Cum se pot trata durerile de spate?

in Sfatul medicului

 

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei  Manchester United.

Majoritatea oamenilor au simţit, cel puţin o dată în viaţă, o durere la nivelul spatelui, aceasta putînd avea diferite cauze: musculare, osoase, articulare sau nervoase.

Durerea de spate poate fi localizată sau poate iradia către alte zone ale corpului. În funcţie de modul de apariţie şi de durată, pot fi clasificate în dureri acute, cu durată de la cîteva zile pînă la cîteva săptămîni, sau dureri cornice, care durează mai mult de trei luni. De cele mai multe ori, debutează după un efort intens, precum ridicarea incorectă a greutăţilor, din cauza unei mişcări bruşte, a unui spasm muscular sau din cauza muşchilor şi tendoanelor tensionate, dar poate apărea şi din cauze mai complexe, precum hernia de disc, osteoporoza, scolioza sau în urma unei leziuni a nervului sciatic.

Simptomele cele mai frecvent întîlnite sînt durerea musculară, care uneori iradiază pe membrele inferioare, incapacitatea de a sta drept sau limitarea flexibilităţii.

Diagnosticul se pune în urma examinării clinice, prin care se va evalua capaciatatea de a merge, de a sta în şezut şi de a ridica picioarele, completate de investigaţii imagistice.

Tratamentul diferă în funcţie de cauză. Poate fi medicamentos, reprezentat de antialgice sau de medicamente antiinflamatorii. Dacă durerea nu cedează după administrarea tratamentului medicamentos, se poate recurge la terapie fizică, unde se pot face diverse proceduri de fizioterapie, cum ar fi ultrasunetele, stimularea electrică şi alte tehnici de relaxare a musculaturii spatelui, sau de kinetoterapie, pentru creşterea flexibilităţii şi pentru îmbunătăţirea posturii. Tratamentul chirurgical este indicat ca ultimă metodă de tratament, fiind necesar în cazul pacienţilor care au încercat deja celelalte metode, iar durerea nu a dispărut.

Durerile de spate pot fi prevenite prin exerciţii fizice, pentru întărirea musculaturii spatelui, prin controlarea greutăţii corporale şi prin adoptarea unei posturi corecte atît în timpul mersului, cît şi în repaus.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Tehnică prin microfracturi

Păreri și opinii