Deputatul Cristian Rizea a fost trimis în judecată de DNA

in Război corupției

Procurorii DNA au trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dosarul în care deputatul Cristian Rizea este cercetat sub control judiciar pe cauţiune pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colţea. Cristian Rizea, deputat în Parlamentul României, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani, dosarul urmînd să fie judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
„În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încît să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi“, precizează procurorii într-un comunicat de presă.
În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii „astfel încît o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna“, arată DNA.
Potrivit procurorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei. Ulterior, „în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţîndu-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici“, explică procurorii DNA.
Cristian Rizea este cercetat sub control judiciar pe cauţiune după ce deputaţii nu au încuviinţat cererea DNA de arestare preventivă, omul de afaceri Lucian Colţea fiind cercetat în arest la domiciliu.

Andreea Traicu

COMENTARII DE LA CITITORI