Daniela Silivaş

in Lecturi la lumina ceaiului

Viorica Daniela Silivaş-Harper, numele la naştere Viorica Daniela Silivaş (născută la 9 mai 1972, Deva, jud. Hunedoara) este o gimnastă română de valoare mondială, retrasă actualmente din activitatea competiţională, celebră pentru cucerirea a şase medalii (trei de aur, două de argint şi una de bronz) la Jocurile Olimpice de Vară din 1988 (Seoul, Coreea de Sud).
Daniela a început gimnastica la vîrsta de 6 ani şi a fost antrenată de antrenorul Bela Karoly, timp de şase luni, înainte ca acesta să părăsească România în 1981. În 1985, Federaţia Română de Gimnastică i-a schimbat anul naşterii din 1972 în 1970 pentru a-i permite participarea la Campionatele Mondiale de la Montreal. Deşi avea doar 13 ani la Campionatele Mondiale din 1985, Silivaş a obţinut nota 10 în drumul spre cucerirea titlului mondial la bîrnă, învingînd-o pe deţinătoarea titlului Olimpic la acest aparat, Ecaterina Szabo, colega sa de echipă. Cel mai mare triumf a fost la Campionatele Europene de Gimnastică de la Moscova din 1987, unde a cîştigat concursul de individual compus precum şi finalale pe aparate la paralele inegale, bîrnă şi sol şi argintul la sărituri. Astfel, cîştigarea titlului european a reprezentat o victorie majoră pentru Daniela Silivaş. La Jocurile Olimpice din 1988 (Seoul, Coreea de Sud), Daniela devine singura gimnastă care cîştigă o medalie în toate cele şase competiţii. De asemenea, egalează recordul Nadiei Comăneci, primind şapte note de 10 într-o singură competiţie olimpică.
În 1989 se accidentează la genunchi. După ce participă la cîteva competiţii în 1989, Daniela suferă o operaţie la genunchi, urmînd să revină la antrenamente după recuperare. Dar din cauza evenimentelor din decembrie 1989, Centrul Naţional de Antrenament de la Deva este închis, sfîrşindu-i prematur cariera sportivă. Daniela Silivaş s-a retras din activitatea competiţională în 1991 şi s-a mutata în Atlanta (SUA) unde antrenează gimnaste aflate în primii ani de performanţă. În 2001, Daniela Silivaş devine cea mai tînără gimnastă inclusă în International Gymnastic Hall of Fame.

COMENTARII DE LA CITITORI