Descoperire de senzaţie a revistei noastre

in Lecturi la lumina ceaiului

JOHN F. KENNEDY A VIZITAT ROMÂNIA!

 

Cu toţii ştim că acum 45 de ani un preşedinte al Statelor Unite ale Americii a vizitat pentru prima oară România. Este vorba de Richard Nixon, aflat pentru două zile la Bucureşti, la invitaţia lui Nicolae Ceauşescu. „A fost o vizită istorică”, le spunea Nixon americanilor, întors acasă, la Washigton, iar noi, de aproape o jumătate de secol încoace, spunem acelaşi lucru: da, a fost o vizită istorică, el a fost primul preşedinte al Americii ajuns aici.

O spunem dar, iată, foarte recent s-a produs o surpriză de proporţii. Într-un interviu ocazional, din 1971, necunoscut publicului zeci de ani şi păstrat în arhivele Departamentului de Stat, William Crawford, primul ambasador american la Bucureşti de după război (1961-1965) relatează că, înainte de a fi venit în România, s-a întîlnit la Casa Albă cu preşedintele John F. Kennedy. Acolo, la o sporovăială plăcută în Salonul Oval, venind vorba de apropiata sa misiune dipomatică, Kennedy i-a relatat ambasadorului că, pe vremea cînd avea 22 de ani, în vara lui 1939, tatăl său, Joseph Kennedy, şi-a dus toată familia, inclusiv pe el, într-o călătorie către Est, în URSS şi în…România!

Apoi, Kennedy i-a povestit că au petrecut în România vreo 3 zile, că s-a plimbat la pas prin Bucureşti şi, relatează Crawford, preşedintele „şi-a amintit, entuziasmat, ce femei frumoase erau româncele”. Prin urmare, odată cu această veste, Nixon a fost „detronat” din poziţia deţinută, vreme de 45 de ani, de primul preşedinte american în România, iar cel care i-a luat locul este fostul preşedinte John F. Kennedy. Şi, cu puţină fantezie, ne putem imagina că, exact acum 75 de ani, tot într-un august torid, un tînăr elegant, cu trăsături energice, din stirpea irlandeză, se plimba pe Calea Victoriei, admirînd discret doamnele elegante şi frumoase, îmbrăcate din buticurile franţuzeşti şi englezeşti, deschise pretutindeni. Probabil că, la rîndul lui, era şi el admirat, tot discret…

COMENTARII DE LA CITITORI