Doi torţionari, demascaţi de IICCMER (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

Torţionarii Gheorghe Boştină şi Marian Petrescu au fost demascaţi de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului. Specialiştii au depus actele doveditoare la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, făcînd sesizare penală. Cei doi torţionari sînt încă în viaţă, conform Evidenţei Populaţiei.
Gheorghe Boştină a condus lagărul de la Periprava, iar Marian Petrescu – pe cel de la Galaţi. Ambii se fac vinovaţi de regimul de teroare care a provocat moartea a 205 persoane. Boştină este responsabil de moartea a 100 de persoane în colonia de muncă forţată de la Periprava, judeţul Tulcea. Decesele au avut loc între anii 1957 şi 1964. Radu Preda, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a anunţat că, din datele furnizate de Evidenţa Populaţiei, cei doi torţionari trăiesc. Cercetătorul IICMER a făcut apel la autorităţi şi la victimele torţionarilor să conlucreze pentru demascarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, cîtă vreme aceştia sînt în viaţă, iar faptele nu s-au prescris. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat joi, 30 iunie, o conferinţă de presă în care a făcut publice rezultatele celor mai recente acţiuni de investigaţii speciale şi situaţia sesizărilor penale formulate de Institut. „A fost lansat un apel public referitor la prelevarea de probe ADN de la rudele directe ale victimelor deshumate în campania de săpături derulată de IICCMER la Periprava, în perioada 2015 – 2016. De asemenea, sub rezerva prezumţiei de nevinovăţie, au fost dezvăluite două noi nume din lista de persoane suspectate pentru comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist. Este vorba despre: Petrescu Marian, fost comandant al unor colonii de muncă şi penitenciare în timpul regimului comunist, responsabil de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a 104 de deţinuţi politic; Boştină Gheorghe, fost locţiitor politic, responsabil de decesul a 100 de deţinuţi politic. Pe numele acestora, IICCMER a depus sesizări penale. În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată situaţia la zi a sesizărilor penale înaintate de Institut.
Investigaţiile IICCMER (1)
În aprilie 2013, IICCMER a anunţat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964. Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Rîmnicu Sărat pentru săvîrşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de lt.col. (r) Alexandru Vişinescu sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de genocid, constînd în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Rîmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal. Pe 18 septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmării penale împotriva fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava, col. (r) Ioan Ficior, pentru săvîrşirea infracţiunii de genocid. Pe 24 octombrie 2013, Parchetul instanţei supreme a anunţat că a dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Ficior sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de genocid, constînd în aceea că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava.

(va urma)
SÎNZIANA IONESCU

COMENTARII DE LA CITITORI