Dosarul „Gala Bute“

in Război corupției

Curtea Supremă judecă un nou termen al procesului „Gala Bute” în care Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu. Dosarul a ajuns pe masa magistraţilor în aprilie 2015.
La termenul de pe 24 iunie, Radu Munteanu, fostul asistent al lui Tudor Brazu a povestit cum i-a dus o pungă cu 50.000 de euro lui Felix Tătaru, la rugămintea lui Breazu. Concret, Munteanu a dat detalii despre plata unui contract de publicitate pentru PDL Bucureşti încheiat de Elena Udrea cu societatea Map Advertising. Era vorba de plata a circa 50.000 de euro. În timpul anchetei, procurorii DNA au observat că banii au ajuns în conturile PDL, pe 15 decembrie 2011, prin patru depuneri în numerar în valoare totală de 215.000 de lei, provenind aparent din donaţii încasate prin intermediul unor chitanţe cu numere consecutive. Probele administrate de DNA au demonstrat că aceste operaţiuni ar fi avut caracter fictiv, iar chitanţele au fost emise pe numele unor persoane care nu recunosc efectuarea acestor donaţii şi care obţineau venituri modeste (pensionari, persoane fără ocupaţie etc.), ce nu le-ar fi permis să deţină asemenea lichidităţi. Întreaga sumă ar fi fost folosită pentru plata acestui contract de publicitate.
„Mi-a dat 50.000 de euro
într-o pungă de plastic”

Radu Munteanu a povestit cum a dus aceşti bani lui Felix Tătaru. „Tudor Breazu mă roagă să merg la Lungu Ştefan. Am mers la el, mi-a dat 50.000 de euro într-o pungă de plastic, împachetată pătrat. Am mers la biroul lui Felix Tătaru şi i-am dat banii. Nu ştiu pentru ce era acea sumă”, a declarat Munteanu, citat de Agerpres. Felix Tataru, directorul agenţiei de publicitate GMP, este unul dintre cei care au făcut strategia din campania electorală a lui Klaus Iohannis din 2014 şi, anterior, l-a ajutat pe Traian Băsescu să cîştige alegerile prezidenţiale şi cele pentru Primăria Capitalei din 2000.
Despre denunţul
Anei Mariei Topoliceanu

Radu Munteanu a mai spus că, în perioada în care se afla în Marea Britanie, a aflat de la Ana-Maria Topoliceanu, în urma unor discuţii pe internet, că aceasta vrea să facă un denunţ la DNA. Ea ar mai fi spus că ar fi bine ca şi Tudor Breazu să ştie de „gravitatea situaţiei”, că încearcă să-i sugereze şi lui să facă acelaşi lucru, „pentru binele lui“. Patru persoane din acest dosar au recunoscut acuzaţile DNA, şi cer judecarea prin procedură simplificată: Ştefan Lungu – fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, bună prietenă cu Elena Udrea, şi Dragoş Botoroagă – afacerist. Radu Munteanu a dat detalii şi despre cum funcţionau ierarhiile în PDL Bucureşti. „Ulterior mi-a spus că a luat legătura cu Tudor Breazu şi l-a sfătuit să spună ceea ce ştie, în cazul în care va fi întrebat de ceva. Din cîte mi-a spus ea, Breazu ar fi înţeles semnalul. (…) În perioada respectivă, Tudor Breazu o reprezenta pe Elena Udrea la sediul partidului. Nu avea o anumită funcţie, era un fel de lider informal”, a arătat Radu Munteanu. El a explicat că Tudor Breazu avea bani de la trezoreria partidului şi că şi-au petrecut vacanţe în străinătate, plătite de Breazu în acest mod.
Mihaela Cojocariu

COMENTARII DE LA CITITORI