Cum şi-a băgat dracul coada în mînăstirea preotului Iustin Pîrvu (1)

in Război corupției

Viaţa monahală a Mînăstirii Petru Vodă, ctitorie a părintelui Iustin Pîrvu, este tulburată în ultima perioadă de un scandal-monstru în care sînt implicaţi stareţul lăcaşului şi un preot răzvrătit, pe cale să fie exclus din obştea monahală. Dihonia a pornit de la deciziile Sinodului din Creta, dar la iveală au ieşit probleme mult mai grave.
Ieromonahul Tihon Bivoleanu, vieţuitor de ani buni la Mînăstirea Petru Vodă, din Neamţ, se simte prigonit de stareţul Hariton Negrea. Tihon susţine că este o victimă, deoarece a avut îndrăzneala să întrerupă pomenirea la slujbe a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan. Luni, 9 ianuarie, Tihon i-a transmis părintelui arhimandrit Hariton Negrea, stareţ al Mînăstirii Petru Vodă, prin care îi aduce la cunoştinţă că a întrerupt pomenirea mitropolitului la slujbe, „ca urmare a participării Înaltpreasfinţiei sale la Sinodul din Creta şi a aprobării documentelor cu caracter eretic adoptate acolo“. Totodată, preotul-călugăr îi cere stareţului „să participe activ la lupta împotriva ecumenismului, întrerupînd pomenirea ierarhului în întreaga mînăstire“. În epistola semnată de Tihon Bivoleanu sînt înşirate 14 argumente aduse pentru decizia radicală de a nu mai pomeni pe IPS Teofan la slujbe.
„Pentru această poziţie nu trebuie să fiu persecutat în nici un fel, ci trebuie să mi se ofere posibilitatea de a-mi săvîrşi misiunea de ieromonah fără nici o constrîngere administrativă sau de altă natură“, îi cere Tihon stareţului de la Petru Vodă.
Tihon susţine că este victima prigoanei instituite de stareţul Hariton, care a propus excluderea sa din mînăstire în urma unei adunări a obştii desfăşurate în luna decembrie.
„Am fost judecat în sinaxa mînăstiri pe nedrept şi tîlhăreşte, fără a se arăta adevărul monahilor, fără a se explica monahilor greşeala pe care am făcut-o (vina mea a fost că eu, ca preot, am primit mărturisirea unui duhovnic bătrîn, care a dorit să moară cu conştiinţa împăcată, după ce a fost înşelat să semneze acte că se dezice de cele 4.500 de semnături“, spune Tihon, făcînd trimitere la scandalul care a urmat după ce l-a filmat pe ieroschimonahul Simeon Zaharia, de la Mînăstirea Sihăstria (duhovnicul lui IPS Teofan) şi a distribuit înregistrarea în mediul online.
Grozăvii la mînăstire: bătăi, ameninţări, bani furaţi din pomelnice (1)
Din postura de acuzat, stareţul de la Petru Vodă devine acuzator, tot prin intermediul unei Scrisori Deschise, în care îi dă o replică dură ieromonahului Tihon. Pe aproape 4 pagini, Hariton Negrea întocmeşte un adevărat rechizitoriu la adresa ieromonahului, în care sînt enumerate grave abateri de la disciplina monahală comise de acesta în decursul anilor. De asemenea, stareţul precizează că speţa va ajunge să fie analizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: „Pentru provocările permanente pe care le faceţi spre ruşinarea numelui Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, în dauna Sfintei Biserici Ortodoxe şi a Sfintei Mînăstiri, cu mîhnire şi grijă părintească sînt nevoit să supun cazul frăţiei voastre consistoriului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei“.
Stareţul Hariton îşi începe scrisoarea arătînd că Tihon a fost hirotonit preot pe seama Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei Arhiepiscopiei Tomisului, şi, drept urmare, locul canonic este în acea eparhie, unde îşi are şi duhovnicul.

(va urma)
Florin Jbanca

COMENTARII DE LA CITITORI