Cum să previi căzăturile pe gheaţă?

in Sfatul medicului

Sezonul rece aduce după sine apariţia unui strat de gheaţă şi de zăpadă, iar mersul pe jos devine o adevărată aventură. Căzăturile pe gheaţă sînt foarte frecvente în această perioadă a anului, de aceea este important să ştiţi cum să vă protejaţi sau să reduceţi riscurile. Cele mai frecvente probleme care apar în timpul căzăturilor sînt entorsele, luxaţiile, leziuni ale cartilajelor, muşchilor şi tendoanelor, iar în cazuri mai grave traumatisme cranio-cerebrale sau fracturi.
* Entorsa este o afecţiune traumatică, produsă prin răsucirea ligamentelor unei articulaţii în urma unui traumatism sau a unei mişcări greşite. Reprezintă o leziune de ţesut moale, tendoane şi ligamente, care suferă o întindere sau chiar o ruptură.
* Luxaţia: reprezintă întinderea sau ruperea ligamentelor asociate cu deplasarea capetelor osoase afară din cavitatea articulară.
* Fractura reprezintă ruptura unui os sau a unui cartilaj osos. Sistemul osos susţine forma corpului şi ajută la buna desfăşurare a activităţilor zilnice. Oasele trebuie să fie puternice, astfel încît să suporte loviturile uşoare, însă cînd un os este supus unui traumatism mai puternic, el cedează şi se fracturează.
Sfaturi care vă pot proteja împotriva căzăturilor:
* Purtaţi încălţăminte adecvată timpului de afară; să fie cu talpă de cauciuc, care nu alunecă, să fie deasupra gleznei şi confortabilă, pentru a vă proteja, în acelaşi timp, şi de degerături.
* Lăsaţi mîinile libere, protejate de o pereche de mănuşi, deoarece, în cazul în care vă dezechilibraţi în timpul mersului, mîinile vă ajută să vă recăpătaţi echilibrul şi, în acelaşi timp, au şi rol de amortizor într-o eventuală căzătură. Dar nu trebuie să vă sprijiniţi direct în mîini, deoarece se poate produce fractura de radius.
* Nu mergeţi prea repede cînd e zăpadă, deoarece mersul alert scade concentraţia asupra paşilor.
* Evitaţi să căraţi obiecte sau lucruri grele în timpul mersului.
* Puteţi să folosiţi un baston pentru sprijin cînd este multă gheaţă pe jos.
Dacă nu reuşiţi să evitaţi o căzătură, măcar puteţi încerca să vă protejaţi capul şi spatele; puteţi să vă folosiţi de mîini sau de obiecte din jurul vostru pentru a vă amortiza căderea. După o căzătură este recomandat să nu vă mai sprijiniţi pe membrul afectat, să îl imobilizaţi printr-o atelă provizorie; puteţi pune comprese reci şi să vă prezentaţi la medic.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii