DIICOT se joacă de-a presa şi vardiştii

in Polemici, controverse

O aşa-zisă anchetă de presă a postului TV britanic Sky News a scos Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din amorţire. Astfel, procurorii anti-mafia s-au transformat în critici de presă şi s-au arătat mai preocupaţi de cum se reflectă materialul Sky News în societate decît de descoperirea a zeci de arme dispărute din depozite ale armatei sau de adevăratele reţele de traficanţi de arme de război. Postul de televiziune britanic Sky News a difuzat un reportaj prin care a încercat să demonstreze că din România se pot cumpăra ilegal arme letale. Poliţiştii români, însă, sub coordonarea DIICOT, vor să probeze că personajele care pozau în traficanţi de arme au fost de fapt antamaţi pentru a regiza o scenetă desprinsă din filme de serie B.
Actorii de ocazie din „investigaţia“ Sky News (Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics) au fost reţinuţi de procurori şi acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicare de informaţii false. Cel de-al treilea personaj implicat în poveste este Aurelian Mihai Szanto, un român stabilit în oraşul Birmingham, din Marea Britanie. Acesta lucra în Marea Britanie ca spălător de geamuri şi, printr-o conjunctură favorabilă, a intrat în graţiile unor jurnalişti englezi. Pentru că era un bun cunoscător al comunităţii româneşti din Marea Britanie, reporterii au început să-l folosească drept „fixer“ şi translator pentru diverse materiale de presă despre românii din Londra. Aşa a ajuns Aurelian Mihai Szanto să lucreze pentru echipa Sky News, care a realizat controversatul reportaj. Anchetatorii consideră că materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cît şi a comentariilor difuzate în spaţiul public, ar fi rezultat că faptele prezentate au generat pe de-o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rîndul cetăţenilor din România, avînd în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării. „S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rîndul populaţiei civile, dar şi un sentiment de insecuritate“, susţin anchetatorii.
Expert în arme:
„Nu sînt arme de război“

Pentru a stabili concret ce arme au prezentat cei trei „traficanţi“ jurnaliştilor englezi, „România liberă“ a apelat la mai mulţi specialist. Nici unul nu a confirmat că sînt arme de război. Astfel, Eugen Dima, instructor de tir, a arătat că, deşi nu a analizat fizic arsenalul apărut în reportaj, poate spune totuşi că este vorba despre un pistol neletal, o armă fabricată la UM SADU sau UM Cugir: „Este clar un model românesc semiautomat, model civil făcut pentru vînătoare, iar ulterior a fost trecut ca armă de colecţie. Am mai văzut o armă cu lunetă Zeiss şi mai erau două arme Boch. Dacă nu mă înşel, mai era un semiautomat Baikal, calibru 12 mm. Acestea sînt arme care în mod normal sînt deţinute legal în România. Nu sînt arme de război“, a precizat Eugen Dima.
Tentativă de asasinat în Bucureşti
cu AK 47 şi Makarov

Chiar dacă reportajul difuzat de Sky News reprezintă o poveste romanţată despre traficanţii de arme din România, asta nu înseamnă că fenomenul nu există. Zeci de români şi străini au fost ucişi cu sînge rece de criminali sau bande criminale în posesia cărora se aflau arme automate. În ianuarie 2012, pe o stradă din cartierul bucureştean Vitan, asasinul profesionist Vitalie Proca l-a împuşcat în cap şi piept pe Răzvan Isăilă, pe atunci un tînăr de 26 de ani, cu o puşcă de război, model AK 47. Isăilă fusese confundat cu un interlop care trebuia ucis de Vitalie Proca la comandă. Tînărul împuşcat a supravieţuit, dar şi asasinul a scăpat. Ulterior, s-a stabilit că Vitalie Proca a fost angajat de clanul Măraru pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.
„În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulînd cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45×39 mm, tip AK74 – asupra părţii vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observînd că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborît din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzîndu-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare“, au scris procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti în rechizitoriul trimis instanţei. Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.
Totodată, s-a descoperit că Vitalie Proca a fost implicat şi în asasinarea magnatului rus Gherman Gorbunţov, împuşcat în plină stradă în Canary Wharf, unul din centrele financiare ale Londrei. Şi în acest caz victima a scăpat cu viaţă, iar atentatorul nu a fost prins.
26 de arme de război româneşti, dispărute
În urmă cu aproximativ şapte ani, au fost furate 62 de puşti mitraliere şi pistoale din depozitul armatei de la Ciorogîrla. Anchetatorii au stabilit că jaful a fost pus la cale de gruparea interlopului Eugen Preda. În urma investigaţiilor, procurorii au stabilit că Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbîrcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă şi Nicolae Alexandru Iordan sînt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glonţ – o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpaţi – şi alte materiale militare sustrase în luna ianuarie 2009 din depozitul unităţii militare 01916 din Ciorogîrla.
Anchetatorii, însă, au reuşit să recupereze doar 36 de arme, restul fiind date în urmărire naţională şi internaţională. De atunci nimeni nu ştie ce s-a întîmplat cu cele 26 de arme ale Armatei Române.
Traficant real de arme din România: Viktor Bout
Viktor Bout a fost, timp de 15 ani, principalul furnizor de arme pentru grupările armate din întreaga lume. El a aprovizionat cu arme grupările rebele africane, militanţii islamişti, gherile sud-americane, dar şi pe lorzii drogurilor din diferite zone ale globului. Fost ofiţer din forţele aeriene sovietice, el a fost arestat în martie 2008 într-un hotel din Bangkok, după ce s-a întîlnit cu agenţi americani care s-au dat drept membri FARC care încercau să cumpere rachete şi lansatoare de rachete. De atunci, a fost deţinut în Thailanda, care timp de doi ani nu a acceptat cererea de extrădare a Statelor Unite. Într-un final, a fost extrădat, însă doar după ce justiţia thailandeză şi-a aruncat un ochi pe acuzaţiile de spălare de bani şi fraudă. Mai mult, presa internaţională dezvăluia faptul că o parte din armele transportate de traficantul rus Viktor Bout în diferite zone de conflict proveneau din România şi Bulgaria. Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţii, Viktor Bout şi-a băgat coada şi în România. El a fost implicat în afacerile cu diamante prin intermediul altor personaje. Activitatea acestora a fost strîns legată de ţara noastră. Practic, fraţii ceceni Mutaliev, traficanţi de armament cu afaceri în România şi Republica Moldova, au pierdut, în decembrie 1997, un avion în Angola. Aeronava cargo, un AN 72, care aparţinea companiei Renan din Moldova, dar efectua zboruri pentru compania congoleză Air Pelikan, a fost forţată să aterizeze, iar echipajul a fost întemniţat de armata angoleză. Avionul avusese o serie de escale ciudate în Africa de Sud, Coasta de Fildeş (Abidjan) şi Angola (Andula), după care ar fi trebuit să se întoarcă în Moldova. Conform martorilor care au supravieţuit, avionul transportase arme în zonă şi plecase cu 5 pasageri libieni şi un transport important de diamante, motiv pentru care a şi fost arestat. Informaţiile neoficiale indicau că diamantele trebuiau transportate în România.

Petru Zoltan

COMENTARII DE LA CITITORI