Dacă nu ar fi de plîns, ar fi chiar de rîs…

in Război corupției

Presa ne spune  că o profesoară a fost înjunghiată de către un fost elev, chiar în incinta instituţiei de învăţămînt. Dacă eram în America, unde se lucrează cu arme, nu glumă, cred că asistam la un măcel. Dar, cum omul a avut doar un cuţit, s-a limitat doar la profesoară. Nu am citit ştirea pînă la capăt, îmi repugnă să văd că se întîmplă lucruri pe care le-am anticipat de ani de zile. Şi care vor fi mai dese, mai agresive, mai dure, pe măsură ce anii trec şi cei care ne guvernează rămîn impasibili.

Ce vreau să spun, şi sînt puţin cinic, este că sindicatele din învăţămînt au ieşit cu gura mare că nu se respectă nu ştiu ce lege şi nu se aplică nu ştiu care altă lege. Păi se aplică, măi, băieţi, în multe şcoli. Ce este, însă, de rîs, de plîns în fapt – doar sîntem, totuşi, români – este că paza instituţiilor de învăţămînt nu se face cu jandarmii sau cu poliţia. Se face privat, cu pensionari sau pensionare, oricum cu persoane care nu au cum, nici dacă ar vrea, să oprească un agresor pus pe treabă. Aţi vrut să sifonaţi bani de la buget aducînd firme private, păi, uite cine apără copiii din şcoli. Mergeţi voi, părinţi, că poate data viitoare sînt atacaţi copiii, şi vedeţi cine apără şcolile de tîlhari, de criminali şi de violatori, şi o să constataţi că se poate trece uşor de asemenea „paznici“, fără să fii cine ştie ce mare bătăuş. Este şi  cazul pazei din unele farmacii: pensionari care mai scot un ban, care dorm pe scaun noaptea şi stau cu ochii ţintă ziua. Şi cam atît.

Sindicatele alea, măreţele sindicate, asociaţiile de părinţi poate că ar trebui să lase jandarmii să păzească şcolile, şi să nu mai sifoneze banii spre privat degeaba. Dar interesele sînt prea mari aici, banii prea mulţi, aşa că o să mai fie multe atacuri pînă cînd cineva o să aibă curaj să impună o altfel de lege, care să îi apere cu adevărat şi pe copii, şi pe profesori. Dar, înainte de toate, cel mai bun pas ar fi ca cei din Parlament să dea o lege care să le confere demnitate profesorilor şi să îi priveze pe elevi de puterea de a face ce vor la cursuri. Sînt multe filmări în care elevii umilesc profesorii, lucru care nu face deloc bine Educaţiei. Chiar dacă au trădat prin acceptarea actualei legi a învăţămîntului, nu trebuie să lăsăm dascălii să fie măcelăriţi prin şcoli, doar pentru ca cineva de sus, de la Parlament să vină să dea o lege care să îi protejeze cu adevărat. Pînă atunci însă, dragi profesori, poate e bine să mergeţi la cursuri de autoapărare, să învăţaţi să vă apăraţi de cuţit, briceag, pentru că nu se ştie ce vremuri vor veni, iar Educaţia, aşa cum ştim cu toţii, a fost deja sacrificată de către politicieni pe altarul libertăţii şi al drepturilor omului.

P.A.

Păreri și opinii