Dacii liberi

in Polemici, controverse

Sînt din ce în ce mai mulţi cei care, din plictiseală sau din credinţă, se autointitulează daci, daci liberi, daci practicanţi sau doar daci la nivel declarativ. Istoria noastră de după 1990 cunoaşte o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte strămoşii noştri, fie că sînt ei daci, geţi, goţi, romani sau alte triburi care au trecut pe aici. Nu am nimic de comentat şi nici nu doresc să opresc o asemenea dorinţă a celor care, văzînd că România este cum este, se refugiază într-o Dacie virtuală, într-un stat care era ceva mai vertical decît sîntem noi acum. Bravo lor!

Totuşi, trebuie să vă aduc aminte că şi dacii, cît erau ei de daci, în ultimii 2.000 de ani au evoluat şi ei, ca tot omul. Adică pot spune că se poate aborda modern tema Daciei, şi fără săbii, scuturi şi căciuli. Dacii, strămoşii noştri, au fost scoşi din istorie, din motive care îmi scapă. Chestia aia cum că au fost măcelăriţi de romani cu totul este o aberaţie şi acel arheolog, al cărui nume trebuie şters din istorie, a făcut o gafă monumentală. Deci, putem spune că sîntem daci, noi, şi cei care au evoluat şi au îmbrăţişat modernismul.

Ce vreau eu să spun este că dacii, cei care vor cu adevărat ca Dacia să revină în prim-plan, Dacia existentă inclusiv după retragerea aureliană, pot iniţia un demers social major şi, în loc să se ascundă prin munţi pe la diverse beţii şi întreceri cu arcul, să facă cumva şi să pună lupul dacic pe drapel. Aşa, acolo, pe cele trei culori, poate să fie şi simbolul strămoşilor noştri. Un alt demers, poate unul oficial, ar fi ca istoria să se rescrie în minţile urmaşilor noştri, şi să se elimine prostia asta că dacii au fost exterminaţi, asimilaţi sau fugăriţi cu totul de pe acest teritoriu. Prostia asta trebuie să dispară definitiv din istorie, aşa cum tot din istorie trebuie să dispară şi faptul că noi, românii, sîntem cinstea întruchipată.

Sper ca dacii, dacologii, fanii dacilor, istoricii, şi chiar românii, să schimbe şi să aducă oficial în cărţile de istorie ideea că totuşi dacii nu au dispărut, sîngele lor fiind, în proporţie mare, în sîngele celor care trăiesc pe aceste meleaguri. Evident că a trece de la nivel de hobby la nivel oficial cere timp, sacrificiu şi perseverenţă, dar dacă voi, dacii liberi, vă faceţi un scop din asta, poate ţara asta o să o ducă mai bine.

Tano

Păreri și opinii