După ce ne-au măcelărit pădurile – Ungurii vor să ne măcelărească şi… urşii (?!)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Tinerii de la postul România TV m-au găsit pînă şi pe malul Bosforului. Abia am sosit, cu copiii mei, într-o scurtă vacanţă la Istanbul (care pentru mine tot Constantinopol rămîne), că postul respectiv m-a şi luat în primire. Tema? Un ungur plecat rău cu sorcova (dar care nu se află în această situaţie?), pe nume Tanczos Barna, a propus uciderea urşilor din România, pe motiv că au devenit prea periculoşi. Repet: a urşilor din România, fiindcă în Ungaria nu mai sînt. Aşa cum nu mai sînt în nici o ţară europeană, în libertate (în unele locuri sînt importaţi şi ţinuţi în rezervaţii). Dar de ce-or fi devenit urşii aceştia atît de periculoşi? Nu cumva şi ungurii au vreo vină? Ei, urmaşii lui Attila, masacrează pădurile României de 25 de ani. Adică le distrug animalelor sălbatice habitatul natural. Nimeni n-a făcut nimic. Nici o anchetă. Nici o condamnare. Deşi s-a dovedit, ştiinţific, că inundaţiile catastrofale, care au provocat moartea atîtor oameni şi a atîtor vietăţi, au fost favorizate de distrugerea pădurilor şi a perdelelor de protecţie. Alături de unguri mai sînt şi alţi măcelari forestieri: austriecii, care sînt protejaţi de Klaus Iohannis, pe care cîrnăţarii şi berarii ăştia îl finanţează din greu. Şi iată cum se reface Austro-Ungaria, pe mormîntul unei ţări care nu mai are capacitatea de a se apăra. Codrul, frate cu ungurul şi cumnat cu austriacul. Normal că urşii coboară din munţii bărbieriţi la sînge şi bîntuie prin oraşe, caută în gunoaie, travesează drumuri publice. Am văzut, şi eu, pe serpentinele care duc la Poiana Braşov o ursoaică cu pui. Era disperată, lihnită de foame, ar fi mîncat orice. Necazul cel mare este că nici oamenii nu prea mai au ce să mănînce. În definitiv, ce poţi să-i ceri unui animal sălbatic? Să joace precum urşii ţiganilor, prin bîlciuri şi prin tîrguri? Un astfel de animal înfometat a atacat-o şi a rănit-o la mînă pe o femeie de la ţară. Întîmplarea a făcut ca aceasta să fi fost mătuşa Rovanei Plumb, pe atunci ministrul Mediului. Mai ţineţi minte? Prietena Dacianei Sîrbu s-a învîrtit, ca un titirez, pe picioruşele ei de raţă pitică, s-a urcat într-un elicopter şi pînă cînd n-a împuşcat-o pe ,,adversara politică“ a lu’ tanti Săndica, sau Gigica, nu s-a lăsat. Dar, surprize-surprize! A greşit ursul, cel vinovat fiind altul! Eu cred că sîntem singura ţară din lume unde un ministru însărcinat şi plătit să ocrotească mediul, îl mitraliază! Între Tanczos Barna şi Rovana Plumb nu e nici o diferenţă. Doi ambuscaţi. Una, două ei pun mîna pe armă şi căsăpesc.

Acelaşi dispreţ profund îl am şi pentru miliardarul în chiloţi Ion Ţiriac, care are o normă pe an: 200 de cadavre de porci mistreţi pe moşia mă-sii de la Balc. La acele masacre vin şi nemţi, şi austrieci, fiindcă în ţările lor nu mai au ce împuşca.

Dar sînt, oare, urşii mai periculoşi decît cei care au ucis români în decembrie 1989 şi în martie 1990? Ne periclitează ei viaţa mai tare decît o fac ,,asasinii economici“? Evident, nu.

Lăsaţi urşii în pace. Daţi-le hrană. Izolaţi-i dacă e nevoie. Exportaţi-i în ţări care îi doresc. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, nu-i ucideţi, aşa cum faceţi cu cîinii. Mîine va fi prea tîrziu. Copiii noştri vor vedea o vietate doar în Abecedar, sau la Circ. Nu mai vorbiţi nici de glaciaţiune, nici de încălzire globală. Mult mai potrivită este expresia Prostie Fatală.

CORNELIU VADIM TUDOR

15 iulie 2015, Istanbul

COMENTARII DE LA CITITORI