Dispozitivul militar al ISIS din centrul Siriei s-a prăbușit

in Polemici, controverse

Într-un articol anterior am descris operația de desant aeropurtat a armatei siriene, la 21 km în spatele liniilor de apărare ale ISIS, din noaptea de 11/12 august 2017. Sprijinul de foc fiind asigurat de elicoptere de cercetare și atac rusești Ka-52. Îndeplinirea acestei misiuni a permis armatei siriene să dea peste cap apărarea pregătită din timp și să avanseze rapid prin breșele create, eliberînd teritorii deținute de ISIS. Astfel că pe 19 august armata siriană a fost în măsură să realizeze joncțiunea de la nord la sud, tăind în două dispozitivul ISIS din centrul Siriei. Partea de vest, fiind complet încercuită.

Cu 24 de ore înainte ca încercuirea să fie completă, cîteva sute de vehicule ISIS au format mai multe coloane de marș și la adăpostul nopții au încercat să se îndrepte spre Deir ez-Zor. Fiecare coloană era compusă din tancuri, mașini ușor blindate, camionete înarmate cu mitraliere și mijloace antitanc, camioane cu trupe și muniții, cisterne cu carburanți. Rusia a confirmat că în săptămîna în care armata siriană a dus operația ofensivă în centrul Siriei, avioanele rusești au executat  290 de zboruri și au distrus 730 de ținte ISIS. Avioanele de cercetare fără pilot rusești (UAV) au executat 120 de ieșiri, descoperind peste 160 de ținte ale ISIS.Aproape toate coloanele ISIS au fost descoperite de avioanele de cercetare fără pilot rusești și au fost nimicite de avioanele și de elicopterele de atac rusești.

Restul forțelor ISIS prinse în buzunarul încercuit, n-au avut de ales și s-au retras în orașul Uqayrabat, o importantă intersecție de drumuri care leagă orașul Palmira de Hama, Homs și Raqaa. Aici s-au dat lupte grele și în cele din urmă orașul a fost eliberat de armata siriană. Ulterior, armata siriană a mai făcut o joncțiune, la 70 km est de prima, tot de la nord la sud, de la Al Kawm la Sukhna. S-a creat un al doilea buzunar, în care forțele ISIS din centrul Siriei sunt încercuite.

https://southfront.org/wp-content/uploads/2017/08/22aug_Homs_Province_Syria_War_Map.jpg?x94766

De ce este importantă această operație a armatei siriene ? Pînă acum, atacurile prin surprindere ale ISIS au avut succes datorită utilizării grupuri cu mare mobilitate, în care mijloacele auto blindate sau neblindate jucau un rol cheie. Cele două buzunare din centrul Siriei, aflate în curs de lichidare, au o importanță strategică, întrucît acolo există majoritatea cîmpurilor petrolifere și rafinăriile siriene. Eliberarea lor privînd ISIS de o importantă sursă de carburanți și limitînd capacitatea de manevră și de coordonare a acțiunilor ISIS.  Un alt avantaj creat este acela că armata siriană a reușit să izoleze total gruparea ISIS, de restul grupurilor rebele din Siria. Ceea ce înseamnă blocarea coridoarelor de aprovizionare cu arme, recruți și muniții ale ISIS de la celelalte grupări teroriste ”moderate”, susținute de Occident.

La victoria fulgerătoare a armatei siriene a contribuit și decizia Rusiei de a-și experimenta procedurile de întrebuințare ale noilor sale tipuri de arme, în conditiile cîmpului de luptă real. Concret, au fost testate noile sitemele silențioanse robotizate pe șenile (Platforma-M) și pe cele pe roți (Argo), comandate de la distanță. Acestea sunt vehicule ușor blindate, de dimensiuni mici (masă 800 kg), care se pot deplasa în condiții de deșert, cu viteza de 25-40 km/h. Roboții sunt dotați cu dispozitive opto-electronice de descoperire a țintelor și sunt înarmați cu mitraliere de calibrul 7.62 mm și cu patru lansatoare de grenade antitanc RPG-30. Operatorul rus din cabina de comandă poate descoperi ținta de la distanța de 1.500 m și poate executa fie misiuni de cercetare, fie să dirijeze robotul pînă la 150-200 m de inamic, de unde deschide focul. Chiar dacă nu au o capacitate mare de distrugere, important este că faptul că pe timp de noapte, roboții realizează surprinderea și provoacă riposta haotică adversarului. Prin aceasta, rebelii își demască elementele dispozitivului de apărăre care sunt apoi lovite de alte mijloace artileristice.

http://www.defense.gouv.fr/var/dicod/storage/images/base-de-medias/images/ema/sitta/armya-2016/uran-9/7749639-2-fre-FR/uran-9.jpg

Misiunile de cercetare prin luptă ale Platformei-M și Argo, au fost finalizate prin neutralizarea fiecărui element de dispozitiv al ISIS, de către un robot mai mare (Uran-9), tot din categoria UGCV (unmanned ground combat vehicles), utilizat masiv în această operație. Acesta este un mini tanc fără echipaj, cu masa de 10 tone, menit să asigure sprijinul cu foc ale infanteriei. Un tanc/ MLI actual are lungimea de 10 m, lățimea de 3-4 m, înălțimea 2,5-3 m, întimp ce Uran-9 are dimensiunile 5,12 m x 2,53 m x 2,5 m, motiv pentru care este descoperit de la distanțe mai mici și este mai greu de lovit.

Uran-9 are în turelă un tun girostabilizat calibrul 30 mm (cadență 350-400 proiectile/minut), o mitralieră coaxială PKT/PKTM calibrul 7,62mm, șase lansatoare de rachete termobarice Shmel-M și patru rachete antitanc 9S120 Ataka (rază de acțiune 6 km). Loviturile termobarice fiind utilizate în special pentru distrugerea punctelor de sprijin fortificate de ISIS.  Fratele său Uran-6 este un robot de deminare cu lamă de buldozer care a fost deja utilizat de armata siriană la dezafectarea cîmpurilor de mine din Aleppo și Palmyra, după eliberarea lor de sub ocupația ISIS. Rusia și-a propus ca în următorii 10 ani, să înlocuiască 30% din transportoarele blindate, mașinile de luptă ale infanteriei, mijloacele de deminare existente la forțele terestre și la infanteria marină, cu platforme robotizate, comandate de la distanță.

DV

Operație de desant aeropurtat a armatei siriene, împotriva ISIS

 

COMENTARII DE LA CITITORI