De ce tac pensionarii?!

in Lecturi la lumina ceaiului

Climatul politic actual şi-a pus amprenta în mod negativ asupra celor mai bine de 6,2 milioane de pensionari din România. Ne merităm soarta, se pronunţă tot mai mulţi urmaşi ai regimului antisocial al lui Traian Băsescu. Pensionar fiind şi avînd destule probleme de sănătate, constat, pe zi ce trece, că sînt împovărat de guvernanţi, cu tot felul de taxe şi impozite. Nu greşesc dacă spun că 60% din pensia mea se duce pe căldură, o altă parte, pe energia electrică şi pe medicamente, iar ce rămîne de-abia îmi ajunge pentru hrană. Constatăm, în ultimul timp, că nu trece o lună, fără să ne trezim cu anularea unor drepturi cîştigate – medicamente şi consultaţii gratuite, bilete de tratament ş.a.m.d.

Analizînd, de pildă, talonul meu de pensie din luna august a.c., observ că, la totalul de 1.713 lei, mi s-au reţinut 136 de lei impozit, plus 65 de lei CAS. În 42 de ani de activitate, am plătit impozitul şi CAS-ul în fiecare lună, şi mă întreb de ce trebuie să le plătesc a doua oară. Am ieşit la pensie la vîrsta legală de pensionare şi cu 4 ani de muncă în plus faţă de prevederile de atunci. Referitor la factura de plată a energiei electrice, am fost asiguraţi, în primăvara acestui an, că ne vor scoate certificatele verzi. A fost o minciună. Pe scurt, la 113,3 lei consum, eu plătesc 163 de lei, aşadar 50 de lei în plus. Unde ajung, oare, aceşti bani?!

Domnilor pensionari, noi, care, în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, am făcut din România o ţară respectată pe plan internaţional, cum de putem tolera asemenea umilinţe şi nedreptăţi?! Se cuvine să avem demnitate şi să le strigăm guvernanţilor că nu mai putem răbda această situaţie – pînă la urmă, şi „mămăliga poate exploda”!

Anton Voicu

COMENTARII DE LA CITITORI