DNA intră tare în PNL: Trei lideri au fost reţinuţi pentru luare de mită

in Război corupției

DNA intră tare în PNL, după ce trei lideri au fost reţinuţi pentru luare de mită! Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începînd cu data de 11.05.2016, a suspecţilor:
RĂDIŢA AUREL-MIRCEA, primar şi ordonator de credite al comunei Ţicula, judeţul Arad,
BALINT TRAIAN-GHEORGHE, primar şi ordonator de credite al comunei Covăsînţ, judeţul Arad,
AVRAM TEODOR, primar şi ordonator de credite al comunei Almaş, judeţul Arad, cu privire la săvîrşirea infracţiunii de luare de mită.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 5 decembrie 2014, între primăria comunei Şicula, judeţul Arad, în calitate de achizitor, şi o societate comercială, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de 5.186.855 lei inclusiv TVA, avînd ca obiect „asfaltare străzi în comuna Şicula, judeţul Arad”.
În acelaşi context, în cursul anului 2015, pentru „buna derulare” a contractului şi pentru obţinerea finanţărilor necesare plăţilor pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menţionat, suspectul Rădiţa Aurel-Mircea, în calitate de primar şi ordonator de credite, a pretins şi primit de la administratorul firmei respective (denunţător în cauză) suma de 2.500 lei.
Într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuţie lucrări cu aceeaşi societate comercială în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, suspectul Balint Traian-Gheorghe, primar şi ordonator de credite al comunei Covăsînţ, judeţul Arad, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentînd 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent şi fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv la aceeaşi dată suma de 3.000 lei.
În aceeaşi manieră a procedat şi suspectul Avram Teodor care, în cursul anului 2015, în calitate de primar şi ordonator de credite al comunei Almaş, judeţul Arad, a pretins cu titlu de mită de la acelaşi om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentînd 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei.
Sumele de bani menţionate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru acelaşi motiv, de „bună derulare” a contractului şi pentru obţinerea finanţărilor necesare efectuării plăţilor.
Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
La data de 12 mai 2016, Rădiţa Aurel-Mircea, Balint Traian-Gheorghe şi Avram Teodor au fost prezentaţi Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Grupării de Jandarmi Mobilă „GLAD VOIEVOD“ Timişoara.

Cristi Şelaru

COMENTARII DE LA CITITORI