Dispariţii misterioase (5)

in Lecturi la lumina ceaiului

Distrugătorul-fantomă

În timpul celui de-al II-lea război mondial, fiecare combatant a încercat, din răsputeri, să descopere noi arme. Numeroase experimente s-au făcut în acest scop, însă cel mai ciudat dintre toate rămîne, fără îndoială, ,,Experimentul Philadelphia” – 1943.

Primele zvonuri despre ceea ce a însemnat acest experiment cu adevărat au apărut în anii ’50. Marina Statelor Unite a continuat să nege totul, însă anchetele demarate au scos la iveală faptul că ceva extrem de ciudat se produsese în acel an, în largul coastelor americane. În anul 1955, astrofizicianul Morris K. Jessup publica un studiu asupra fenomenelor OZN (,,The Case for The UFO”). Cîteva luni mai tîrziu, la jumătatea lunii octombrie, dr. Jessup a fost contactat de un oarecare Carlos Miguel Allende, al cărui nume real avea să se dovedească, mai tîrziu, a fi Carl Allen. Omul îi oferea astrofizicianului 3 scrisori, redactate într-un stil cel puţin confuz şi derutant, în care pretindea că fusese martorul unui straniu experiment al Marinei SUA. Acest procedeu, bazat pe cercetările marelui savant Albert Einstein, se desfăşurau în toamna anului 1943, în apele oceanului, în apropiere de Philadelphia. După părerea lui Allen, se intenţiona ca un vapor să devină invizibil şi să parcurgă, aproape instantaneu, distanţa de 400 de kilometri dintre Philadelphia şi baza navală Norfolk.

Autorul celor 3 scrisori a mărturisit ce lega experimentul de fenomenele OZN – motiv pentru care i se şi adresase lui Jessup -, fiind convins că se folosise acelaşi tip de propulsie cu cel al navelor extraterestre. Mai mult, Allen dezvăluia şi alte consecinţe ale încercării făcute de Marina SUA: echipajul vaporului suferise traume teribile. Mulţi au murit, unii dintre ei şi-au pierdut minţile, cîţiva au dispărut, iar alţii au pierit în condiţii misterioase, la mult timp după experiment, din cauza unei combustii lente a organismului. Demarînd ancheta, dr. Jessup a ajuns la concluzia că, într-adevăr, în 1943, se desfăşurase un experiment militar în ceea ce priveşte testarea efectelor pe care le-ar fi avut asupra navei ,,Eldridge” şi a echipajului său – un cîmp magnetic foarte puternic – şi că experimentul avusese loc în rada Portului Philadelphia. Cînd se dăduse semnalul pentru declanşarea experimentului, vaporul a fost învăluit într-un nor de lumină verde, apoi a dispărut de la nivelul liniei de plutire. Ceva mai tîrziu, acelaşi fenomen s-a repetat în largul mării, de data aceasta complet, vasul scufundîndu-se în întregime, în cîteva minute. A fost un spectacol teribil pentru Allen, care se afla, la acea vreme, pe cargoul ,,Andrew Furuseth”, una dintre ambarcaţiunile ce escortau distrugătorul ,,Eldridge”. Timp de cîteva ore nu s-a mai ştiut nimic despre distrugător, însă avea să fie semnalat, ceva mai tîrziu, de personalul uluit al Portului Norfolk, care nu-şi putea explica apariţia, bruscă, în radă, a vasului ,,Eldrige”, puternic avariat.

Între timp, conducerea Marinei SUA l-a convocat pe Jessup pentru a-i arăta un exemplar din cartea sa, care le fusese trimis de un expeditor anonim. Paginile erau scrise de mînă, arătîndu-se că Jessup făcuse referiri la „Experimentul Philadelphia“. Scrisul era cel al lui… Allen. Detaliile subliniate de „anonim” îi interesau pe cei aflaţi la cîrma Marinei americane, motiv pentru care au şi distribuit 127 de cópii ale exemplarului adnotat specialiştilor din cadrul Serviciilor de Investigaţii.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI