Dezvăluiri din lumea supranaturalului (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Oglinzile – reflexii inversate, sau porţi spre o altă dimensiune
Spiritele şi Bloody Mary
În perioadele de priveghi şi doliu, oglinzile sînt acoperite, de obicei, cu pînze negre. Explicaţia pentru acest lucru este că spiritele celor decedaţi percep realitatea într-un mod diferit de cei vii. Astfel, unei fantome, o oglindă îi va crea imaginea de vortex, de fals portal prin care ar putea trece în lumea de dincolo. Dacă, din confuzie, spiritul celui decedat ar intra în acest portal, el ar rămîne blocat în respectiva oglindă pe vecie, sau pînă cînd aceasta se va sparge.
Oglinzile bîntuite cad, în mod aparent inexplicabil, de pe pereţi, crapă din senin sau reflectă imagini de chipuri care nu se află în faţa oglinzii. Din acest motiv, budhiştii plasează mici oglinzi în faţa intrărilor în casă. Aceste oglinzi au rol protector, captînd toate spiritele rele care încearcă să intre în locuinţă. O altă superstiţie susţine că, pe durata priveghiului, oglinzile trebuie acoperite deoarece, dacă spiritul celui decedat stă în faţa unei oglinzi, aceasta va reflecta chipul diavolului. Despre vampiri se spune că nu se reflectă în oglinzi tocmai pentru că, în urma transformării lor, îşi pierd sufletul.
Conform unei superstiţii din folclor, dacă o tînără urcă treptele unei scări cu spatele, pe întuneric, ţinînd o lumînare şi o oglindă, cînd ajunge sus, aceasta îşi va putea vedea viitorul soţ. În schimb, dacă vede în oglindă chipul scheletic al Morţii, atunci tînăra va muri înainte de a se căsători. În această tradiţie folclorică îşi are originea jocul cu Bloody Mary, Mary cea însîngerată. Există multe variante ale acestui joc. Ideea principală implică rostirea numelui ei, de 3 ori, în faţa unei oglinzi, într-o cameră întunecată. Cînd se aprinde lumina, lîngă persoană va apărea Bloody Mary. Ea nu trebuie privită în mod direct, ci doar prin oglindă. Aceasta poate fi întrebată lucruri despre viitor, căsătorie sau copii, şi ea va trebui să răspundă. Totuşi, dacă persoana încearcă să o privească în mod direct, Bloody Mary va căuta să îi facă rău, sau chiar să o omoare.
Meditaţie şi divinaţie
Cabina apariţiilor, numită „psihomanteum”, este o cameră ai cărei pereţi sînt acoperiţi cu oglinzi şi care a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru exerciţii de meditaţie ce aveau ca scop contactarea lumii de dincolo. Şi alte lucruri care puteau reflecta imagini, în special apa şi sîngele, erau considerate conectori şi conductori ai legăturii dintre lumea oamenilor şi lumea de dincolo.
În mod similar, legendele care vorbesc despre oglinzile elfilor le descriu ca fiind nişte tăvi de argint, pe fundul cărora era turnat un strat mic de apă. Sirenele se aşezau pe stînci şi îşi pieptănau părul, privindu-şi imaginea reflectată pe suprafaţa apei. Cît despre alte spirite elementale, se spune că acestora le place să îşi privească reflexiile în picăturile de rouă de pe frunze. Grecii priveau în cazane mari cu apă pentru a intra într-o stare de transă în care puteau vedea apariţii şi viziuni. Pentru azteci, oglinzile aveau o însemnătate aparte. Acestea erau folosite foarte des ca ornamente, sau erau purtate ca amulete atîrnate la gît, una în faţă şi una în spate. Purtătorul era, astfel, protejat de toate energiile negative, acestea fiind respinse, sau absorbite de oglinzi. Pentru azteci, oglinzile mai aveau o semnificaţie: dualitatea lor le sugera asocierea dintre apă şi foc, care simboliza războiul.
În Mexic există numeroase superstiţii privind oglinzile. Ele sînt considerate portaluri de origine supranaturală, asociate, în principal, cu Soarele şi Luna. Se consideră că focul a apărut pentru prima dată sub forma unei oglinzi. De aceea, în Mexic, oglinzile circulare sînt folosite în cadrul şedinţelor de divinaţie.
Cioburi de istorie şi artă
Oglinzile reprezintă exemplul perfect de obiect folosit în viaţa de zi cu zi, în jurul căruia s-a ţesut o întreagă reţea de superstiţii. Înainte de apariţia oglinzilor, toate suprafeţele care aveau proprietatea de a reflecta lumea din jur erau considerate magice, fiind utilizate în numeroase ritualuri de aflare a viitorului. Oglinzile pot fascina şi înşela, motiv pentru care se spune că, în cazul în care o persoană se priveşte foarte mult în oglindă, aceasta îşi va pierde o parte din suflet, energiile ei spirituale fiind absorbite în interiorul oglinzii.

(va urma)
YAMI KAMUI-KRUEGER

COMENTARII DE LA CITITORI