Dosar controversat la ANRP: Crinuţa Dumitrean, urmărită penal de DNA pentru mită de 400.000 de euro

in Război corupției

DNA a mai deschis un dosar pentru retrocedările ilegale de la ANRP. Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP, este acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce ar fi primit, prin intermediari, 400.000 de euro mită pentru retocedarea unui teren din Constanţa. Terenul a fost supraevaluat cu 7.875.000 de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Crinuţa Dumitrean, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, la data faptelor, cu privire la săvîrşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul şi luare de mită.

Crinuţa Nicoleta Dumitrean, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, la data faptelor, cu privire la săvîrşirea a infracţiunilor de:

* abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul;

* luare de mită.

Potrivit DNA, la data de 22 octombrie 2009, suspectul Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în Municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro. De la acea dată, suspectul Horia Simu a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Totodată, DNA anunţă că s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Horia Simu pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (două infracţiuni) şi spălarea banilor, în formă continuată, precum şi faţă de Alin Horaţiu Dima, expert evaluator, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi luare de mită.

Dumitrean, 400.000 de euro, în două luni

Pentru „ajutorul acordat“, în perioada decembrie 2010 – februarie 2011, suspecta Crinuţa Nicoleta Dumitrean a acceptat promisiunea şi a pretins, iar în perioada iulie – august 2011, a primit, prin intermediari, de la suspectul Horia Simu suma de 400.000 de euro. În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, în perioada decembrie 2010 – februarie 2011, expertul evaluator, Alin Horaţiu Dima, a primit prin intermediar de la acelaşi suspect suma de 5.000 de euro. În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, suspectul Horia Simu a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 de euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de 9 contracte de împrumut, nereale.

Teren supraevaluat cu 7.875.000 de euro

Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspecţii Crinuţa Nicoleta Dumitrean, Cristian Sebastian Mihai, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Florentina Savu, Dragoş Bogdan, Cătălin Florin Teodorescu şi o altă persoană, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi Justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Alin Horaţiu Dima, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în Municipiul Constanţa (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei.

Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.

REALITATEA.NET

COMENTARII DE LA CITITORI