Dosarul „Limuzina“ – DNA a pus sechestru pe o parte din averea lui Gabriel Oprea

in Război corupției

Gabriel Oprea, fost vicepremier şi fost ministru de Interne, a fost miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a i se comunica punerea sub sechestru a mai multor bunuri deţinute de acesta. Măsura a fost dispusă în dosarul „Limuzina”. Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe clădiri şi terenuri situate în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu deţinute de Gabriel Oprea, Gheorghe Nicolae şi Gabriel – Nicolae Pavel, foşti şefi ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), pînă la concurenţa sumei de 410.000 de lei. „Această măsură asigurătorie a fost dispusă de procurorii anticorupţie în vederea recuperării pagubei produse prin săvîrşirea de către inculpaţi a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, reţinută în sarcina lor”, potrivit unui comunicat emis de DNA. Sursele citate au precizat că s-a pus sechestru inclusiv pe o vilă din Sectorul 5 al Capitalei pe care o deţine fostul ministru de Interne. Oprea a ajuns la sediul DNA la ora 10,30, însă a plecat după aproximativ 20 de minute. Acesta a refuzat să dea declaraţii în faţa presei atît la intrarea, cît şi la ieşirea din sediul instituţiei. Gabriel Oprea a mai fost la DNA pe 11 martie, cînd a fost citat pentru a da o declaraţie în dosarul „Limuzina”, însă acesta s-a prevalat de dreptul la tăcere. „Am avut tot ceea au avut toţi miniştri de Interne. Au fost achiziţionate peste cinci mii de maşini. Răspund tot timpul procurorilor. Nu există cabină de jacuzzi şi canapele“, a declarat fostul ministru al Afacerilor Interne la ieşirea din sediul DNA.
Acuzaţiile procurorilor DNA
Gabriel Oprea a fost pus oficial pe 3 martie 2016 sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, în dosarul în care sînt cercetaţi şi foşti şefi ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). DNA a precizat că, pe 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, şi Gabriel-Nicolae Pavel, şef al Serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor. Este a doua anchetă care îl vizează pe liderul UNPR. Gabriel Oprea mai este urmărit penal în dosarul în care e acuzat că a folosit ilegal coloană oficială cînd era ministru de Interne.
Cît costă limuzina lui Oprea
Autoturismul Audi A8 cu care se deplasa ministrul Gabriel Oprea şi cumpărat la ordinul său nu este o maşină oarecare. Este una dintre cele mai exclusiviste limuzine de lux, dotată cu absolut tot ce şi-ar dori un şofer. Preţul său pleacă de la 75.000 de euro, dar poate ajunge pînă la 135.000 de euro, în funcţie de dotările suplimentare comandate. Maşina la care a poftit Gabriel Oprea a costat circa 91.000 de euro, ceea ce înseamnă că fostul ministrul a comandat în plus accesorii de 16.000 de euro. Adică preţul unui autoturism compact nou- nouţ.

Mihaela Cojocariu

COMENTARII DE LA CITITORI