Deformarea degetelor în „butonieră“

in Sfatul medicului

Deformările mîinilor pot fi cauzate de un traumatism sau de o altă boală, cum ar fi poliartrită reumatoidă, artrita.
Deformarea în butonieră apare atunci cînd articulaţia mijlocie a degetului (interfalangiana proximală) este fixată în flexie (către palmă) şi ultima articulaţie a degetului (interfalangiana distală) sau este fixată în extensie (în direcţia opusă palmei).
Deformarea de acest tip, de cele mai multe ori este cauzată de artrita reumatoidă, însă poate, de asemenea, să apară în urma unor traumatisme precum fracturile sau luxaţiile articulare, sau la pacienţii cu osteoartrită.
Persoanele cu artrită reumatoidă dezvoltă acest tip de deformare din cauza faptului că au inflamaţie de lungă durată a articulaţiei mijlocii a degetelor. Dacă deformarea este cauzată de un traumatism, aceasta afectează, de obicei, baza tendonului denumit „tendon extensor al falangei mijlocii”. Ca urmare, articulaţia interfalangiană proximală delimitează o butonieră împreună cu benzile tendinoase externe care au traiect pînă la capătul degetului.
Simptomele sînt reprezentate de durere şi edem în jurul articulaţiei. Deformarea poate interfera cu funcţia mîinii, degetul nu se poate îndrepta în întregime singur, dar de obicei poate fi îndreptat cu uşurinţă cu ajutorul celeilalte mîini.
Diagnosticul se stabileşte prin examenul clinic în urma examinării degetului, completat de examen imagistic de tipul radiografiei pentru a exclude existenţa unei fracturi.
Tratamentul este stabilit în funcţie de cauză, tratamentul nechirurgical constă în imobilizarea articulaţiei în extensie cu ajutorul unei atele, menţinută timp de 6 săptămîni.
Tratamentul chirurgical poate fi necesar pentru a repara structurile deteriorate şi pentru a preveni reapariţia deformării în butonieră.
Deformările ar trebui tratate cît mai rapid, pentru a preveni apariţia complicaţiilor şi afectarea funcţiei mîinii.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI