilian
Data morţii: 23 iulie 1932 (la 59 de ani)
Cauza: sinucidere
Locul: Sao Paulo (Brazilia)
Înhumat: Cimitirul Sfîntul Ioan Botezãtorul, Rio (Brazilia)
La 23 iulie 1932, preşedintele Braziliei, Vargas, a dat ordin aviaţiei sã-i bombardeze pe insurgenţii din Sao Paulo. Considerînd cã îşi consacrase viaţa unei tehnici criminale şi cã prin invenţia lui era rãspunzãtor de masacrarea compatrioţilor sãi, Santos-Dumont a decis sã-şi ia viaţa. De ani de zile, de cînd în timpul primului rãzboi mondial avioanele lansaserã bombe ce provocaserã moartea a mii de oameni, era victima unei depresii nervoase. Marcat pentru totdeauna, suferind de fiecare datã cînd un accident de avion se solda cu victime, devenise un spectru ambulant.
În seara zilei de 23 iulie, Santos-Dumont s-a spînzurat cu o cravatã de cîrligul uşii de la baie. Ajunsese o adevãratã întrupare a disperãrii, cîntãrind nu mai mult de 50 de kilograme.
* * *
SARDANAPAL
Rege al Asiriei
Data morţii: în jur de 750 î.Chr.
Cauza: sinucidere sau asasinat
Locul: Ninive, Asiria (Irak)
Înhumat, trupul a dispãrut în incendiu
Assar Adan Pal al IV-lea, mai cunoscut sub numele de Sardanapal şi menţionat de diferiţi autori greci ca ultimul rege al Asiriei, a fost neîntrecut în dragostea pentru lux şi plãceri, petrecîndu-şi cea mai mare parte a timpului printre amantele sale, la fel de fardat şi parfumat ca şi ele, înconjurat de bogãţii fabuloase. Asediat de Arbakes în capitalã, nemaiavînd nici o speranţã de a scãpa din asediu, Sardanapal şi-a poftit curtenii la o orgie dezlãnţuitã, apoi a pus sã se înalţe în sala festinului un rug înalt din lemn aromat, aruncîndu-şi în flãcãri comorile şi amantele, dupã care s-a aruncat şi el. Potrivit altei versiuni, Sardanapal ar fi fost surprins de unul din generalii sãi, Arbakes, pe cînd îşi vopsea sprîncenele. Indignat de o asemenea purtare efeminatã, Arbakes, cuprins de mînie, l-ar fi omorît pe rege.
(va urma)
Isabelle Bricard

COMENTARII DE LA CITITORI