Deget în ciocan

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Degetul în ciocan constă în defomarea acestuia la nivelul articulaţiei interfalangiene distale, datorită unei leziuni la nivelul tendonului extensor, apărut cel mai frecvent după un traumatism direct la vîrful degetului, care îl îndoaie cu forţa. Degetul capătă forma de ciocan şi vîrful acestuia va rămîne în flexie la aproximativ 80 de grade. Pacientul nu va mai putea să efectueze extensia activă a vîrfului degetului, dar se poate extinde pasiv, folosind cealaltă mînă; rareori există un fragment osos mic intraarticular, care opreşte extensia pasivă a degetului.

Simptome:

Apare deformarea degetului în formă de ciocan, însoţită de durere şi edem localizat, prezentînd uneori echimoze, mai ales atunci cînd se asociază şi o fractură, dar, cel mai frecvent, pacientul nu poate să îşi îndrepte degetul.

Diagnostic:

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic local, însoţit de un examen radiologic, unde uneori se evidenţiază posibila smulgere a tendonului împreună cu un fragment osos.

Tratamentul:

În majoritatea cazurilor, tratamentul este nechirurgical, el constînd în imobilizarea degetului în atelă specială, care va ţine degetul în extensie pînă la vindecarea tendonului. Trebuie purtată timp de 6 săptămîni, urmînd apoi o perioadă de recuperarea a flexiei. Tratamentul chirurgical este recomandat atunci cînd este prezentă leziunea cauzată de smulgere, în urma căreia fragmentul osos este fixat la locul lui, în cazul în care este suficient de mare cît să se poate fixa. De asemenea, tratamentul poate include şi repararea tendonului afectat, prin dublarea sa cu grefă de tendon. Întotdeauna trebuie să ajungeţi la medic în 48 de ore dacă observaţi deformarea degetului. Tratamentul nechirurgical are mai mult succes dacă degetul este imobilizat imediat după deformare.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI