Cum se pot preveni durerile articulare?

in Sfatul medicului

Problemele articulare reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate întîlnite atît la tineri, cît şi la vîrstinici. Oasele sînt cele care suportă toată greutatea corpului uman, iar articulaţiile sînt acele structuri ale corpului care unesc oasele între ele şi au rolul de a asigura mobilitatea şi abilitatea mişcărilor. Durerile articulare sînt motivul cel mai frecvent pentru care un pacient se prezintă pentru o evaluare la un medic specialist. Acestea induc o stare de disconfort, atît fizic, cît şi psihic dificil de suportat, o senzaţie de iritare şi de durere, care poate apărea la oricare dintre articulaţiile corpului uman, ajungînd, uneori, să limiteze activităţiile zilnice obişnuite.
De asemenea, durerile articulare pot fi însoţite de sensibilitate la atingere, edem, temperatură crescută a articulaţiei afectate, roşeaţă şi limitarea mişcărilor articulare. Cea mai frecventă cauză a durerilor articulare este artrita, dar participă mai mulţi factori la instalarea acestor dureri, precum osteoporoza, traumatismele, afecţiuni ale ligamentelor sau tendoanelor, degenerarea cartilajelor, suprasolicitarea articulaţiei şi, inclusive, obezitatea.
Cum se poate preveni instalarea acestor dureri?
Odată ce cauzele au fost diagnosticate şi stabilite, există mai multe metode de tratament şi de prevenţie. Cîteva sfaturi de prevenţie sînt utile pentru a vă ajuta să vă protejaţi articulaţiile şi să preveniţi deteriorarea acestora sau instalarea artrozei:
* Mişcarea – exerciţiile fizice regulate ajută la prevenirea durerilor articulare, ajutînd la refacerea tonusului muscular şi la întreţinerea unei bune mobilităţi a articulaţiilor. Protejaţi-vă împotriva factorilor de mediu, a schimbărilor bruşte de temperatură, evitaţi să vă expuneţi la frig sau în zone cu umiditate crescută. Adoptaţi o alimentaţie cît mai echilibrată.
* Renuntaţi la fumat. Acesta dăuneaza nu numai articulaţiilor, ci şi întregului organism.
* Trebuie să vă odihniţi suficient, să diminuaţi stresul şi să luaţi pauze în timpul programului de lucru, mai ales dacă menţineţi aceeaşi poziţie o perioadă lungă de timp.
* Masajul, fizioterapia şi kinetoterapia ajută la refacerea tonusului muscular, reduc inflamaţia la nivel articular şi ajută la relaxarea musculaturii.
* Mergeţi la înot. Acest sport este o activitate benefică pentru articulaţii, deoarece acestea sînt susţinute de apă şi nu se exercită presiune asupra lor.
Dacă o durere persistă mai mult timp şi nu cedează nici după administrarea de medicaţie antialgică sau antiinflamatoare, este recomandat să vă prezentaţi la un consult de specialitate, deoarece o durere articulară reprezintă începutul unei probleme, iar diagnosticată corect şi tratată din timp previne progresia afecţiunii.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii