Denunţătorul Alinei Bica a recunoscut că a făcut un pact murdar cu procurorii pentru a scăpa de puşcărie

in Război corupției

Fosta şefă a DIICOT este cercetată în libertate pentru corupţie după ce denunţătorul din dosar a recunoscut că a bătut palma cu procurorii DNA şi a formulat un denunţ mincinos împotriva Alinei Bica pentru a scăpa din puşcărie. Citat pentru termenul din data de 13 iunie la Instanţa supremă în procesul în care Alina Bica este este acuzată că ar fi luat mită pe vremea cînd era la şefia DIICOT, pentru a-l scăpa de un dosar pe omul de afaceri Horia Simu, denunţătorul Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al acesteia, a refuzat, iniţial, să dea declaraţii şi să îşi susţină denunţul. „Aleg să nu dau declaraţii în cauză, întrucît dacă aş face referire la doamna Bica, acest lucru se poate răsfrînge asupra mea în cadrul celuilalt proces penal în care eu şi doamna Alina Bica avem calitate de coinculpaţi”, a declarat fostul consilier al Alinei Bica, denunţător în cauză. În acest dosar, fostul consilier al Alinei Bica, Ionuţ Mihăilescu, a denunţat-o că ar fi primit mită 17.500 de euro de la omul de afaceri Horia Simu pe vremea cînd era în fruntea DIICOT.
Atitudinea denunţătorului i-a exasperat pe procuror şi pe Alina Bica, primul arătînd că îi va deschide dosar penal pentru mărturie mincinoasă, iar a doua izbucnind în plîns de nervi la gîndul că a stat în arest 52 de zile în baza unui denunţ pe care acum Mihăilescu nu şi-l mai susţine. „Acum vine cu tupeu… Cum e posibil să nu reacţioneze nimeni?! Şi-a bătut joc de viaţa mea!”, a spus Alina Bica intrigată de poziţia procesuală a fostului ei consilier.
Obligat să vorbească
Instanţa i-a pus în vedere lui Ionuţ Mihăilescu faptul că este denunţător, astfel încît nu se poate prevala de dreptul la tăcere. „Strîns cu uşa” , fostul consilier al Alinei Bica a recunoscut în faţa completului de judecată că a bătut palma cu procurorii DNA, cînd, în arest fiind, aceştia i-au propus să o denunţe pe fosta şefă a DIICOT. Mihăilescu, care atunci era dispus să facă „orice, dar absolut orice” pentru a scăpa din închisoare, a acceptat să facă un denunţ mincinos împotriva Alinei Bica. În urma acestui episod, magistraţii au ridicat măsura controlului judiciar instituit pe numele Alinei Bica, urmînd ca aceasta să fie judecată în libertate.
Începutul sfîrşitului pentru „dosarele Bica”?
Denunţul formulat de fostul consilier al Alinei Bica, Ionuţ Mihăilescu, era considerat o „piesă de rezistenţă” în eşafodajul acuzaţiilor DNA ridicat împotriva fostei şefe a DIICOT. În afară de acest dosar, în care alina Bica este acuzată că a luat 17.500 de euro pentru a-l scăpa de un dosar penal pe omul de afaceri Horia Simu, fosta şefă a DNA mai are două procese: unul în care e judecată pentru corupţie în legătură cu despăgubirile supraevaluate acordate lui Gheorghe „Stelu” Stelian pe vremea cînd era în comisia de la ANRP şi altul în care aceasta a fost acuzată că i-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul „RAFO” şi pe Adriean Videanu în dosarul „Romgaz-Interagro”. În acest ultim dosar, Ionuţ Mihăilescu a accepat să formuleze denunţul mincinos împotriva Alinei Bica

Ionuţ MureŞan

COMENTARII DE LA CITITORI