Demenţi şi lichele, la unison: „Să curgă sînge în ţara asta!“

in Editorial

Motto: „Vai de ţara unde înjurătura e mai tare ca rugăciunea”. (Corneliu Vadim Tudor)

Mărturisesc, iniţial am vrut să scriu despre această situaţie de necrezut de la vîrful statului – preşedintele ţării şi liderul politic cel mai important din România se numesc unul pe altul infractori! Şi asta cu doar cîteva săptămîni înainte de aniversarea Centenarului! Poate fi ţara condusă în acest fel România Mare? În nici un caz! E România mică, bicisnică la suflet şi spirit! O ruşine! Însă, cu toată revolta faţă de această nimicnicie de la vîrful statului, altceva mi se pare mai grav, mai de comentat.

În sfînta zi de duminică, aşa cum am fi spus acum 100 de ani, România de azi a amuţit după actul dement al unui tînăr din Brăila – o faptă scoasă parcă din secvenţele din Kiev-ul Maidanului sau din scenele cu atacuri teroriste din Londra, Paris, München… Sigur, ne-omul era băut, probabil şi drogat – şi dement. Înainte de a intra cu maşina în mall şi în grupul de oameni, înjunghiase un om, îi luase maşina, apoi lovise violent, cu mare viteză, doi trecători… În urmă cu doi ani, comisese un atac cu ranga, dar şi alte loviri şi violenţe. Asta e România centenară… şi încă nu e totul! Interesant este că, în momentul în care a fost pus la pămînt, tînărul dement striga „trebuie să curgă sînge în ţara asta”.

Ei bine, vă aduceţi aminte de îndemnurile celui care se prezenta drept „adevăratul organizator al mitingului diasporei”, din 10 august? „Flăcări, fum şi sînge pe străzi, probabil că aşa se va rezolva problema – nu există altă variantă”, declara atunci un anume Ovidiu Grosu, un personaj cu destulă audienţă pe Facebook.

De fapt, violenţa scriptică şi verbală este o caracteristică a prea multora dintre cei care promovează protestul #REZIST, un demers care, în timp, şi-a pierdut orice fel de justificare concretă, rămînînd doar o singură idee: „să cadă ăştia”, cu ramificaţii de tip „la puşcărie”, „Jos… orice” – plus insulte de toate felurile. Violenţa scriptică şi verbală manifestată este cu adevărat ceva de neimaginat pentru cei cu un minim bun-simţ – şi e promovată chiar de persoane cu un nivel de şcolarizare peste medie. Ca să nu vorbim de fenomenul „muie”, încuviinţat şi potenţat chiar de intelectuali lipsiţi de jenă, precum Gabriel Liiceanu. Problema este că Facebook nu e frecventat doar de inşi cu mintea acasă – chiar dacă nu şi cu caracterul la ei – ci şi de personaje precum dementul din Brăila, sau de cei pe care i-am văzut la 10 august aruncînd cu bolovani, atacînd cu obiecte contondente forţele de ordine, rupînd în bătaie o femeie, aruncînd cu excremente în militarii români. Sigur, s-a spus că ar fi fost „suporteri”, ba chiar că ar fi fost „provocatori”. Or, e suficient să urmăreşti postările cu îndemnuri la violenţă fizică extremă postate în perioada mitingului, dar şi ulterior. Chiar unii dintre protestatarii „de profesie” s-au pozat cu arme albe sau chiar cu arme de foc, desigur, unii probabil din teribilism, din nevoia de spectacol – dar şi asta duce la nenorociri. „Orice gest făcut într-un mall are o doză de spectacol, a vrut să atragă atenţia asupra lui. Şi i-a ieşit. Din păcate, a făcut şi victime. Nu cred că el chiar conştientizează gravitatea faptelor. Pentru el, e o chestie publicitară, un panou publicitar”. Am redat aici opinia unui criminalist, comisarul-şef în rezervă Mihai Untaru, despre atentatorul de la mall-ul din Brăila (sursa: DCNews). Da, mesajele #REZIST, care implementează ideea că „sîntem conduşi de nişte tîlhari care nu renunţă la putere decît siliţi” sînt cele care induc o altă idee, mai ales oamenilor simpli sau celor cu probleme psihice – „să punem mîna pe par!”.

Mai mult, există îndemnuri programatice la violenţă şi nesupunere, cum ar fi cele ale lui Sabin Gherman, găzduite de publicaţia cu finanţare neclară, Newsweek. Gherman, cunoscut pentru demersurile şi atitudinea sa autonomistă şi separatistă, cere public oamenilor să urmărească liderii (politici) ai statului. „Unde stau ăştia? Unde locuiesc? Adresa exactă, aşa cum are orice cetăţean. Ei bine, poate că mulţimi de oameni îngrijoraţi, o mie sau zece mii, se vor duce şi vor face de gardă la uşa lor. În faţa blocului, în faţa casei. Să le strige sau nu nemulţumirile, să le spună sau nu ce au de spus, dar să fie acolo. Să fie văzuţi, să simtă furia şi dispreţul. (…) Asta merită. Urmăriţi pas cu pas, învăluiţi în reproşuri, tăvăliţi în vorbe de dulce, aşa cum doar poporul ăsta la necaz ştie să scoată”. Am citat din Gherman! Ce înţelege dementul din Brăila din asta? Dar cei care au atacat militarii jandarmi pe 10 august? Dar personajul care mai întîi l-a agresat fizic pe septuagenarul deputat-medic Bacalbaşa, apoi verbal pe preşedintele CCR – fiind în final gratulat cu o strîngere de mînă de către preşedintele Iohannis?

Paranteză – cu toate că nu împărtăşesc, ci combat ideile #REZIST, nu voi face o asociere între demersul libertarian al lui Florin Bădiţă („Corupţia ucide”), de exemplu, care, cu toate rătăcirile lui, deseori ridicole, are totuşi un mesaj civilizat, ci al celor care se urcă urlînd prin copaci, se leagă de gardul Guvernului cu bidoane cu benzină. Una este promovarea civilizată a unor idei civice şi politice, oricît de ciudate -, iar alta este desfiinţarea, pas cu pas, a oricăror limite în exprimarea publică, sau îndemnurile la violenţă.

Concluzia mea este simplă: dacă promovaţi violenţa, să nu vă plîngeţi cînd un dement vă va lovi cu maşina, într-un mall – pentru că voi i-aţi pus benzină în rezervorul ideilor cretine! Dacă vă credeţi intelectuali, dar folosiţi cuvinte grele şi împroşcaţi cu acuzaţii fără fond şi distrugeţi autoritatea statului – atenţie că mîine un dement precum cel de la Brăila sau cel din diaspora vă va umple de „sînge şi foc” – şi să nu ţipaţi atunci după jandarmi, fiindcă voi i-aţi trimis acasă, nu aţi vrut să vă apare, că „v-aţi luat ţara înapoi”! Problema e că şi cel de la Brăila, şi bătăuşul de bătrîni, şi agresorul „fără penali” consideră că „şi-au luat ţara înapoi”; şi „ultraşii” galeriilor de fotbal, şi derbedeii agresori din Piaţă – şi toţi cei care vă citesc şi interpretează după mintea lor îndemnurile violente.

Închei cu o nouă solicitare către cei în drept – faceţi ceva să stopaţi violenţa de pe internet şi pe cea transmisă prin mass-media. Indiferent de felul ei, violenţa generează violenţă – de toate felurile. Şi cu o nouă atenţionare – chiar nu vedeţi ce fac Sabin Gherman şi ai lui? Staţi, că vine acum tare pe turnanta „partenerului strategic” noua „Europa Liberă” – nouă, dar veche în obiceiul de a murdări România şi a-i face pe români să-şi urască şi să-şi trădeze conducătorii, ba chiar şi istoria. Şi, în final, să se urască pe ei înşişi, să se lepede de limbă şi de numele de român – aşa cum fac mulţi dintre cei din „diaspora”, care altminteri vin şi ne umplu de lecţii.

Da, vine Centenarul României Mari! De fapt, vine… sau pleacă?

DRAGOŞ DUMITRIU

Păreri și opinii