Deveselu, Băsescu şi turistul-plimbăreţ Iohannis

in Război corupției

”Reinaugurarea” scutului de la Deveselu, cum cu ironie sublinia Traian Băsescu la TV, mai zilele trecute, precum şi tam-tam-ul făcut pe seama invitaţilor la eveniment au iscat numeroase comentarii, din care preşedintele Klaus Iohannis a ieşit foarte şifonat. Ca de obicei, aşa cum a fost şi cazul recent, petrecut la Cotroceni, cînd dumnealui a vorbit despre eroi şi despre veterani – dar nu a pomenit nimic de 9 Mai, Ziua victoriei asupra fascismului, acesta fiind, de fapt, scopul acelei sărbătoriri.
Dar, să revenim. Modul în care a fost gestionat momentul de inaugurare a scutului de la Deveselu a produs nemulţumirea unor politicieni, care au considerat prea scurtă lista invitaţilor, cu nume deloc reprezentative în materie de implicare în acest proiect militar. La observaţiile formulate, Cancelaria Prezidenţială a replicat că partea americană s-a ocupat de lista invitaţilor – triaţi de Iohannis, iar ambasadorul SUA a explicat că au fost locuri prea puţine în spaţiul amenajat pentru festivitate…
Aşadar, şi cu prilejul evenimentului de la Deveselu am putut constata, pe de o parte, lipsa de coordonare a Cancelariei de la Cotroceni, iar pe de altă parte, observăm că se continuă aceeaşi atitudine servilă de pe timpul preşedintelui Băsescu, comportîndu-ne ca o colonie a Unchiului Sam. Pare ciudat că nu a fost invitat Traian Băsescu, cel ce s-a implicat de la început, extrem de activ, în demararea şi derularea lucrărilor de la Deveselu. Păi nu? L-au omis tocmai pe el, omul care, în acest mod, a pus România în situaţia de fi considerată de Rusia principala ţintă a trupelor sale, iar nu Polonia, unde există o a doua bază de rachete NATO (eu zic SUA) în Europa. Am reţinut şi afirmaţiile analistului politic Cozmin Guşă, specialist şi în materie de relaţii româno-ruse, care spunea, la postul Realitatea TV, cu multe detalii, că România este, într-adevăr o ţintă, situaţie ce poate avea consecinţe inclusiv atomice. Iar dacă, la un moment dat, cele două mari puteri, Rusia-SUA, se împacă, tot cel mic, adică România, va trage ponoasele.
Poate că analizînd toate aceste opinii, turistul cheltuitor Klaus Iohannis, guvernator al ţării, ca şi trogloditul răsuflat Băsescu, să înţeagă că nu mai este agreat şi că tot mai mulţi români, dezamăgiţi de prestaţia sa, îi cer demisia. Aşa cum i-a cerut-o, cu mult năduf şi extrem de vocal, un credincios român, la slujba de Înviere, de la Patriarhie. Apropo, merită să reproducem, aici, o glumă publicată de revista ,,Caţavencii”: ,,Se zice (şi n-am apucat să verific din trei surse, ci numai din una, da’ bună rău) că, după vizita la Patriarhie, în ziua de Paşte, a preşedintelui Iohannis, cîţiva din consilierii săi, cînd se încrucişează pe coridoare, se salută în şoaptă cu «Luther n-a înviat!», «Adevărat n-a înviat!»”. Mi-a plăcut ironia autorilor, şi cred că nu sînt singurul care a apreciat-o, dar nu pot să nu mă gîndesc că, legat de acelaşi subiect, marele Corneliu Vadim Tudor ar fi avut prilejul să creeze un savuros pamflet, pe gustul patrioţilor şi al naţionaliştilor români.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI