Disensiunile dintre Turcia şi SUA

in Lecturi la lumina ceaiului

Avioane de vînătoare folosite în tentativa de lovitură de stat din Turcia ar fi fost alimentate în zbor de o aeronavă decolată de la baza aeriană turcă Incirlik, utilizată parţial de Statele Unite, afirmă surse militare turce, citate de Mediafax, sugerînd că Departamentul american al Apărării ar fi ştiut de complot.
Starea relaţiilor dintre Ankara şi Washington depinde în prezent de o serie de date radar care ar face legătura directă între baza aeriană Incirlik, situată în sudul Turciei şi utilizată parţial de SUA, şi organizatorii tentativei de lovitură de stat împotriva Administraţiei Erdogan, notează cotidianul italian La Repubblica. Mulţi dintre apropiaţii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan sînt convinşi că Pentagonul avea cunoştinţă de planurile generalilor rebeli turci, existînd indicii – pretind aceştia – că reţeaua de comunicaţii a NATO ar fi fost utilizată pentru coordonarea loviturii de stat.
Însă, pînă acum, singura dovadă împotriva SUA este următoarea: cel puţin un avion militar de alimentare în zbor a decolat de la Baza Incirlik. Acest avion-cisternă a alimentat cu carburant aparatele de vînătoare F-16 folosite de generalii rebeli în tentativa de înlăturare de la putere a lui Recep Tayyip Erdogan. Însă în Baza Incirlik sînt avioane de alimentare americane şi turce de acelaşi tip – KC-135 Stratotanker. Toate erau sub comanda generalului turc Bekir Ercan Van, arestat duminică, 17 iulie.
Pentagonul a argumentat imediat că avionul-cisternă decolase din zona turcă a Bazei de la Incirlik.
După blocarea tentativei de lovitură de stat, regimul de la Ankara a luat măsuri speciale de control la Baza Incirlik, folosită de Statele Unite pentru operaţiunile antiteroriste din Siria şi Irak. În plus, Recep Erdogan a adoptat un ton dur împotriva Washingtonului, cerînd extrădarea urgentă a clericului musulman Fethullah Gülen, care locuieşte în statul american Pennsylvania. Premierul turc, Binali Yildirim, a ameninţat că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gülen, principalul adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi ,,în război” cu Turcia, o referire la
Statele Unite.
Clericul musulman Fethullah Gülen, un fost aliat, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie, este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan probabil consideră că rivalul său politic s-ar bucura de susţinerea Washingtonului. În plus, liderul autoritarist de la Ankara este nemulţumit că Statele Unite oferă susţinere miliţiilor kurde din Siria şi Irak, în contextul conflictului dintre Ankara şi mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Aproape 300 de persoane au murit în confruntările militare din Turcia, iar mii de militari rebeli au fost arestaţi după tentativa de lovitură de stat.

Mediafax

COMENTARII DE LA CITITORI