De 70 de ani… Mitică!

in Polemici, controverse

Sînt alături de el de mai bine de 25 de ani, dar tot nu pot spune că îl cunosc pe Dumitru Dragomir. Paradoxal, mi se pare şi acum greu de înţeles ca eu, venind dintr-o familie anticomunistă şi care ura Securitatea, să ajung să ţin şi să îl respect pe omul care venea dintr-un sens opus al drumului în viaţă.
Nu am mai cunoscut pe cineva care să cuprindă atîta spirit, umor şi demnitate, şmecherie pozitivă şi curaj, nu doar tupeu – dar mai ales măsură. Da, măsură… Pentru că acesta este un secret al reuşitei lui Mitică. În zecile de ani de capitalism absurd, au apărut personaje cu averi de zeci şi sute de ori mai mari decît a lui Mitică; dar Mitică e cineva în ţara asta de aproape 50 de ani – şi asta, pentru că nu s-a lăsat dus de val şi a ştiut tot timpul măsura. Am fost martor la propuneri care i s-au făcut pentru proiecte uriaşe, unele care chiar au făcut furori ulterior, dar nu s-a aventurat. A preferat afacerile pe care le putea stăpîni, cu înnăscutul său simţ al măsurii. De aceea nu îmi vine să cred povestea „spălării“ milioanelor de euro – o golănie care, pur şi simplu, nu are nimic cu felul său de a fi – mai ales la vîrsta „Oracolului“, nu a blaturilor de la Victoria.
Aşa a condus şi fotbalul; în spatele lui „Corleone“, poreclă de operetă, fără alt suport decît isteţimea olteanului, deci după acest paravan a fost un om dibaci şi echilibrat, care a ştiut să ţină în frîu o adunare a unora dintre cei mai puternici, şmecheri, plini de ifose, sau chiar duşi cu capul români. Nu ştiu dacă vă imaginaţi cum e să stăpîneşti o comunitate din care fac parte cel mai puternic afacerist, Ioan Niculae, cel mai nebun bogătaş, Gigi Becali, cel mai inteligent şi periculos om cu bani, Marian Iancu, orgolioşi gen Mititelu sau Nicolaie, temperamentali ca Borcea sau MM şi chiar boieri din alte vremuri, ca Pădureanu sau Marius Stan. Ei bine, Mitică a reuşit, şi asta mulţi ani, numai prin mintea lui isteaţă şi această măsură – pe care ne nu a înşelat-o niciodată. Aşa cum nu şi-a înşelat nici dragostea pentru familie. De altfel, nu cred că poate cineva să-mi dea ca exemplu vreun alt personaj public care să dovedească mai multă moralitate în relaţia cu familia decît Mitică. Las la o parte că nu a fost implicat în scandaluri mondene, dar toţi cei care îl cunosc ştiu cît de reale, nu doar formale, cum se obişnuieşte, sînt sentimentele lui pentru soţie, pentru fiu şi pentru nepoţi.
Mitică nu e un tip darnic, nu l-ar lăsa acea teamă de sărăcia copilăriei. Mitică a fost un copil sărac, foarte sărac şi foarte fericit cu firea, al cărui gînd va rămîne întotdeauna virusat de amintiri pe care le înfrumuseţează; a devenit un tînăr veşnic nemulţumit, nu de ceilalţi, ci de el însuşi, aflat într-o permanentă competiţie a evoluţiei. Mitică nu e un nostalgic, ci un ancorat într-un viitor care, pentru el, începe în fiecare clipă a prezentului. Un oltean care nu se îmbată cu nimic, pentru a fi permanent treaz la tot şi la toate.
Da, lui Mitică îi place să fie în atenţie – destinul lui e să fie omul-spectacol. Fiecare gest şi fiecare schimă sînt bune pentru prima pagină – iar totul e natural, e cinstit, pentru că, de fapt, aşa e el. Lui Mitică îi place să folosească expresii şmechereşti – gen „hoţ de profesie“. Altă mască – de fapt, Mitică nu fură şi nu ar fura – pentru că viaţa i-a furat ce avea mai scump – şi a căpătat o oroare sufletească făţă de hoţie.
Foarte multă lume îl înjură pe Mitică Dragomir; dar e singurul mega-înjurat pentru care înjurătura mai păstrează, totuşi, o cît de mică sămînţă de simpatie, de parcă pentru el ar fi spus Caragiale celebrul său „Care dom’ Mitică? Al dracului dom’ Mitică!“. De fapt, nimeni nu a ştiut să îşi lase mai bine loc de bună ziua decît el – şi asta o simte chiar şi cel care nu îl cunoaşte. O simte din acel inimitabil şi sincer „blat“ cu starea fiecăruia – „Hai să vă trăiască viaţa!“.
Într-adevăr, poate că nu îl cunosc întru totul pe Dumitru Dragomir, dar sînt sigur că familia sa şi toţi cei care îl cunosc cu adevărat – sînt mîndri de el, îl iubesc şi îl respectă… cel puţin ca şi mine!
Dumitru Dragomir, la 70 de ani?!… Să-i trăiască viaţa şi tot mai frumoasa familie, să fie iubit şi huiduit, admirat şi înjurat, iar norocul să fie mereu alături de el! Dumitru Dragomir, la 70 de ani? Un singur adevăr ştiu despre el – şi-a cîştigat deja locul în istorie, e primul de la Caragiale încoace care a redefinit cel mai popular prenume. Dumitru Dragomir, la 70 de ani? Unul e dom’ Mitică!

DRAGOŞ DUMITRIU

COMENTARII DE LA CITITORI