Cum şi-a băgat dracul coada în mînăstirea preotului Iustin Pîrvu (2)

in Război corupției

Sînt enumerate tot felul de abateri disciplinare pe care Tihon le-ar fi comis de-a lungul anilor, după venirea la mînăstirea din Neamţ. Stareţul de la Petru Vodă susţine că a primit, în timp, tot felul de reclamaţii de la membrii obştii monahale faţă de „supărările şi jignirile pe care le aduceţi lor, direct (în faţă), sau indirect (prin grăire de rău), folosind cuvinte injurioase, în chip necuvenit nici cetăţenilor de rînd, cu atît mai puţin unui creştin, şi inacceptabil pentru un slujitor al Altarului (de exemplu, aţi rostit cuvintele: sau «îţi crăp capul»)“. Stareţul aminteşte concret de certurile lui Tihon din ultimii trei ani cu un ieromonah, care au ajuns şi la cunoştinţa Mitropoliei, sau de un conflict cu un frate de mînăstire în urma căruia acesta a suferit o fractură pentru care a fost operat la spitalele din Tîrgu Neamţ şi Cîmpulung Moldovenesc. „Aţi avut scandaluri şi bătăi, cu pumnii şi cu trîntiri pe jos, aţi forţat uşa cu piciorul şi aţi agresat pe părintele ierodiacon H., dar şi acesta, ca şi ceilalţi, v-au iertat şi n-au făcut plîngere scrisă, nădăjduind că vă veţi pocăi“, mai spune stareţul Hariton. O altă acuză adusă preotului Tihon este că în ultimii ani s-ar fi folosit de banii din pomelnice, fapte sesizate stareţului în ultimii ani de mai multe ori. Şi mai gravă este acuzaţia că ar fi furat bani din cutia din altar, conform unui autodenunţ făcut de un rasofor, martor şi părtaş la această nelegiuire.
„Atitudine necreştină“ faţă de un minor: „L-aţi tras de sîni, i-aţi forţat dantura cu cleşti de stomatologie“
O grozăvie şi mai mare adusă la cunoştinţa opiniei publice este aceea că Tihon ar fi agresat un minor într-o chilie a mînăstirii, fapt confirmat şi de Poliţia chemată să intervină. „După Sfînta Naştere a Domnului, în decembrie 2016, s-a primit la Poliţia locală, la miezul nopţii, reclamaţie din partea lui R.A., minor de 14 ani, şi a tatălui său, fratele E,. pentru faptul că aţi avut atitudine necreştină faţă de minor cînd aţi mers la camera lui în repetate rînduri, v-aţi urcat cu forţa peste minor, l-aţi tras de sîni, aţi folosit cleşti de stomatologie de diferite mărimi, forţînd dantura copilului. În urma acestui moment nefericit, Poliţia v-a întocmit dosar penal pentru molestare de minori şi vătămare corporală (conform certificatului medico-legal)“, arată stareţul în scrisoare. Stareţul povesteşte că după acest episod, preotul Tihon nu numai că nu s-a potolit, ci în seara următoare l-a ameninţat pe minor şi pe tatăl său, fiind necesară o nouă intervenţie a Poliţiei, care i-a transmis verbal un ordin de restricţie de apropiere, altfel urmînd să fie arestat. „A fost într-adevăr o sesizare făcută de un minor, al cărui tată este frate de mînăstire, pentru o situaţie conflictuală în care a fost reclamat un călugăr. Colegii de la Postul de Poliţie Poiana Teiului au înregistrat un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe, iar conflictul a fost aplanat la faţa locului“, a precizat Elena Bulgărea, purtător de cuvînt în cadrul IPJ Neamţ. Nu în ultimul rînd, stareţul Hariton face cunoscut că, mai bine de 10 ani, Tihon l-a calomniat în public pe părintele Iustin Pîrvu, pe care îl numea „pîrnăiaş“, „senil“, „înşelat“, „moş“ sau „desfrînat“. „După moartea Părintelui Iustin, fără să faceţi pocăinţă pentru neascultările şi jignirile pe care le-aţi făcut acestuia, aţi început să pozaţi în apologet al lui, schimbîndu-vă obiectul calomniilor, din persoana Părintelui Iustin, în persoana mea“, mai arată stareţul Hariton Negrea.
Sinodul din Creta, „pretext de schismă“
În ceea ce priveşte atitudinea lui Tihon, de condamnare a deciziilor sinodale din Creta, stareţul de la Petru Vodă susţine că aceasta nu este decît un „pretext de schismă“. „Începînd cu 18 luni înainte de sinodul din Creta, veneaţi extrem de rar la sfînta biserică, de foarte multă vreme nu mai slujeaţi de săptămînă, iar cînd intraţi în Sfîntul Altar purtaţi dialoguri tensionate cu părinţii slujitori. Aţi transformat, aşadar, un obicei de a nu sluji într-un pretext de schismă“. În final, stareţul îi transmite ieromonahului Tihon că nu are cum să pomenească, sau să nu pomenească numele mitropolitului, cîtă vreme nu vine la slujbe cu lunile şi îi atrage atenţia că problemele Bisericii Ortodoxe ridicate la ultimul sinod nu l-au împiedicat să fie hirotonit chiar de ierarhii pe care acesta nu mai vrea să-i pomenească după ce, vreme de 15 ani, a slujit alături de ei. „Vă alăturaţi glasurilor care ne acuză de ecumenism, pe noi, care cerem anatema ecumenismului, şi ne acuzaţi de necanonicitate, pe noi, care păzim canoanele, nu doar pe unele ca frăţia voastră, ci toate canoanele referitoare la procedura cu privire la activitatea apologetică“, îşi încheie stareţul Hariton scrisoarea.

Sfîrşit
Florin Jbanca

COMENTARII DE LA CITITORI