Despre… ce ticăloşi şi ce nemernici!…

in Editorial

Motto: „Un ticălos poate să fie exact omul de care avem nevoie, tocmai pentru că e ticălos“. V.I. Lenin

Am scris săptămîna trecută despre justiţie şi nu credeam că voi reveni aşa curînd. Dar un ansamblu de evenimente din această zonă sînt teribil de edificatoare pentru ceea ce trăim. Încep cu prietenul meu Titus Corlăţean – de obicei e unul dintre cei mai calmi şi ponderaţi oameni politici. Ei bine, fostul ministru de Externe nu a mai răbdat în faţa nedreptăţii din cazul primarului din Rîmnicu Vîlcea, Mircia Gutău, şi a izbucnit pur şi simplu, în studioul pro-american al lui Mihai Gâdea, nemaisuportînd să nu se spună întreg adevărul despre abuzurile din Justiţia românească – şi anume că toate acestea s-au făcut sub acoperirea sau chiar la îndemnul puterilor „partenere” – UE şi SUA. Noi vorbim de responsabilii din plan intern, dar mai există o responsabilitate pentru consolidarea, protejare şi încurajarea acestui sistem, a spus senatorul PSD, punctînd foarte clar – fac politică externă de 24 de ani, „ceea ce spun este o chestiune anti-europeană sau anti-euroatlantică”. „Acest sistem nu ar fi putut să funcţioneze şi să producă lucruri abominabile dacă nu avea susţinători din afară”, a spus Corlăţean, punctînd „Vă aduceţi aminte Ambasada americană, de 4 iulie, «This brave prosecuter, magistrate…»?”. Desigur, Corlăţean a făcut referire la felul în care Ambasada SUA a lăudat-o şi a susţinut-o pe Laura Kovesi.

Şi nu numai pe Kovesi, ci şi pe Livia Stanciu, cea care are la activ condamnarea lui Mircia Gutău, dar şi controversatele condamnări ale lui Adrian Năstase şi Liviu Dragnea – cazuri amintite de Corlăţean. „Vă aduceţi aminte cine a fost în fruntea completului de judecată în cazul Adrian Năstase? Livia Stanciu! Cine au fost contributorii la condamnarea lui Adrian Năstase – oameni din serviciile intern şi extern!”. Iar Titus Corlăţean, cel care a ocupat una dintre cele mai importante funcţii din stat, pune o întrebare cheie: „Cine a pregătit procurorii DNA şi cine a lucrat cu ei cot la cot?”. Răspunsul a fost dat de mulţi dintre cei implicaţi – de la colonelul Dragomir, la Sebastian Ghiţă: serviciile americane, de la FBI, cu implicare deschisă, la CIA. Corlăţean a repetat: „Nu e discurs antieuropean, antiamerican, dar au o responsabilitate!”. „Au fost comisari europeni, oameni care veneau în inspecţie, oameni care au ridicat piedestale şi au lăudat pe doamna procuror şef DNA, sistemul DNA…”, a amintit Corlăţean. „Nu am auzit o dată un comisar european, un ambasador să vină şi să spună că este o problemă în sistem, nu l-am auzit pe Timmermans să mai spună ceva în ultimele luni…”. „Niciun cuvînt de regret – există o parte de responsabilitate pentru aceste lucruri abominabile”. Ca o addenda la declaraţiile lui Corlăţean, am apelat la sursa publică Wikipedia, pentru a vedea cine a decorat-o pe Laura Kovesi, în timp ce aveau loc încălcări ale Constituţiei, faptele de la Ploieşti, „culoarele”, „protocoalele” şi poate altele: 2016: „Legiunea de Onoare”, cea mai înaltă distincţie a Republicii Franceze, înmînată de ambasadorul Saint-Paul, pentru „înalt devotament şi curaj extraordinar în lupta contra corupţiei, dar şi pentru contribuţiile sale în societatea civilă”; 2016: „Ordinul Steaua Polară”, oferit de regele Suediei pentru „lupta împotriva corupţiei din România”; 2014: „Cea mai curajoasă femeie din România”, premiu oferit de Ambasada SUA; 2011: „Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit”, oferit de preşedintele Franţei; 2007 şi 2011: „Certificat de Apreciere pentru susţinere excepţională” din partea United States Secret Service, premiu acordat de directorul U.S. Secret Service. Impresionant, nu? Şi nu e tot, probabil, dar nu asta contează – ci faptul că spusele lui Corlăţean sînt adevărate: „Acest sistem nu ar fi putut să funcţioneze şi să producă lucruri abominabile fără susţinători din afară”. Adică de la parteneri… Cu alte cuvinte, iată dovada cum şi în ce fel ne-au curăţat! Dar, să fie clar – topoarele astea nu au lovit fără… cozi – care au fost neaoşe! Româneşti!

Uite, de exemplu cazul Iohannis cu toată tevatura cu Lazăr. Aşa cum a ieşit la iveală în ultimele zile, Klaus Iohannis a numit în fruntea procurorilor doi dintre cei care au avut legătură cu dosarele penale în care apărea el însuşi. Unul dintre ei, cel puţin, Cristian Lazăr, apare ca procurorul care a semnat ordonanţa de clasare a dosarului penal în care Iohannis era acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu. Ei bine, Iohannis l-a numit pe acesta procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, în decembrie 2015. Ceea ce nu se spune e că numirea s-a făcut la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc. „În conformitate cu prevederile legale în vigoare, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis joi, 29 octombrie 2015, Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de emitere a avizului în vederea numirii domnului procuror Lazăr Aurel Cristian în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie”. Interesant este că acelaşi Cristian Lazăr era procurorul care, pe 26 iunie 2013, respinsese contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în celebrul dosar de plagiat al premierului de atunci Victor Ponta. Dar ce s-a mai petrecut atunci, sub comanda cuplului Cazanciuc – Ponta? Culmea luptei „antisistem” – propunerea Laurei Kovesi pentru un nou mandat la DNA! Cităm din Cazanciuc, ca din Evanghelie: „Dacă voi fi ministrul Justiţiei şi dacă cei doi îşi vor exprima acordul pentru a-şi continua mandatul, cu siguranţă o voi face, pentru că rezultatele arată foarte clar că au ştiut să conducă aceste instituţii spre performanţe, dincolo de discuţiile din spaţiul public cu referire la anumite cauze, poate uneori insuficient explicate sau înţelese”. „Cei doi” despre care vorbea Cazanciuc erau Laura Kovesi şi Tiberiu Niţu, data declaraţiei era 21 octombrie 2015. Ce mai conta condamnarea repetată a lui Adrian Năstase între 2012 şi 2014, a marelui medic Şerban Brădişteanu, a lui Miron Mitrea, prigoana contra lui Ion Iliescu, prima condamnare a lui Dragnea în aberaţia numită „Referendumul” în mai 2015… „Rezultatele arată foarte clar că au ştiut să conducă aceste instituţii spre performanţe”, nu-i aşa? Să ne aducem aminte că, în 2012, Kovesi a fost  propusă chiar de Victor Ponta, în calitate de interimar la Justiţie, şi numită, prin decret prezidenţial, de Băsescu. Iată ce spunea Cazanciuc despre Augustin Lazăr, autor al unor „protocoale” pe care azi le înfierează PSD „l-a apreciat întotdeauna ca pe un profesionist, extrem de echilibrat, de atent şi de rezervat faţă de spaţiul politic” – transmitea Agerpres, anul trecut. De curiozitate – Ponta sau Cazanciuc, dar mai ales Ponta, i-au cerut scuze lui Adrian Năstase? Sau altor colegi din PSD loviţi de „instituţiile conduse spre performanţe”?

„Maior îl vrea pe Cazanciuc şef la DNA!”, titra jurnalistul Cătălin Tache de la „Naţional” în martie 2018. „În laboratoarele de la Washington şi Cluj tocmai ce se lucrează intens la ştergerea prafului de pe „insipidul” Robert Cazanciuc (…). Şi dacă pesedistul băgat pînă în gît în scandalul compromiterii arhivei SIPA de-abia acum a început să îşi arate dinţii la Liviu Dragnea, încercînd deja să tragă de timp cu adoptarea pachetului legislativ pe Justiţie şi mai ales cu legea răspunderii magistraţilor pana la noi ordine, pregătirea acestuia pentru noul rol încredinţat a început din urma cu peste un an”. Chestiunea cu SIPA nu e poveste! Cazanciuc, ministru al Justiţiei sub Ponta, a avut un consilier… ofiţer SRI, Florin Teodor Andronache, care ar fi intrat în arhiva SIPA. „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?”, întreba Dana Gârbovan, preşedinta Uniunii Judecătorilor. Răspunsul lui Cazanciuc a fost halucinant: au intrat să schimbe un bec! I-auzi ia: ”Prin ordin de ministru s-a aprobat o comisie care să verifice acea instalaţie de iluminat. Membrii comisiei, care erau toţi cu diverse funcţii şi responsabilităţi pe zona de documente clasificate, doar aceia au intrat într-un hol din zona în care se afla depozitată arhiva SIPA. Au verificat instalaţia de iluminat, au schimbat un bec”. Dar, care e legătura Ponta – Cazanciuc? Simplu – rudenie prin alianţă şi prietenie maximă în facultate, dar şi o referinţă de luat în seamă, conform lui Ponta: „Ne cunoaştem din facultate, am fost colegi şi la Parchetul General o bună perioadă de timp, a lucrat la Parchetul General în perioada în care doamna Kovesi era procuror general”. Păi spune aşa, Victore şi Viorele!… Şi apropo de Traian Băsescu şi relaţia lui excelentă cu Victor Viorel la numirea celor din „sistem”. Să ne aducem aminte ce spunea el despre Ponta, în 2015: „Victor Ponta trebuie să recunoască faptul că în 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE ceea ce arată şi saltul său. A fost ofiţer SIE ceea ce explică propulsarea lui de la Judecătoria de Sector direct la Parchetul General”. Deci cam asta e cu băieţii ăştia, cozi de topor!

Cu alte cuvinte, lucrarea contra vîrfurilor politicii româneşti s-a făcut cu indicaţii şi presiuni de afară, folosind oameni din interior – chiar din interiorul partidelor. Ba chiar din interiorul celor care credeau că se bat cu Statul paralel”. Şi să nu uit – cu ce se ocupă acum procurorul Cristian Lazăr, cel care l-a scăpat pe Iohannis de dosar? Păi printre altele cu ancheta privind închisorile CIA în România. Da, alea pe care le-a descoperit Vadim! Credeţi că ancheta se desfăşoară independent? Sigur că da, cum altfel?!

DRAGOŞ DUMITRIU

Păreri și opinii