De ce umblă liberi prin România?!

in Editorial

Motto: Nu admitem nimănui să caute şi să ridice pe pămînt românesc un alt steag decît acela al istoriei noastre naţionale”.

(Corneliu Zelea Codreanu)

Duminică, la Sfîntu Gheorghe, a avut loc un miting la care au participat cîteva mii de persoane, multe sosite din judeţele Harghita şi Mureş. Mitingul a avut un scop clar, exprimat prin declaraţii fără dubii: autonomia teritorială a „Ţinutului Secuiesc” – cu extindere la Transilvania! „Dorim să realizăm autonomia Ţinutului Secuiesc şi a Ardealului – cu mijloace paşnice, deoarece Alba Iulia şi Trianon au un singur şi corect răspuns: Autonomie!”, a declarat „vedeta” manifestaţiei, episcopul Laszlo Tökes. În cuvîntul său, Tökes a vorbit de Trianon ca despre „vremuri comparabile cu colapsul maghiar de la Mohács”, explicînd că preşedintele american Wilson, în conformitate cu principiul autodeterminării manifestate de către Adunarea naţională din Cluj, ar fi vorbit de „autonomia maghiară secuiască”. „Putem face acelaşi lucru, după o sută de ani, acum continuă lupta pentru autodeterminare naţională, autonomia teritorială a secuilor”, a spus Tökes, introducînd şi Transilvania în discursul său autonomist.  „Nu renunţăm şi vom ajunge pînă la capăt!”, a fost mesajul lansat de Tökes participanţilor la miting.

Acum, sincer vorbind, nimeni nu se miră că Tökes spune asta. De mirare este că Tökes spune asta în România, în cadrul unei manifestaţii nu numai autorizate, dar şi organizate special pentru a promova această temă anticonstituţională şi antinaţională. De mirare este că Tökes şi cei care organizează şi spun aşa ceva nu sînt luaţi pe sus de cei ce au îndatorirea de a apăra ţara şi ordinea de stat!

Mai departe… Manifestarea a fost organizată de Consiliul Naţional Secuiesc, care a marcat împlinirea a 100 de ani de la înfiinţare, după cum a declarat liderul CNS, Izsak Balazs. Dar Balazs omite să explice alte trei aspecte fundamentale: Primul – Consiliul înfiinţat acum 100 de ani a avut ca scop programatic înfiinţarea unei republici secuieşti sau apartenenţa zonei la statul ungar. Al doilea – CNS a fost unul dintre organizatorii şi susţinătorii Diviziei Secuieşti, forţă militară dispusă să lupte pentru menţinerea Transilvaniei în graniţele statului ungar. „Feroci călăi ai populaţiei române din Bihor, peste care dezlănţuiseră timp de cîteva luni cel mai crud regim (…) în special secuii, care s-au concentrat în această regiune, s-au dedat la cea mai sîngeroasă urgie. Jafurile, bătăile şi omorurile se petreceau în toate satele. Intelectualii au trebuit să fugă; […] preoţi au fugit travestiţi şi s-au ascuns”. Am citat din „Istoria războiului pentru întregirea României”, a lui Constantin Kiriţescu. Ca o paranteză, una dintre victimele din 1919 ale Diviziei Secuieşti a fost avocatul Nicolae Bolcaş, ucis după ce a fost torturat cumplit – acesta este un înaintaş al cunoscutului avocat şi om politic naţionalist Lucian Bolcaş, fost vicepreşedinte al PRM. În fine, at treilea aspect despre care liderul actual al CNS nu spune nimic e acela că principalul fondator al CNS, în 1918, a fost contele Bethlen Istvan, omul politic cu cel mai important rol în venirea la putere a fascismului horthyst în Ungaria. A fost executat în URSS, în 1946. Deci, aceasta este organizaţia care spune că vrea ca maghiarii să obţină autonomie „prin mijloace paşnice, pe calea dialogului”.

„Participanţii au purtat steaguri secuieşti şi ale Ungariei, precum şi pancarte cu mesaje autonomiste şi au scandat în limba maghiară „Autonomie“ şi „Piară Trianonul”, transmitea presa. Şi mai spunea că printre cei care au rostit cuvîntări au fost, alături de Laszlo Tökes, Szilágyi Zsolt, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, dar şi cunoscutul autonomist Sabin Gherman, autorul celebrului atac la fiinţa naţională „M-am săturat de România”. Sincer, nu înţeleg cum acest personaj, Gherman, poate în continuare să otrăvească România, liber şi nestingherit de autorităţi – şi chiar din oraşul simbol al luptei pentru România unită, Cluj Napoca! Insul incită la autonomie regională, practic la separatism, îndeamnă la nesupunere civică, la revoltă împotriva autorităţilor – şi, cu o consecvenţă pe care numai un nebun sau un trădător nu o vede – tuciuriul agresiv încearcă să inducă ardelenilor dispreţ şi ură contra Bucureştiului şi bucureştenilor, ba chiar şi contra regăţenilor! Recent, a fost expulzat un personaj ciudat, un francez stabilit la Cluj, pe un motiv neclar. L-am cunoscut pe acel Weiss, un tip bizar – dar în nici un caz nu se poate compara cu Gherman! Tuciuriul (îi spun aşa, fiindcă după figură şi ten pare un import contrafăcut prin Punjab, iar caracterul, de fapt, obrăznicia, îl poate face invidios şi pe alde Bercea Mondial, dar acela are mai mult bun-simţ!), tuciuriul Gherman, ziceam, lansează mesaje şi are o activitate clară, fără pic de echivoc – antiromânească! Şi umblă liber, publică, ţine discursuri – într-un cuvînt, otrăveşte România cu îngăduinţa autorităţilor!

Întrebarea mea e simplă: cum de umblă libere şi activează public asemenea personaje?! Nu înţeleg, pur şi simplu! Oare cei care sînt acum în SRI, în Diviziunea pentru Apărarea Constituţiei îşi mai amintesc de strălucitul intelectual şi patriot care a fost generalul Traian Ciceo? Şeful şi colegul lor! Militarul ferm, pe care Verestoy Attila s-a luptat să-l îndepărteze din funcţie! Ce ar fi făcut generalul Ciceo în situaţia asta? De ce am amintit de Ciceo, de Diviziune şi de SRI… Pentru că, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia şi Bucureşti vor avea loc proteste anti-guvernamentale, fără un scop clar, dar cu mesaje radicale, cu insulte şi jigniri care vizează nu numai demnitarii din Parlament şi Guvern, dar şi votanţii acestora, adică majoritatea populaţiei care s-a prezentat la urme. Cu alte cuvinte, un protest cu un singur efect sigur: radicalizarea adversităţii, a divizării din societatea românească – toate acestea pe fondul unui Centenar trecut într-un plan secundar de români – dar extrem de consecvent urmărit de autonomişti şi de revizioniştii maghiari!

Deci, e firesc să închei cu aceeaşi întrebare – autorităţile române văd ceea ce se întîmplă în ţară? Fiindcă am auzit tot felul de ieşiri guvernamentale ridicole pe tema „ce fac ruşii la ei acasă” sau „a trecut un avion rusesc peste Marea Neagră“, dar despre activitatea autonomistă, persuasivă, din ţara noastră – nimic! Citesc despre „războiul informaţional” – chipurile dus de nişte gazete ruseşti la mii de kilometri de România – dar nu văd cum în ţara noastră apar publicaţii cu finanţare obscură care promovează mesajul radical autonomist şi anti-ordinea de stat a lui Sabin Gherman. Apropo – aştept, în continuare, ca LARICS, instituţie finanţată de stat, să îi acorde atenţie şi acestui personaj. Şi altora din garnitura în cauză. Pînă atunci, daţi voie „Moscovei” să fie vocea care strigă în deşert… Chiar aşa, tare mă întreb – dacă România nu ar fi intrat în zona de influenţă a Moscovei, oare Roosevelt sau Truman ar fi spus, precum Stalin „Transilvania va fi pe veci a României”? Că văd că Tökes îl tot citează pe Wilson, atunci cînd „argumentează” dreptul la „autonomie”. Tare mi-e teamă că prezentul ne va da un răspuns la această teză contrafactuală…

DRAGOŞ DUMITRIU

Păreri și opinii