Dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990 Tergiversat 25 de ani, rezolvat în 10 zile

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Instituţiile Statului Român s-au ascuns în spatele procedurilor şi a legii în litera şi nu în spiritul ei, peste două decenii şi jumătate, astfel că niciodată adevăraţii vinovaţi pentru represiunea armată a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, nu au ajuns să fi e traşi la răspundere. Obligaţi de CEDO, acum, în 10 zile de cînd au primit înapoi Dosarul de la instanţa supremă, procurorii militari l-au pus din nou sub acuzare pe fostul preşedinte al ţării, Ion Iliescu, şi pe membrii găştii de conducători ai instituţiilor implicate

Zeci de dosare deschise, purtate între Parchetele civile şi militare, disjunse, apoi comasate, anchete de durată pentru depistarea adevăraţilor vinovaţi – din vîrful piramidei statului – pentru cei 4 morţi şi peste 1.200 de răniţi în 13-15 iunie 1990, cînd a avut loc represiunea armată a manifestaţiei din Piaţa Universităţii. Mai multe închideri şi redeschideri ale anchetei, NUP-uri (n.r. -neînceperea urmăririi penale). În bătaie de joc la adresa victimelor – aşa s-au scurs două decenii şi jumătate, fără ca Justiţia noastră să fi pronunţat vreo soluţie definitivă cu privire la implicarea fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării, şi mulţi alţi oficiali ai statului ori deţinători de funcţii în cadrul Frontului Salvării Naţionale. Puţinele încercări ale procurorilor de a-l pune sub acuzare au eşuat lamentabil, soluţiile de începere a urmăririi penale fiind infirmate de procurorii generali, care s-au aflat, de-a lungul vremii, în importantele funcţii.

A fost nevoie de un verdict la CEDO, obţinut în 17 septembrie 2014, de Asociaţia 21 Decembrie, în cauza Mocanu şi alţii împotriva României. Potrivit deciziei CEDO, „toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai Statului Român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”. CEDO a stipulat că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvîrşirea acestora.

A urmat apoi acţiunea procurorului general Tiberiu Niţu, din 5 februarie 2015, prin care acesta a infirmat soluţiile de NUP dispuse în acest caz, iar o lună mai tîrziu, instanţa supremă confirma ca legală şi temeinică această acţiune.

În urmă cu 10 zile, Dosarul a ajuns de la instanţa supremă înapoi la Parchetul General, fiind instrumentat de generalul de justiţie Ion Alexandru, fost procuror la DNA, unde a fost şeful Secţiei militare. Astfel că ieri

s-a întîmplat un act istoric: Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu au fost puşi sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii, iar Victor Atanasie Stănculescu a fost audiat, după ce, în data de 16 octombrie, procurorii au schimbat încadrarea juridică potrivit deciziei CEDO.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, spune, totuşi, că nu ar trebui să scape de răspundere nici cei care au tergiversat ancheta. „Ar trebui cercetaţi, poate într-un dosar separat, toţi cei care, timp de 25 de ani, au tergiversat acest dosar, toţi cei care au coordonat Secţia Parchetelor Militare, cu excepţia generalului Dan Voinea – care a început urmărirea penală faţă de vinovaţii Ion Iliescu şi ceilalţi, dar soluţia i-a fost infirmată. Şi procurorii generali care au fost în aceşti 25 de ani ar trebui cercetaţi, fiindcă nici ei nu sînt scutiţi de acuzaţia de tergiversare a acestui dosar”, a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, pentru EVZ.

Violeta Fotache

(Text reprodus din ziarul „Evenimentul zilei“,

  1. din 22 octombrie 2015)
COMENTARII DE LA CITITORI