De ce tace dom’ ministru?

in Război corupției

Motto: „Taci, pămîntule, vîntule, taci/ Şi ascultă nemărginirea/ Dintr-un poem mai vechi“.

 

 Toată lumea se întreabă ce e cu Justiţia din săraca noastră Românie. Că este aservită, aproape total, lui Traian Băsescu. Că omul din deal, de la Cotroceni, dictează, şi procurorii, judecătorii sînt nişte lachei executanţi ai ordinelor, sau sugestiilor acestuia – o ştiam. Că nici un orb nu poate să înţeleagă de ce Justiţia acţionează astfel, că-i arestează şi anchetează mai ales pe cei care-i sînt adversari, ştiam. Rînd pe rînd, au intrat la zdup Adrian Năstase, rivalul său politic cel mai de temut, un om superior, mai ales din punct de vedere intelectual. Şi, deşi pare corupt şi acesta, pe lîngă Matroz este un mieluţ mai puţin turbat. Apoi, au urmat Dinu Patriciu, S.O. Vîntu şi Dan Voiculescu, zis Varanul. Acesta, mai intelectual decît nea Trăienică, îi rămăsese, ca un os în gît, cum se lăuda Brucan (alias Saul Bruckner) că fusese el pentru Ceauşescu. Părea că şeful „Antenelor“ rezistă, nu poate fi răpus. Dar a venit o blondă judecătoare, tot blondă ca Elena Udrea, Băsescu avînd slăbiciune pentru acest gen de femei, care în doar 5 zile a rezolvat problema. I-a dat 10 ani Varanului, cît ai zice peşte, şi i-a confiscat şi averea. Să se înveţe minte acest neobrăzat, fost securist, ca să i se opună lui dom’ Traian. „Antena 3 e aici?“, întreba Matrozul, cam neliniştit. „Da, Antena 3 e aici!“, i se răspundea. A vrut el să-i termine şi pe neobrăzaţii de acolo, care-au scormonit ce-au scormonit, şi multe fapte au descoperit. Afacerea cu moşia „Nana“, afacerile lui frati-su, Mircea, destul de foarte murdare, nelegiuirile lui gineri-su, ale fiicei ş.a.m.d. A căutat să-i suprime şi pe cei de la Antena 3. N-a prea reuşit. Dar lupta continuă, vorba aceea, cu înverşunare. Însă nici un arestat de la dreapta democrată. Nici un grangur mare. Berceanu, Blaga, Udrea, Videanu, Cocoş şi ceilalţi stau liniştiţi. Ei nu prea au fost deranjaţi, sînt foarte cinstiţi. Sau, dacă au mai fost chemaţi pe la Parchet, asta e, a fost doar de formă. De la un timp, s-a pus o întrebare: Ce face, dom’le, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc? Se ştie că el este omul lui Ponta. Dar de ce tace? El n-are nici un cuvînt de spus? Aşa ceva nici că s-a pomenit. Mister ministru e chiar un mister. Tace. Tace. Tace. Şi tot tace. O fi, poate, bolnav, săracul. Sau obosit, nu ştim. Sigur e că doarme-n front cu arma scoasă. Sau doarme pe el, cum zic şmecherii cu imaginaţie. Ori poate este ocupat. N-o fi avînd timp să răspundă la fireştile întrebări grele ale ziariştilor, sau ale noastre, ale boborului.

Şi nedumeririle continuă. Pe cine slujeşte Robert Cazanciuc? Pe Laura Codruţa Kövesi, subalterna, devotata floare a preşedintelui, sau pe Victor Viorel, prim-ministrul care l-a uns ministru? Credeţi că repetatele suspendări au fost urzite numai de adversarii politici cei răi?! Atunci cum au putut ieşi în stradă aproape toate categoriile sociale, strigînd, pline de revoltă, „Jos Băsescu!“?!

Ba mai mult, poliţiştii mai fini şi mai poeţi au trecut pe lîngă palatul din deal, de la Cotroceni, strigînd, cît îi ţineau bojocii, duiosul slogan: „Ieşi afară, javră ordinară!“.

Au fost, atunci, toţi românii nebuni, sau faptele, nemulţumirile oamenilor trebuiau să vă pună serios pe gînduri? Afirmaţi c-aţi adus România acolo unde trebuia. Da, dacă locul acela luminos, în mintea preşedintelui ales, cum vă place să declaraţi, se numeşte colonie. Adică lipsa democraţiei, a statului de drept, a tot ce în cuvinte pompoase aţi promis. Nu, nea Traiane, nu acolo trebuia să ajungem! Aţi instaurat o nouă dictatură şi domnia injustiţiei. Sau a Justiţiei, pentru dvs. şi acoliţii pe care ne e scîrbă să-i mai numim. Îi ştie toată lumea. Dar există şi o Justiţie divină, iar noi credem în ea. Dacă, aşa cum vă acuză faptele, indubitabil penale, se vor pune în mişcare nişte dosare, s-ar putea, noi nu vă dorim asta, să porniţi pe un alt drum, spre un loc mai răcoros şi mai închis, ca să reflectaţi, în voie, la toate cele bune pe care le-aţi făcut într-o funcţie – cea mai înaltă – nemeritată şi nedemnă de un ne(om) şi ne(patriot) ca dvs.

În rest, vă urăm, noi, românii, acum, la sfîrşit, să trăiţi bine acolo unde Justiţia – nu doar cea divină – vă va duce.

George Militaru

COMENTARII DE LA CITITORI