,,Cuminţenia pămîntului“

in Polemici, controverse

Disputa privind achiziţionarea de către Statul Român a sculpturii ,,Cuminţenia pămîntului”, valoroasa creaţie a lui Constantin Brâncuşi, a luat o asemenea amploare, încît premierul Dacian Cioloş a apărut pe sticlă aproape zilnic, pentru a ne arăta cît de preocupat este de această afacere. Da, eu o consider o afacere şi, în opinia mea, ea nu mirosea bine încă de cînd Traian Băsescu, în perioada în care era preşedinte, ne îmbia, cu un aer de mîţă blîndă, să cumpărăm această sculptură cu 20 de milioane de euro, spre a o păstra în patrimoniul ţării.
Opera ,,Cuminţenia pămîntului” a fost realizată, în 1907, din calcar crinoidal, prin tehnica cioplirii. Lucrarea a fost creată dintr-un bloc de marmură, despre care se spune că a fost luat de Brâncuşi din catacombele Parisului. Ea a fost expusă pentru prima dată în 1910 la Bucureşti, fiind clasată în categoria ,,Tezaur” al Patrimoniului cultural national.
Sculptura a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro, iar din noiembrie 2014, se află expusă la Muzeul Cotroceni. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vînzare de deţinători, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. Proprietarii operei lui Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.
Domnul prim-ministru, deşi are alte treburi de făcut, este deosebit de insistent, ba chiar ne ,,ameninţă” că, dacă poporul nu se grăbeşte cu donaţiile pentru achiziţionarea ,,Cuminţeniei pămîntului”, el renunţă. Poate că, înainte de a lua această hotărîre, ar fi bine să se mai gîndească şi, dacă este atît de preocupat, eu îi sugerez să recupereze sculptura lui Brâncuşi cu banii furaţi de Udrea, Cocoş, Pinalti şi alţi mafioţi băsişti, în loc să apeleze la omul de rînd, cel ce cu greu reuşeşte să-şi asigure bucata de pîine pentru el şi familia sa. Să nu se transforme acest demers într-o megaafacere, tot pe seama poporului.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI