De-ale disperării

in Lecturi la lumina ceaiului

În anul 1949, cînd am venit, dintr-un sat moldav, în Bucureşti, i-am auzit pe tinerii patriei cum strigau, fiind urcaţi în camioane sovietice, „vrem armata de 5 ani şi concediul de 3 ani”. Cum atunci aveam vîrsta apropiată acestei primejdii, am fost năucit! Mai e vreo ţară, în lume, unde populaţia să fie prostită în halul acesta?

Acum se strigă vrem Preşedinţia de 10 ani! Nu ne-a fost destul cu Gheorghiu Dej – 20 de ani, cu Ceauşescu – 25 de ani, cu Iliescu – 11 ani, şi cu Băsescu – 10 ani? Doar Emil Constantinescu a scăpat cu 4 ani de mandat, deoarece s-a lăsat învins de Securitate. De aceea nu s-a vrut revenirea la un termen de 4 ani, ca în SUA. A rămas doar un proiect, uitat, undeva, prin nu ştiu ce sertare. Adrian Năstase „Şapte case” a stricat Constituţia, în 2003, populaţia obişnuindu-se, deja, vreme de o jumătate de secol, cu realegerea preşedinţilor. Numai că Dumnezeu a vrut altfel, ca el să ajungă la Jilava.

Psihologii americani au stabilit o perioadă maximă de 8 ani pentru mandatul prezidenţial, deoarece mai mult îi strică pe oameni la cap, în loc să îi ajute. Pentru Referendumul din 2012, cînd s-au cheltuit 22 de milioane de euro, românii nu au făcut studii sociologice precum americanii, deşi toată lumea ştia că 51% din populaţie nu va merge la urne. Oamenii s-au dus la vot, în 1990, pentru că li s-a dat înapoi pămîntul confiscat. Dar nu li s-au dat şi atelajele, astfel, terenurile agricole au rămas pîrloagă pe o treime din suprafaţa agricolă a ţării. Ştim că şi noi am avut sociologi renumiţi, precum Dimitrie Gusti, H.H. Stahl ş.a.

Germania nu dispune de armată de voluntari, deşi, din punct de vedere economic, este o forţă în Europa. În România, serviciul militar obligatoriu a fost desfiinţat în anul 2007, tineretul român neefectuînd nici măcar 6 luni de armată. Acum, cînd se apropie primejdia de noi, cine ne apără? Primim asigurări de genul: ,,Staţi liniştiţi la locurile voastre!”. Cînd scriu aceste rînduri, în luna mai 2014, în ţară sînt calamităţi naturale din cauza apelor, iar nouă ni se promite că, pînă în luna septembrie, se va termina cu aceste inundaţii, adică vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca intemperiile să nu ne mai dea de furcă.

Adevărul este că, încă din anul 1970, cînd au fost, pentru prima dată (în vremea modernă), inundaţii la noi în ţară, şi pînă în zilele noastre, se tot promite şi nu se face nimic. Tot în această perioadă se vorbeşte despre revenirea la pensiile de lux, pe care le tăiase Emil Boc, în 2010. Numai că noi avem prea mulţi pensionari de lux: 250.000. Polonezii au avut 100.000 de pensionari care făceau parte din această categorie, însă pînă şi lui Wojciech Jaruzelski i-au scăzut această indemnizaţie, de la 2.000 de euro la 750 de euro. Cel mai mult m-a deranjat fostul prim-ministru din perioada 2001-2004, fiindcă i-a redus pensia soţiei mele, de la 3,1 milioane de lei vechi la 2,4 milioane de lei vechi, dînsa avînd o vechime de 30 de ani. Motivul: nu are Bacalaureat. Dacă ar avea toţi Bacalaureat, ,,cine ne-ar mai trage ciubotele”, vorba lui Creangă?!

Ion Baurceanu

Păreri și opinii