Declaraţiile Monicăi Macovei la un post de televiziune aduc gravă atingere indepedenţei Justiţiei

in Război corupției

Plenul CSM a constatat că afirmaţiile europarlamentarului Monica Macovei într-o emisiune de televiziune de la sfîrşitul lunii ianuarie sînt de natură să aducă „o gravă atingere independenţei sistemului judiciar“ în ansamblul său.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile, opiniile şi aprecierile personale ale doamnei Monica Macovei, deputat în Parlamentul European şi lider al unui partid politic, precum şi cele ale moderatorului, domnul Sabin Orcan, emise în spaţiul public în cadrul emisiunii «X-Press», difuzată de postul de televiziune B1 TV în data de 31 ianuarie 2016, sînt de natură să aducă o gravă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său“, informează un comunicat al CSM. Totodată, Plenul Consiliului a hotărît sesizarea Parlamentului European cu privire la soluţia adoptată în temeiul raportului întocmit de Inspecţia Judiciară.
„Gravitatea afirmaţiilor rezultă îndeosebi din calitatea uneia dintre persoanele care le-a lansat, Monica Macovei, respectiv cea de europarlamentar, lider al unui partid politic, fost ministru al Justiţiei. Manifestarea dreptului la liberă exprimare prin afirmaţii neîntemeiate şi nefondate nu se poate circumscrie libertăţii de opinie, întrucît afectează independenţa instituţiilor sistemului judiciar, prestigiul CSM, încrederea şi autoritatea de care organele judiciare şi instituţiile sistemului judiciar trebuie să se bucure într-o societate democratică“, se arată în comunicat. Plenul Consiliului a mai hotărît joi şi sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului. Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 3 februarie 2016 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. „Inspecţia Judiciară a constatat că prin afirmaţiile lipsite de suport factual s-a urmărit acreditarea ideii potrivit căreia CSM este o instituţie nefuncţională, nocivă, lipsită de responsabilitate în exercitarea atribuţiilor legale, în special în cadrul procedurilor de numire în funcţii a magistraţilor, care escamotează derapajele profesionale ale magistraţilor, neîndeplinindu-şi corespunzător rolul de instanţă de judecată în domeniul disciplinar“, precizează CSM. Potrivit sursei citate, au fost făcute afirmaţii denigratoare în legătură cu responsabilitatea şi integritatea membrilor aleşi ai Consiliului şi faţă de o parte importantă a magistraţilor români, fiind susţinută ideea existenţei în sistemul judiciar român a foarte puţini judecători disciplinaţi, a unor judecători corupţi şi incompetenţi, precum şi a unor procurori şantajabili de către factorul politic.

Daniel Alexandru Florea

COMENTARII DE LA CITITORI