Din viaţa animalelor (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

În tinereţea lui, Jaroslav Haşek, regele neîncoronat al umoriştilor lumii, a condus revista ,,Din viaţa animalelor”. O vreme, lucrurile au mers bine şi, număr-de-număr, revista publica tot felul de informaţii din viaţa fiinţelor necuvîntătoare, preluate din cărţile şi atlasele de zoologie. Cititorii păreau mulţumiţi, şi tirajele creşteau. Dar, curînd, Jaroslav Haşek a început să se plictisească şi a dat frîu liber fanteziei. Aşa au apărut, în paginile revistei, animale inexistente, precum, dacă nu mă înşel, ,,balena cu sulf”, ,,nucşoara cu guşă albastră” şi alte bazaconii. În mod firesc, au început să curgă şi reclamaţiile. Cei mai vehemenţi se arătau profesorii de ştiinţe naturale şi cei de la protecţia animalelor, prilej pentru Haşek să intre cu ei în polemici aprige, din care nu lipseau, ca argumente, expresii precum ,,bou” şi ,,idiot”. Normal, în scurt timp, revista a dispărut. Neîndrăznind să facem vreo comparaţie cu nimeni, precizăm că informaţiile despre animalele care apar în acest articol n-au fost inventate, ci pescuite (nu de pe Internet, pe care nu dăm 2 bani) din publicaţiile ştiinţifice de odinioară şi păstrate cu sfinţenie. În baza teoriei cu Evoluţia speciilor, lansată de Darwin, mai mult ca sigur că animalele noastre s-au mai schimbat, în bine sau în rău. De aceea, aşteptăm, şi noi, intervenţia cititorilor. Aşadar:

1) Pe malurile Lacului Van, din Turcia, trăiesc pisici înotătoare, care se hrănesc cu peşti şi moluşte şi se feresc de soare. În schimb, se scaldă cu mare plăcere şi înoată minunat. Şi se mai spune că pisicilor nu le place apa!

2) Angajaţii unui oficiu poştal din sudul Marii Britanii plăteau 3,5 şilingi unei pisici, care păzea coletele, să nu fie roase de şoareci. Dar, nefiind membră de sindicat, pisica nu avea dreptul la o mărire de salariu, pe care ar fi meritat-o cu prisosinţă.

3) Cel mai mare fluture trăia în sud-estul Asiei şi avea anvergura aripilor de 25-28 cm.

4) Balena albastră e posesoarea celor mai mari testicole. Ele pot ajunge şi pînă la 45-50 de kg.

5) Viespea de Mare (care, acum, se pare că a dispărut) era cel mai veninos animal din lume. Veninul ei omora în 5 minute.

6) Dar nu şi pe arici. Dacă 1 gram de cianură omoară o pisică, un arici se simte bine chiar şi după 5 grame. Aşa se explică de ce acest brav animal nu se sperie de viespea de uscat, ruda săracă a albinei. La fel stau lucrurile şi cu Riki-Tiki-Tavi, mangusta din ,,Cartea Junglei”, căreia nu-i păsa de muşcăturile cobrelor.

7) S-a constatat că şerpii au capacitatea de a prevesti cutremurele. Cică în Mexic ar exista o specie de astfel de reptile, care şuieră înaintea seismelor. Dar cu cît timp înainte? Poate aşa se explică de ce n-am importat şi noi, la scară naţională, această specie de şerpi.

8) Cel mai mare şarpe din lume este Anaconda Verde, care trăieşte în America de Sud. Măsoară peste 10 metri lungime şi cîntăreşte peste 100 de kg.

9) Cea mai mare şopîrlă este Varanul de Komodo (Arhipelagul Indoneziei). Are 3 metri lungime şi aproape 100 de kg.

10) Dacă n-ar exista păsările răpitoare, şerpii, aricii, pisicile şi cîinii, şoarecii ar năpădi Pămîntul şi ar produce o catastrofă ecologică.

11) O pereche de şoareci de cîmp produce, în fiecare an, 30-40 de pui, în serii de cîte 6-7, din 2 în 2 luni.

12) Cel mai mare gîndac este Gîndacul-Elefant, care trăieşte în America de Sud. Măsoară peste 10 cm şi cîntăreşte aproximativ 30 de grame.

13) Pasărea Kiwi, din Noua Zeelandă, este singura pasăre din lume care nu are nici aripi şi nici coadă.

14) Bufniţele nu-şi pot mişca ochii în orbite. În schimb, îşi pot roti capul cu pînă la 180 de grade.

15) Există peste 300 de specii de Păsări colibri în toată lumea. Cea mai mică nu depăşeşte 6 cm în lungime şi 2 g în greutate. Cea mai mare măsoară 18 cm. Aceste păsări bat din aripi de 80 de ori pe secundă, timp în care respiră de 6 ori şi inima îi bate de 20 de ori. Hrana consumată zilnic corespunde dublului greutăţii, adică 4 grame. Colibri este singura pasăre care poate zbura şi cu spatele.

16) Cufundarii pot sta sub apă chiar şi 5 minute. De asemenea, se scufundă pînă la 20-30 m, în căutarea peştilor, şi pot înota pînă la 800 m.

17) Se pare că leul se pretează cel mai bine să fie domesticit. Din păcate, însă, întreţinerea lui (hrană, adăpost etc.) depăşeşte cu mult foloasele pe care le-ar putea aduce, aspect ce îl face nerentabil.

18) Hipopotamul este animalul cu cea mai puternică voce.

19) La intrarea unui hotel din SUA a apărut acest anunţ: ,,La noi este permisă cazarea cîinilor, împreună cu stăpînii lor. Motivele ar fi următoarele: cîinii nu-şi şterg pantofii cu draperiile şi cu perdelele; nu scuipă şi nu aruncă gunoaiele pe fereastră; nu iau, ca amintire, prosapele, scrumierele, tacîmurile sau paharele; nu aruncă mucurile de ţigară pe covoare; nu aduc în cameră vreo căţea; nu se îmbată şi nu fac scandal la masă; nu se destrăbălează la dans; spre deosebire de mulţi oameni, cîinii sunt mai inteligenţi şi au caracter”.

20) Cea mai bună momeală pentru cursele de şoareci nu este, cum s-ar crede, slănina, ci pîinea prăjită. Pentru şobolani, este brînza.

21) Cînd îşi lansează atacul asupra unei alte păsări, şoimul atinge 300 km/h.

22) Rechinul spinos are cea mai lungă gestaţie dintre toate animalele: 2 ani.

23) Koato, maimuţa neagră care trăieşte în pădurile din Guineea, nu atinge niciodată solul în timpul existenţei sale.

24) Într-un ziar din Norvegia a apărut următorul anunţ: ,,Vreţi să cumpăraţi un prieten credincios, de lungă durată, dar aveţi alergie la cîini şi la pisici? Aflaţi că am cîteva cărţi de vînzare”.

25) De reţinut pentru crescătorii de păsări, care şi-au pus cîini de pază: dihorul scapă de urmăritori împroşcînd un lichid urît mirositor, pe care îl secretă glandele sale.

26) Castorul poate înota sub apă 700-800 m fără să respire măcar o dată.

27) Şi animalele se pot îmbolnăvi de astenie, dacă li se oferă condiţii de viaţă omeneşti.

28) Cel mai longeviv animal nu este, cum s-ar crede, broasca ţestoasă, ci Scoica Quahog. Ea atinge vîrsta de 400 de ani.

* * *

Despre bătrîneţea cîinelui. Ca şi omul, cîinele nu trăieşte o tinereţe veşnică. Primele semne ale bătrîneţii sînt: s-a îngrăşat puţin, şi-a pierdut sprinteneala, i s-au tocit, sau chiar i-au căzut dinţii, i-au albit mustăţile etc. Dar, cel mai greu de suportat este privirea: ,,Nu mai insista, pare să spună prietenul nostru. Nu vezi că nu mai sînt în stare?…”. Cînd îi vine sorocul, scapă din lanţ şi numai el ştie unde se duce, ca să moară singur.

Vă prezentăm un tabel, care stabileşte corespondenţa aproximativă dintre vîrsta cîinelui şi cea a omului.

La tinereţe: 12 luni – 6 ani; 18 luni – 20 de ani; 2 ani – 24 de ani; 3 ani – 28 de ani; 4 ani – 32 de ani; 5 ani – 36 de ani; 8 ani – 40 de ani.

La bătrîneţe: 10 ani – 56 de ani; 12 ani – 64 de ani; 14 ani – 72 de ani; 16 ani – 80 de ani; 20 de ani – 100 de ani.

Unii cîini (cum ar fi cei de vînătoare) se uzează mai repede. La fel, cîinii de apartament, îndopaţi cu dulciuri şi lipsiţi de mişcare, au o viaţă mai scurtă. Longevitatea la cîini înseamnă 16-20 de ani.

Ce nu ştim despre lupi

– Lupoaica este o mamă bună, pasionată, gata de sacrificiu, şi care îşi tratează puii cu multă blîndeţe.

– Teama omului că lupii s-ar putea înmulţi peste măsură este greşită. Într-o haită, nu toate lupoaicele, ci doar cea Alfa are pui într-un an.

– Proasta reputaţie a lupului vine de la concurenţa făcută omului, aflat, şi el, în căutarea hranei.

(va urma)

PAUL SUDITU

COMENTARII DE LA CITITORI