Defectarea lui Dragomir

in Polemici, controverse

De ceva timp, seară de seară aproape, fostul ofiţer SRI, sau poate actualul, că se spune că din Servicii nu ieşi decît cu picioarele înainte, ne devine oaspete în case – Daniel Dragomir, colonel al Serviciului Român de Informaţii. Ne spune lucruri pe care majoritatea dintre noi le ştiam, sau măcar le intuiam. Ne povesteşte, punct cu punct, lucruri pe care alţii doar le şopteau pe la colţuri sau deveneau ceea ce numim Mituri Urbane. Am aflat că ofiţeri cu rang inalt din cadrul Serviciului Român de Informaţii au abuzat de poziţia lor pentru a distruge vieţi, pentru a se apăra pe ei, pentru a fi mai puternici, pentru a fi mai bogaţi. Şi, ca să vezi că au dreptate, este suficient să te întrebi de unde au acei generali aşa averi, de unde au acei generali aşa putere, în condiţiile în care ţara a fost furată pe bucăţi pînă cînd am ajuns la înaltul statut de Colonie!

Pentru cei naivi, există cică un mecanism „civil” de control al SRI. Pentru cei şi mai naivi, există credinţa că această Comisie Parlamentară de Control al SRI este formată din oameni integri, care luptă pentru respectarea Constituţiei şi a ceea ce însemna a fi drept. Pentru cei realişti, şi care încă îşi mai folosesc creierul, nimeni nu îi controlează pe mai-marii SRI, aşa cum nimeni nu are curaj să se pună cu ei. Nici măcar un proaspăt elev de liceu nu are cum să fie şeful acelei comisii, pentru că imediat se va afla că la 9 ani a tras pe nas lapte praf, lucru total imoral, şi va fi căzut în penibil, aşa cum se întîmplă cu toţi cei care sînt linşaţi mediatic. Pe vremea Şarpelui cu Ochelari, ştiam de ofiţeri acoperiţi în presă. Doar că pe atunci aveau parcă mai mult bun-simţ public, fiind focusaţi îndeosebi pe profit şi mai puţin pe putere. În prezent, însă, SRI a devenit un puternic centru de PUTERE şi, ce este mai trist, de PROFIT, ceea ce încalcă total atît Constituţia, cît şi idealurile pentru care în 1989 au murit cei tineri. Dar cine să se mai gîndească la ei?

Că tot ne-am întors în timp, vom lua cu noi ceea ce ştim de la colonelul SRI Dragomir, şi mergem puţin pînă în 1991, an în care au început să apară primele zvonuri legate de coagularea unor centre de putere în Servicii, avînd la bază Bătrînii din DSS – Direcţia Securităţii Statului, cînd aceştia au fost oarecum rechemaţi la treabă de către eternul Ion Iliescu, cel mai sărac preşedinte încă în viaţă, dar sub a cărui umbrelă au crescut cei mai mari şacali politici pe care România îi putea avea.

Miturile Urbane sînt acele zvonuri pe care nimeni nu le poate valida, dar a căror credibilitate este intuită, dar nu dovedită.

* În 1991, văzînd că nu îi pune nimeni la zid pe cei care au fost în prim-planul Serviciilor şi al conducerii Partidului Comunist Român – PCR, mai mulţi generali din Servicii, Poliţie, Armată s-au adunat undeva pe lîngă Ploieşti şi au discutat cum vor supravieţui în zona liberă de comunism şi cum vor face profit. La această întîlnire s-a decis cine ce va lua şi ce va face în diverse zone ale ţării. Cîţi bani va primi şi cum îi va înapoia, şi ce partide va susţine şi cum. Şi uite aşa au apărut Baronii. Trist este că se cunosc doar Baronii vanitoşi, care au vrut musai să fie ei „mieji”, dar sînt mulţi, foarte mulţi care doar au făcut, au tacut şi au rămas în umbră. Sînt nume de Baroni care nu au răspuns şi nu au înapoiat ce au primit şi au fost executaţi. Unii sînt cunoscuţi, alţii nu, moartea lor avînd un caracter accidental şi oficial acele dosare sînt închise.

* Majoritatea companiilor străine care sînt reprezentate în România au la conducere ofiţeri acoperiţi din diverse servicii. Acest Mit Urban a fost pe larg dezbătut în spaţiul public, dar, aşa cum a intrat, aşa a şi ieşit. Există companii străine foarte mari care, pentru a intra pe piaţă, au acceptat să lucreze cu diverse companii româneşti, doar pentru a fi protejate. Se ştie că sînt companii comerciale acoperite ale Serviciilor şi, cum toate s-au dovedit a fi profitabile, nu trebuie să ne întrebăm şi de ce. Genul ăsta de activitate a Serviciilor încalcă regula pieţei libere şi de aici apare o sumă de frustrări. De curînd s-a aflat în piaţă că o mare companie chinezească va investi în publicitate cîteva milioane de euro. Dar imediat s-a vehiculat că totul se va derula prin compania înstelată a unui serviciu şi liniştea s-a aşezat peste acest subiect, dar banii derulaţi îi vedem la TV, pe toate posturile, în fiecare seară;

* Se ştie că, în interiorul SRI, dar şi al altor servicii, există tineri ofiţeri, în special, care doresc ca acest Serviciu să devină cel mai aprig apărător al naţiunii române. Ei există, dar vocea lor nu se aude decît foarte rar, cei care se află încă la butoane sînt exact cei care au creat Sistemul şi cu ajutorul căruia acum se hrănesc. Este posibil ca „defectarea” lui Dragomir să fie exact vocea acestor tineri, care doresc să transmită ideea că un fost general SRI şi-a făcut o casă din fondurile pentru operaţiuni, că acelaşi general SRI a făcut dispărută o sumă importantă din banii de răscumpărare a ziariştilor răpiţi în Irak. Sînt Mituri, sînt realităţi? Nu ştim acum, poate sînt dezinformări, dar ştim sigur că la toate aceste întrebări timpul ne va răspunde.

* Un alt Mit Urban este cel al relaţiei dintre Traian Băsescu şi Elena Udrea. Mit care însă deja ne face să zîmbim, dat fiind faptul că nu cred că există un român care să nu creadă cu adevărat că între cei doi există o poveste amoroasă. Dar cîţi ştiu de o posibilă întîmplare care ar fi avut loc pe vremea cînd PDL era la putere. Se spune că atunci cînd Băsescu era preşedinte şi se înţelegea bine cu Vasile Balga, cei trei mari conducători ai PDL, Blaga, Videanu şi Berceanu, au mers la Cotroceni, la Traian Băsescu, şi i-au spus că au dovezi că Elena Udrea este implicată în acte de corupţie şi că a făcut ceva ilegal cu privatizarea unei mari companii din Olt. Preşedintele tuturor românilor de atunci, Traian Băsescu, i-a ascultat cu atenţie şi apoi a pus mîna pe telefon şi sunat-o pe Elena Udrea şi a întrebat-o dacă e adevărat. Ea, Udrea, a răspuns că nu, aşa că Băsescu s-a întors către cei trei şi a oferit cel mai dezarmant răspuns: aţi auzit, a spus că nu are legătură cu ce spuneţi voi, aşa că puteţi pleca! Cei trei au făcut stînga împrejur şi cînd se apropiau de uşă, au fost ajunşi de vocea puternică a preşedintelui: Vasile, dacă o s… şi voi ca ea, o să ţin cont de ce aţi spus!

* Un mit urban care încă nu răzbate, dată fiind gravitatea lui, este Colectiv; ce a fost în realitate acolo şi ce implică, dar şi cazul Hexi Pharma. Două exemple de operaţiuni ale Serviciilor la un nivel pe care mintea românului nu este încă pregătită să îl accepte. Doar sînt nişte invenţii, poveşti, nimic real, nu?  

Şi sînt multe alte mituri, unele de un adevăr abrupt, iar altele de o sensibilitate alegorică. Nimic însă nu se întîmplă fără un motiv, nimic nu iese la suprafaţă fără un scop. Defectarea lui Dragomir poate să fie acel pas de care Serviciile au nevoie pentru a se restructura şi a se alinia la Constituţia României, la poporul român, şi nu la interesele celor care sînt la putere. Însuşi faptul că un general precum Florian Coldea a stat 10 ani la cîrma SRI, este o dovadă clară că societatea românească este la cheremul serviciilor, al unor impostori care, la adăpostul dosarelor, distrug democraţia cu greu cîştigată în 1989.

 

Tano 

 

România, post Vadim

COMENTARII DE LA CITITORI