Din Belgrad, cu dragoste

in Război corupției

Acum cîteva zile, mai multe antene de propagandă au anunţat că la Belgrad, în Serbia, a avut loc o întîlnire între trei moguli, ca să le zicem aşa: Guşă, Ghiţă şi Andronic, în această formulă, sau alta. Nu ştim exact ce au pus la cale acolo, pe malul Dunării, dar putem să intuim. Ei sînt cei care deţin, legal sau prin interpuşi, sau, dacă e să-i dăm dreptate lui Sorin Ovidiu Vântu, nelegal, posturile Realitatea TV (Cosmin Guşă), România TV (Sebastin Ghiţă) şi „Evenimentul zilei“ (Dan Andronic). Dacă e să ne luăm după mesajul pe care aceste instituţii de presă, main stream, le emit în spaţiul public, ai zice că cei trei nu ar trebui să se vadă niciodată. Dacă pentru Relitatea, a-l susţine pe Iohannis şi tot ce înseamnă zona lui de interes este esenţial, pentru România TV, valorile sînt cu totul şi cu totul altele, diametral opuse faţă de Realitatea. În schimb, Andronic, supărat probabil pe ceva ce încă nu ştim, a decis să lovească în perioada Băsescu şi în tot ce ţine de ea, avînd probabil în vedere că locul 1 la PMP, pe care l-a avut la Giurgiu, în 2016, a fost, de fapt, o păcăleală. Aşa că tunurile au fost puse pe sufrageria lui Oprea, care, dacă ar fi vrut să facă o dezvăluire la momentul acela, ar fi fost cu adevărat de folos naţiunii. După atîţia ani, cînd faptele au fost de mult trecute cu vederea, atît de legiuitori, cît şi de opinia publică, ce rost mai au asemenea luări de poziţie?!

Ca să revenim, ne întrebăm ce i-a făcut să se aşeze la aceeaşi masă pe aceşti trei prinţi ai mass-media? Ce lucru, ce eveniment, ce nebunie i-a adus împreună, acolo, la Belgrad? Şi, mai ciudat, de ce au făcut asta public, cînd puteau să rezolve totul fără martori, într-un loc mai retras? Poate că au vrut să trimită un semnal celor care îi finanţează, poate că au vrut să fie solidari cu urmăritul general Sebastian Ghiţă, sau poate, pur şi simplu, au vrut să negocieze vreo franciză la cine ştie ce restaurant sîrbesc. Nu ştim, doar intuim. Dar timpul ne va răspunde la această întrebare. Din cei trei, ştim că doar Guşă, la acest moment, nu este implicat într-un dosar penal, dar poate că simte el ceva şi cere ajutor. Sebastian Ghiţă este deja condamnat, şi din acest motiv, el locuieşte la Belgrad, iar Dan Andronic, care era parte într-un dosar penal, se pare că a tras pe dreapta. Alegerile europarlamentare bat la uşă. Numai mîine nu-i poimîine. Acum se fac listele, de fapt, sînt cam făcute. Vin alegerile prezidenţiale, şi aici timpul este foarte scurt. Probabil că au primit deja numele celui care trebuie să iasă preşedinte (Klaus Iohannis – n.a.) şi acum vor doar să se înţeleagă cum vor proceda. Probabil că lui Ghiţă i se asigură imunitate şi o poziţie undeva, poate chiar europarlamentar PRU, numai ca să-i sprijine pe cei care trebuie să fie în cărţi. Andronic doreşte şi el să fie la masa celor care participă, aşa că şi-a negociat şi el un post de europarlamentar, cu condiţia să susţină un anumit candidat în noiembrie (Klaus Iohannis – n.a.) aşa că jocurile sînt făcute.

Se pare că tot la schimb cu viaţa în libertate, Ghiţă, Sebastian Ghiţă, a primit verde să îşi reactiveze partidul de zero barat, numit PRU, pentru a avea calea deschisă la europarlamentare, aşa că şi-a slobozit căţelul de casă, pe Bogdan Diaconu, să facă jocurile. Şi ca să fie mai credibil, „coloana a V-a” din PRM, de la una din conducerile ilegale ale PRM, a predat partidul postului România TV. Prin urmare, eu estimez aşa: PRU va avea pe primul loc la europarlamentare ori un Sebastian Ghiţă, ori un Bogdan Diaconu, urmat de Victor Iovici. PRM se va dizolva în PRU, cu riscul de a avea o pierdere majoră a electoratului. Dan Andronic va fi pus primul pe listă, tot la europarlamentare, din partea unui partid mai acătării, cu voie de la stăpîni. Guşă are să fie în continuare analist politic mediocru, dar bine plătit şi protejat, aşa cum a fost şi pînă acum, iar Klaus Iohanis, actualul preşedinte voiajor al României, va avea asigurat un al doilea mandat la Cotroceni. Şi la tot ce am spus, se vor adăuga finanţările de rigoare pentru aceste trei trusturi, precum şi libertate totală şi lipsă de stres de la orice Parchet. Fie că este el general, sau anticorupţie.

Tano

Păreri și opinii