Dăncilă și Iohannis, prinși – au mințit… sau există o înțelegere!

in Polemici, controverse

Este clar că mai întîi s-a dorit desființarea forțelor naționale. Apoi, a componentelor cu tendințe național suveraniste din partidele rămase – mai bine zis, din PSD, că la PNL nu putea fi vorba. Patrioți ca Norica Nicolai, Varujan Vosganian sau Daniel Zamfir au plecat la ALDE, grup din păcate condus de un anti-naționalist, Tăriceanu. Se vede însă că, la nivelul puterilor care fac jocurile în România, există o intenție de a crea un carusel politic dirijat.

Nu știu dacă acest fapt e agreat deocamdată și la nivelul conducerii PSD și PNL… Dar vă propun o dovadă că există acolo, la nivelul legăturilor la vîrf PSD – Președinție, ceva… ascuns. Mai exact, a apărut o dovadă clară a minciunii. Urmează să vedem dacă e minciuna lui Iohannis, a lui Dăncilă sau… una comună, dezvăluind, din greșeală, acea înțelegere.

Păcatul originar… contrele Iohannis – Dăncilă

„PSD și-a pierdut credibilitatea și că a propus în funcții importante la nivelul Uniunii Europene persoane cu probleme de integritate. Acum, astăzi, persoana care a fost propusă a fost pur și simplu refuzată. Rușine! Rușine PSD-ului!”.

Am reprodus reacția președintelui imediat după aflarea veștii respingerii Rovanei Plumb. Iohannis era la Cluj cînd a avut această reacție, dar de la tribuna Cotrocenilor a fost și mai dur, accentuînd pe un aspect – că i-ar fi „transmis explicit”. Rețineți această formulă – „i-am transmis explicit”. Klaus Iohannis: „Avem o nouă dovadă a incompetenței premierului Viorica Dăncilă (…) I-am transmis explicit prim-ministrului încă de la începutul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea României să nu o nominalizeze pe doamna Plumb, întrucît nu îndeplinește criteriile de integritate și profesionalism”. Dar, surpriză, imediat a venit declarația Vioricăi Dăncilă: înainte de a trimite la Bruxelles propunerile iniţiale pentru funcţia de comisar european ar fi avut o discuţie cu preşedintele Iohannis, iar președintele şi-ar fi dat… acceptul pentru cele două nume, Rovana Plumb și Dan Nica!

Deci, unul spune că a „transmis explicit să NU nominalizeze”, celălalt că, dimpotrivă, a primit acceptul! În cazul acesta, întrebarea firească este CINE MINTE? Fiindcă în această situație limită e vorba de alb și negru, nu de griuri, de cale de mijloc! Sau este?…

Caragiale actualizat:
„O discuție telefonică… pierdută”

Atenție acum la date: singura intervenție a lui Iohannis pe această temă înainte de scandalul respingerii (26 septembrie) a fost pe 28 august, cînd presa a reținut următoarele: „Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat miercuri (28 august) că a fost informat telefonic de premierul Viorica Dăncilă despre propunerile pentru funcția de comisar european, în speță europarlamentarii PSD Rovana Plumb și Dan Nica, șeful statului considerînd că acestea nu sînt potrivite”, relatează „Calea Europeană” o declarație a lui Iohannis în cadrul unei „discuții informale cu jurnaliștii”.

Ulterior acestei discuții, Viorica Dăncilă a revenit, tot telefonic, pentru a-l informa pe președinte că „a trimis deja președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen numele Rovanei Plumb și pe al lui Dan Nica pentru postul de comisar european”, precizează sursa citată. „Astfel, șeful statului i-a transmis prim-ministrului Viorica Dăncilă că cele două propuneri sînt nepotrivite și că există riscul să fie respinse de Parlamentul European, context în care a arătat că România nu ar mai avea șanse la un portofoliu bun”, scrie „Calea Europeană”. Dar discuția cu jurnaliștii a avut loc pe 28 august, în timp ce premierul trimisese scrisoarea cu nominalizările pe… 9 august! În tot acest timp… tăcere! Or, vă imaginați un Iohannis care NU e de acord cu ceva să tacă, precum un ucenic al lui Pitagora?

Pact al tăcerii, între Klaus și Veo?

Mai mult, chiar presa care o înfierează îndeobște cu mînie proletară pe Dăncilă dă în vileag că Iohannis a tăcut… mormînt pe tema propunerilor! Omerta?! „Procedura desemnării comisarului european al României s-a făcut într-o totală lipsă de transparență, fără nicio comunicare publică pe subiect. Presa a aflat neoficial că Viorica Dăncilă a trimis Ursulei von der Leyen numele Rovanei Plumb și pe al lui Dan Nica pentru postul de comisar care ar reveni României”, scria DIGI24 pe 9 septembrie. Deci Iohannis nu a spus presei nimic despre propuneri, pactizînd practic cu Dăncilă „Rușine PSD” în secretomania pe care presa o acuza! Oare unde era revolta și nemulțumirea lui Iohannis?!

Tot în articolul din 9 septembrie, DIGI24 aruncă o altă lumină peste discuția lui Iohannis cu Dăncilă. „Președintele Klaus Iohannis a relatat, într-o discuție cu jurnaliștii (cea din 28 august, n.n.), că a fost sunat de Viorica Dăncilă care i-a comunicat că vrea să trimită la Bruxelles numele Nica și Plumb, Președintele recomandîndu-i să facă altă propunere deoarece aceasta este proastă. Iohannis a povestit că a fost sunat din nou de Dăncilă care i-a comunicat că rămîne pe poziții și șeful Statului a avertizat-o că dacă propunerea va fi respinsă, România va avea o problemă”.

Deci, de la „i-am transmis explicit”, pînă la „recoman­dîndu-i” și „a avertizat-o că dacă” – oho, e cale lungă! O cale la fel de lungă ca între mînia lui Iohannis (cel de după respingere) și o discuție telefonică de tipul: „Doamna premier, e problema dumneavoastră, eu accept să faceți cum credeți de cuviință”. Pentru că eu asta cred că a spus obositul președinte, care se grăbea atunci să plece în vacanță.

De altfel, în toată luna august președintele nu a avut decît vreo 3 activități – PNL, Ziua Marinei și vizita în SUA, chemat intempestiv de Trump. Ah, și să nu uit – Iohannis și-o luase de curînd după ceafă, odată cu terminarea în glorie de către echipa Dăncilă a mandatului președinției Consiliului UE, despre care el declarase că… „România nu e pregătită, rușine PSD!”.

Nici „Domnu Pantazi” nu știa nimic
de supărarea lui Iohannis… nici PNL!

Foarte interesantă e ziua de 28 august, cînd Iohannis a vorbit pentru prima dată de nemulțumirea lui față de propunerile PSD. Ei bine, expunerea nemulțumirii nici măcar nu a făcut parte din declarația de presă – ci a fost ceva separat, în plus. Nici măcar NU e consemnată nemulțumirea pe site-ul Președinției, atît era de importantă și de… „vehementă”! Nu, declarația din 28 august a fost dedicată respingerii propunerilor de miniștri – în frunte cu Dana Gîrbovan! Și atunci, repet întrebarea – cît de „explicit” i-a „transmis” Iohannis premierului că nu e de acord cu numirile? Sau de ce nu a zis nimic de chestiunea asta în spațiul public? I-a fost cumva rușine?…

Dar, și mai tare ar fi dacă se dovedește că discuția telefonică inițială a avut loc în preziua trimiterii scrisorii – adică pe 8 august. De ce? Pentru că exact pe 8 august, deci data la care Iohannis i-ar fi „transmis explicit” premierului nemulțumirea, președintele a ținut un discurs dur la reuniunea Consiliului Național al PNL, ocazie cu care și-a descărcat nervii și supărările pe PSD… dar NU a pomenit nimic de aceste nominalizări care vizau cel mai important post deținut de un român!

Și, ce să mai vezi – presa a aflat chiar pe 9 august de trimiterea scrisorilor și chiar prin favoritul prezidențial, „domnu Pantazi” – G4Media! Care Pantazi, surpriză, face tot felul de aluzii și deziluzii la adresa propunerilor PSD… dar NIMIC despre nemulțumirea chipurile „transmisă explicit” de Iohannis! Ciudat… sau ce?…

Deci nici lui „domnu Pantazi”, nici lui „Number one” nu le-a zis Iohannis nimic de supărarea sa? Un adevărat stoic, președintele nostru, ce să mai zic!…

Concluzia: cineva va deveni mincinosul dovedit. Sau recunosc mermeleala?

Iohannis spune acum că „Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eșec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României”! Grav de tot, nu?… Dar de pe 9 august pînă pe 26 septembrie NU a spus nimic, cu excepția discuției colaterale cu niște ziariști, pe 28 august. Repet, acesta e Klaus Iohannis cînd are o mare nemulțumire cu „pesediștii”?! Glumiți?! Dar, cine știe, poate a „mers pe burtă” – din politețe, din patriotism, din simpatie pentru Veo, repet, cine știe?… – și el, de fapt, i-a „transmis explicit” premierului! Și atunci Viorica minte!

Sau poate amîndoi molfăie o situație „vîscoasă”, pe care au crezut-o o formalitate… și a ieșit o dandana – așa cum de altfel pare să fi ieșit chiar pentru Comisia Europeană, la nivelul mai multor state.

Așteptăm deci precizarea Vioricăi Dăncilă, să ne spună cum i-a „transmis explicit” acceptul despre care vorbește dînsa – și care l-ar transforma pe Iohannis într-un mincinos dovedit. Sau pe ea, dacă nu e așa cum zice… Oricum, situația creată de scandalul Rovana Plumb îi pune pe amîndoi șefii națiunii într-o situație de muchie de cuțit: cine cade la proba verității, s-a tăiat! Și, cine știe, poate găsește careva înregistrarea convorbirii, chiar la momentul oportun, așa cum a găsit Geoană poarta lui Sorin Vîntu. Sau acela a fost Băsescu? Nu mai rețin, poate își aduce aminte Ponta…

Dragoș Dumitriu

Păreri și opinii