Dezastru ecologic: pădurarii au pus la pămînt şi pădurea Snagov (1)

in Război corupției

Peste 1.500 de arbori, cei mai mulţi stejari seculari, au fost furaţi de curînd din pădurea statului de lîngă Bucureşti, fiind cel mai mare dezastru ecologic petrecut în ultimii ani la marginea Capitalei. Luni în şir măcelul ar fi fost ascuns chiar de cei puşi să păzească codrul. Acum două săptămîni, un vînător intra ţintă în pădurea Snagov. De data asta, vîna altceva. Nu mistreţi sau căprioare, ci căuta urmele unui altfel de măcel. Primise informaţii că mii de arbori tăiaţi de curînd zac ascunşi în pămînt, iar pădurarii din zonă nu numai că închid ochii, dar sînt complici cu acest jaf.
S-a uitat după ochiurile de lumină lăsate nenatural între copaci şi a început să ghicească din loc în loc de unde cineva a tăiat ilegal copaci. S-a oprit, a ras cu vîrful bocancului stratul de pămînt turnat de hoţi pe deasupra primei cioate. Şi cum încerca el să rîcîie pămîntul pentru a scoate hoţia la suprafaţă, a simţit ţeava rece a unui pistol în ceafă. Era chiar pădurarul care păzea codrul. I-a spus că nu e treaba lui ce se întîmplă cu copacii şi i-a dat de înţeles că doar o minune face ca el să plece viu de acolo. Incidentul, rupt din filmele cu mafioţi, povestit de o sursă din interior, este etalonul celui mai mare jaf din ultimii ani petrecut chiar în aceste zile în codrii de la marginea Capitalei.
De pază la jaf (1)
Niciodată nu a fost linişte în corpul de pădure Snagov, cel din vecinătatea vilelor aflate pînă de curînd în proprietatea RA-APPS, aflate sub pază permanentă şi rîvnite ca locuinţă de fostul preşedinte Traian Băsescu. Fie noapte, fie zi drujbele cîntau necontenit. Dar nimeni nu părea interesat să înţeleagă ce anume se tot tăia în miezul nopţii acolo. Şi, bizar este că regulat în codrul cu pricina existau controale silvice care de fiecare dată constatau doar mizilicuri: „Deşi acolo se fura organizat, verificările care se făceau erau de mîntuială. În august anul trecut, s-au făcut controale, în septembrie s-au făcut controale, în noiembrie s-a făcut control şi s-a găsit doar ceva, aşa, de neluat în seamă. Cîţiva metri cubi. Adică «Na!, e pădure, se mai fură»”, ne spune, sub protecţia anonimatului, un om din interiorul sistemului. Totuşi, cineva ştia prea bine ce e acolo: jaf la drumul mare. Aşa că informaţiile au ajuns la Dan Trifu, vicepreşedinte al Fundaţiei Eco-Civica, o organizaţie care de ani de zile se luptă pentru protejarea puţinului spaţiu verde pe care îl mai are în vecinătate Capitala.

(va urma)
Alex Nedea

COMENTARII DE LA CITITORI