Dezastru ecologic: pădurarii au pus la pămînt şi pădurea Snagov (2)

in Război corupției

De pază la jaf (1)

„Am făcut imediat o plîngere la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, semnalînd că acolo se fură. Nu mai ştim cum să spargem cercul ăsta infracţional care distruge acea pădure”, spune revoltat Dan Trifu. În urma sesizării, poliţia a trimis o echipă de ofiţeri în zonă care, spre mirarea tuturor, a constatat ceea ce constataseră şi alţii înainte: „Nu au fost descoperite indicii privind efectuarea de tăieri ilegale de arbori”. Totuşi chiar poliţia recunoaşte că pe drumul din vecinătate se transportau ilegal copaci furaţi: „Urmare a controalelor în trafic efectuate de către organele de poliţie, în zona fondului forestier a fost identificat un număr de trei transporturi de masă lemnoasă pentru care nu au fost emise avize primare ori secundare de însoţire, fiind dispusă împotriva celor trei transportatori sancţiune contravenţională (…) şi măsura confiscării lemnului transportat ilegal. Cuantumul total al sancţiunilor aplicate este de 6.000 lei, iar volumul de lemn confiscat este de 8 metri cubi”. Totuşi ce au găsit poliţiştii avea să se demonstreze că era doar o picătură într-un ocean. În curînd avea să se descopere că de luni de zile hoţii tăiau concertat pădurea, fără să îi deranjeze nimeni.
Cum s-a descoperit măcelul
Martie 2016. O echipă de inspectori de la Garda Forestieră Bucureşti intră, în cele din urmă, în pădurea Sangov, hotărîtă să găsească totuşi locurile de unde anume se tot taie copaci. La prima vedere, pădurea pare în regulă pentru ochiul unui neavizat. Din loc în loc apar goluri în pădure, dar acolo apar vlăstari de copaci, ca şi cum codrul s-ar fi regenerat de la sine. Unul din inspectori pune mîna pe o cazma şi sapă sub unul din vlăstare. Şi, surpriză: la o distanţă de 40 de centimetri găseşte o cioată groasă a unui copac de o sută de ani, tăiat de curînd. Prin urmare, cineva săpase în jurul unui arbore secular, tăiase cu drujba copacul aproape de rădăcină, sub nivelul solului, a pus apoi pămîntul înapoi şi a plantat un puiet ca să nu bată la ochi. Iar procedura aceasta mafiotă se tot repetă din loc în loc de zeci şi sute de ori. În total, s-au găsit peste 1.500 de arbori culcaţi la pămînt, 80% dintre ei stejari de o sută de ani, extrem de valoroşi pe piaţa neagră. „Aici s-a furat cu acordul celor din sistemul silvic. Aici toată lumea a ştiut: şi pădurari, şi şefi de district, şi şefi de ocol”, acuză un angajat din interior. Poliţia Ilfov ne confirmă că jaful acesta a ajuns, în cele din urmă, şi în ateţia lor: „Urmare a controlului efectuat de Garda Forestieră Bucureşti la nivelul Ocolului Silvic Snagov a rezultat că exploatările forestiere efectuate în unităţile menţionate nu concordă cu prevederile legale şi normele tehnice în vigoare, existînd deficienţe la marcarea şi extragerea arborilor”, se arată într-o informare a IPJ.
Ajutorul a venit chiar din interior
Chestionaţi de reporterii „Jurnalului Naţional“, reprezentanţii Romsilva recunosc că jaful a fost concertat chiar de proprii angajaţi: „Cauzele principale ale tăierilor ilegale sînt presiunea foarte mare a populaţiei asupra pădurii din zonă precum şi nerespectarea de către pădurarii titulari ai cantoanelor silvice şi a şefului de district a atribuţiilor de serviciu pe linie de pază a fondului forestier, precum şi slaba implicare a personalului tehnico-ingineresc din cadrul Ocolului Silvic Snagov în acţiunea de prevenire şi combatere a sustragerilor de material lemnos”, spune directorul general Romsilva, Călin Laurenţiu Bibarţ. Drept consecinţă, pentru că s-au găsit furturi în toate cantoanele Trupului de Pădure Snagov, care totalizează 1.207 metri cubi de material lemn, au fost demişi toţi pădurarii şi şeful lor de district, iar unii dintre ei au deja dosar penal pentru furt din codrii statului.
Din informaţiile noastre, la faţa locului este acum o desfăşurare impresionantă de forţe. Nu mai puţin de 40 de inspectori silvici aduşi din toată ţara iau la rost toată activitatea Direcţiei Silvice Ilfov. Se bănuieşte că dimensiunile jafului sînt mult, mult mai mari.
După o perioadă de cîţiva ani de relativă acalmie, cînd părea că hoţii de lemn au pierdut drumul către Plămînul Verde al Capitalei, tăierile masive au reînceput şi în Pădurea Băneasa. Aerul a două milioane de locuitori depinde de o pădure de 1.200 de hectare de la marginea Capitalei, hăcuită de infractori. Reteţa este aceeaşi: ajutorul vine din interior, iar autorităţile fie se fac că nu văd, fie nu reuşesc să-i găsească pe vinovaţi. Metoda de operare, similară: o buturugă incendiată ca să nu se vadă că a fost tăiată, un ciot camuflat sau un copac tăiat exact la nivelul solului, alţi copaci abandonaţi.

Sfîrşit
Alex Nedea

COMENTARII DE LA CITITORI